Ülkemizdeki kıyasıya sınav yarışının en önemli gerekçelerinden birisi de yabancı dil.
Veli ve öğrenciler, ciddi anlamda, yabancı dil öğrenecekleri bir ilkokul, lise ya da üniversite için, hem büyük bir mücadele veriyor hem de dünyanın parasını ödüyor.
Peki gerçekten de yabancı dil öğrenebiliyorlar mı?
Diğer okullar bir yana yabancı dille eğitim yaptıklarını iddia eden öğrenim kurumlarından mezun olanların en az yarısı, Tarzancanın ötesine geçemiyor dersek, hiç abartılı olmaz.
Çünkü yabancı dille eğitim tam bir kandırmaca...
Eskiden Anadolu liseleri ciddi anlamda yabancı dil öğretirdi, şimdi 15, 20’si dışında, hazırlık sınıfı olan, en azından bazı dersleri yabancı dille yapan yok gibi.
Yabancı kolejler dışında, hakkını vererek yabancı dille öğreten üç, beş Türk koleji dışında, bu konuda iddialı olanı ara ki bulasınız!
Peki, yabancı dille eğitim neden önemini kaybetti? Çünkü hemen herkes, giriş sınavlarındaki başarıya odaklandığı için dil konusunu sorgulayan yok gibi!
Bu yüzden de bu konudaki performans, en iddialı okullarda bile yerlerde sürünüyor.
Bu konuda, hâlâ gerçekten iddialı öğretim kurumları varsa, tüm mezunlarını, uluslararası geçerliliği olan, dil sınavlarına soksunlar görelim...
Aile desteği, yurt dışı yaz okulları ve öğrencilerin özel bir gayreti yoksa, dil konusunda yol katetmek hiç de kolay değil.
MEB ve YÖK’ün yabancı dil öğretimi konusunda duyarlı olduğunu söylemek ise mümkün değil. Bırakın iyileştirmeyi, olanı da bozdular...
3 dil birden!
İşte böylesi bir ortamda, Milli Eğitim Bakanlığı ile Turizm Bakanlığı arasında, turizm alanında, sektörün nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılamaya yönelik olarak Mesleki Eğitimde İşbirliği Protokolü imzalanmış.
Protokole göre, Türkiye genelinde seçilen 11 okulda, 2019-2020 eğitim-öğretim yılından itibaren öğrencilere, İngilizce ve Rusçanın yanı sıra bölge özelliğine göre Arapça, Çince, Almanca veya Fransızca gibi üçüncü dil eğitimi verilecekmiş.
Protokol kapsamında, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinas- yonunda 5 otel ile Ankara, İzmir, Balıkesir, Aydın, Muğla ve Antalya’da 11 mesleki ve teknik Anadolu lisesini eşleştiren alt protokoller imzalanmış.
Protokol kapsamında seçilen okullar şunlarmış:
Ankara Çankaya İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Ankara Yenimahalle Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, İzmir Nevvar Salih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Balıkesir Ayvalık Cunda Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Aydın Kuşadası Güvercinada Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Muğla Bodrum Turgut Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Muğla Fethiye Şehit Yüzbaşı Özgür Özekin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antalya Tez-Tur Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antalya Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antalya Konyaaltı Mehmet Zeki Balcı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Antalya Yeşilbayır İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi.
Neden mış, mış?
Cümlelerin sonunu mış, mış’la bitirdik, çünkü sonucu görmek istiyoruz.
Çünkü protokollerle dil öğrenilmiş olsaydı, bugün, ülkenin yarısı, en azından bir yabancı dil biliyor olurdu.
Müfredat programında en yoğun ders saatlerinden birisi yabancı dil ve ilkokuldan üniversiteyi bitirinceye kadar bu dersi alıyoruz ama bir turist gördük mü, ya bir şey sorarsa diye, kaçacak yer arıyoruz.
Umarız, dün dünde kalır ve bu okullardan mezun olanlar, temenni edildiği gibi üç dil bilerek mezun olurlar. Çünkü turizm sektörünün fazlasıyla buna ihtiyacı var.
İyi yetişmiş personel olmadan, turizmde kaliteyi yakalamamız zor ötesi bir durum...
Özetin özeti: Eğitimde doğru giden ne var ki, yabancı dile takılıp kaldık demeyin. Her ders gibi o da çok önemli!..