Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zamanında öğrenilmeyen ya da öğretilmeyen bilgi en büyük baş ağrısıdır.

Dershane ve kurslar bu aymazlığın bir ürünüdür!

Okuma çağındayken okuma - yazma öğretmeyip, sonra peşlerine düşeriz, derste öğretmeyip kurslara göndeririz, öğrendiklerini yeterli bulmayıp daha fazlasını isteriz.

Oysa her ne yapılırsa yapılsın, zamanında yapılırsa güzel ve kalıcıdır. Ama nedense MEB bunu hiç anlamadı!

Dershane sektörünün en büyük destekçisi olan MEB, hafta sonu kurslar yetmezmiş gibi şimdi de “destek eğitim programları” başlatmış.

Haberin Devamı

İlkokul, bir ve ikinci sınıflarda öğretemediği bilgileri sonraki sınıflarda kazandırmaya çalışacakmış.

Neden sorunu tespit edip zamanında çözmez, anlaşılır gibi değil.

Örneğin, bilgi eksikliği olan öğrenciler neden bu durumda deyip zamanında önlem alınmaz ki!

Karne bunun için var. Yarıyıl karnesinde yerlerde sürünen bir öğrenciyi üst sınıflara geçirip takviye eğitim verileceğine, neden ikinci yarıyılda duruma el konup, daha sonra verilecek destek eğitim zamanında verilmez?!

Öğrencilere yetersiz eğitim veren de MEB, bu eksikliği büyük bir iftiharla destek eğitimle çözmeye çalışan da MEB!

Bu nasıl bir çalışma yöntemi? Anlayan varsa, ne olur bize de anlatsın!

MEB’den yeni proje!

MEB’in yeni projesine gelin birlikte göz atalım:

Milli Eğitim Bakanlığı’nca, ilkokullarda ihtiyacı olan öğrencilere Matematik ve Türkçe derslerinde destek eğitim programlarının düzenlenmesi için 12 ilde pilot uygulama başlatıldı.

MEB Temel Eğitim Genel Müdürü Cem Gençoğlu, yaptığı açıklamada, her öğrenci için kaliteli ve erişilebilir eğitim hizmetinin sağlanmasının bakanlığın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını ifade etti.

Gençoğlu, bu kapsamda ilkokulların 3. ve 4. sınıflarına devam eden, çeşitli nedenlerle okuma, yazma, okuduğunu anlama becerileri ve doğal sayılar, doğal sayılarla dört işlem öğrenme alanlarında yeterli kazanımlara ulaşamayan öğrenciler için İlkokullarda Yetiştirme Programı’nın (İYEP) hazırlandığını bildirdi.

Pilot uygulama, Ağrı, Ankara, Bingöl, Edirne, Hatay, İstanbul, Konya, Mardin, Ordu, Siirt, Sivas, Şanlıurfa’da başlatıldı.

Haberin Devamı

İYEP’in Batılı ülkelerde birçok örneği olan bir telafi destek mekanizması olduğunu vurgulayan Gençoğlu, “Bir nevi sistemin kendisini kontrol edip her öğrencinin başarısını daha üst seviyeye çekme çabası da diyebiliriz. Program için öncelikle Türkçe ve Matematik derslerini seçtik. Çünkü bu dersler telafi edildiğinde öğrenci diğer dersleri rahatlıkla toparlayabiliyor. Asıl amaç, geride kalmışlık hissi ve başaramayacak olma korkusunu yenmek. Bu sayede inanıyoruz ki tüm öğrencilerimiz temel eğitim seviyesinde hedeflenen noktaya ulaşırlar” dedi.

Yetiştirme programına devam eden öğrenci velilerinden ücret alınmayacağını bildiren Gençoğlu, programın haftada en az 2, en fazla 10 saat uygulanacağını, programın öğrencilerin kendi sınıf öğretmenlerince verileceğini dile getirdi.

Pilot uygulamanın gelecek öğretim yılında tüm ilkokullara yaygınlaştırılması planlanıyor!

Özetin özeti: Aynı ders, aynı öğretmen, aynı öğrenci ve zaten yüklü ders programı yetmezmiş gibi, önce eşeği kaybettirip, sonra da buldurmaya çalışıyoruz ve buna reform deniyor!