Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

YÖK, Yabancı Dil Eğitim Bursu kapsamında öğretim elemanlarına verilecek destek miktarını aylık 2 bin 500 liradan 3 bin 500 liraya yükseltti.

Dışarıdan bakıldığında, alkışlanacak bir durum. Ancak detaylara girdiğinizde, kafanız karmakarışık oluyor.

Bursu kimlere veriyor?

Doktorasını tamamlamış öğretim elemanlarına.

Peki, bu isimler, yabancı dil donanımına sahip olmadan, doktoralarını nasıl tamamladılar? Daha da önemlisi, nasıl öğretim elemanı hatta öğretim üyesi oldular?

Daha vahimi ise YÖK’ün araştırma üniversitelerini bu burs kapsamı dışında bırakması!

Haberin Devamı

Akla, ilk gelen, Ankara, Boğaziçi, Erciyes, Gazi, Gebze Teknik, Hacettepe, İstanbul, İTÜ, İzmir Yüksek Teknoloji, ODTÜ’den oluşan araştırma üniversitelerinde yabancı dil probleminin olmadığı!

Peki, gerçekten de öyle mi?

Örneğin, İstanbul Üniversitesi’nde bırakın doktoralı öğretim üyelerini, doçentlerin, profesörlerin ne kadarı gerçek anlamda yabancı dil biliyor?

Evet, hepsi de biliyor diyen varsa, onları ayakta alkışlamaya hazırız. Yok eğer orada da ciddi sorunlar var deniliyorsa, neden kapsam dışı bırakıldılar?..

Ve çarpıcı bir diğer nokta ise 3 bin 500 lira ile yani 500 euro civarındaki bir para, hangi ülkede, kurs, barınma ve yeme içmeye yetecek?

Kimler yararlanacak?

YÖK burs programı kapsamında, 2018’de yapılan ilk çağrı sonucunda, devlet üniversitelerinde doktora derecesine sahip araştırma görevlisi, öğretim görevlisi veya doktor öğretim üyesi kadrolarında görev yapan öğretim elemanlarının başvuruları YÖK tarafından değerlendirilmiş, burs almaya hak kazanan öğretim elemanları, İngiltere, Amerika, Kanada, Malta, Almanya, Fransa gibi uluslararası akreditasyona sahip dil okullarında katıldıkları İngilizce, Almanca ve Fransızca dil eğitimleri için 2-6 ay arasında aylık 2 bin 500 lira bursla desteklenmişti.

YÖK, bursu almaya hak kazanan öğretim elemanlarına 2 ile 6 ay arasında aylık 3 bin 500 lira burs desteği sağlayacak.

Araştırma üniversitesinde veya aday araştırma üniversitesindeki öğretim elemanları burs programına başvuruda bulunamayacak.

Haberin Devamı

Bu kapsamda burslara son beş yıl içinde YÖKDİL, YDS, E-YDS veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir yabancı dil sınavından en az 45 veya en fazla 70 puan aldığını belgeleyen, araştırma üniversiteleri ve aday araştırma üniversitesi dışındaki devlet üniversitelerindeki doktora derecesine sahip araştırma görevlisi, öğretim görevlisi veya doktor öğretim üyesi kadrolarında görev yapan öğretim elemanları başvurabilecek.

Burstan yararlanmak isteyen öğretim elemanlarının seçimleri üniversiteler tarafından yapılacak.

Tepkiler!

YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın bu yönde attığı tweet’e gelen cevaplardan bazıları ise şöyle:

- Bu saate kadar bu iletişim teknolojisi çağında yabancı dil öğrenememiş bir akademisyenin üniversitelerde ne işi var Allah aşkına?

- Yabancı dil bilmeyen kişilerin akademisyen olduğu bir durumu düzeltme gayreti.

- Dil bilmeden akademisyen olan adamlar o yaştan sonra neyi geliştirecek Yekta Bey?

- Dil bilmeden nasıl literatür taraması yapmış, nasıl yayın yapmış, nasıl kendini geliştirmiş ve akademisyen olmuş? Bu bursun yüksek lisans öğrencilerine verilmesi daha doğru olmaz mı?

Haberin Devamı

- YÖK’ün verdiği 3500 TL burs ile yurt dışında eğitim mi görülür? Hem dil şartını kaldır hem de daha sonra dil eğitimi için burs ver. Bunun akla mantığa sığan bir yanı var mı?

- Akademisyen olmadan önce dil öğrenmeleri gerekmiyordu, dil bilmeyen akademisyen olur mu demeyin burası Türkiye.

- Türkçe dışında bir dil bilmeyen birisinin -hakkıyla- ‘Dr.’ unvanını alarak akademisyen olma ihtimali en fazla yüzde 1 civarıdır. YÖK’ün bu unvanları iptal etmek yerine bu insanlara burs vermeye kalkması büyük skandaldır.

- Dil bilmeyen akademisyenin üniversitelerde ne işi var!

- MEB dil öğretemediği için İngilizce eğitim veren üniversitelerin koca bir dil kursuna dönmesi yeterli gelmemiş anlaşılan, YÖK de burs veren bir vakfa dönsün demişler.

Özetin özeti: YÖK’tür ne yapsa yeridir diye, diye bu noktaya geldik ama sanki Yeni YÖK’ün de eskisinden bir farkı yok!..