Güya dershaneler kapandı!
Peki, o zaman yarıyıl tatilinde bile dur durak bilmeyen lise ve üniversite hazırlık kursları neyin nesi? Yıl içerisinde zaten en çok yorulan onlardı, yarıyıl tatilinde özel kampa alınan yine onlar.
Hani artık çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayacaktı.
Hani veliler artık bu beladan kurtulacaktı?
MEB, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en hassas olduğu konuda bile bir arpa boyu yol alamıyorsa, diğerlerini siz düşünün!
Birileri bu konuda bizimle dalga geçiyor ama kim?..
2023 Eğitim Vizyonu rafa mı kaldırılıyor!
Ziya Hoca’nın 2023 Vizyon çerçevesinde hazırladığı 9. sınıflar yeni müfredat programı ve kitap yazımının ertelendiğine yönelik iddialar giderek artıyor. Bu konuda hazırlanan taslak, tartışmalara neden olmuş ve özellikle branş öğretmenlerinden büyük tepki görmüştü! Ankara’dan gelen duyumlara göre, karar ya tümüyle ertelenecek ya da sadece pilot illerde uygulanacak!
Hemen her gün bu yönde çok sayıda duyum geliyor.
Söylenti de olabilir, gerçek de. En doğrusunu MEB bilir. Çünkü kararı alan da uygulayacak olan da onlar.
Şeffaflık işte bu yüzden önemli. Yapılan çalışmalar her aşamada samimiyetle paylaşılsın ki şehir efsaneleri üretilmesin.
İşte cevabı merakla beklenen sorular ve kulaktan kulağa dolaşan söylentiler:
“Yeni ortaöğretim modeli kapsamında müfredat 9. sınıftan başlayarak değişecekti. Öğretmenler arasında, bunun iptal olduğu dedikodusu var. Yeni müfredatın iptal olduğu ve uygulanmayacağı konuşuluyor? Hatta 9. sınıf kitapları şimdiki müfredata göre yazılmaya başlanmış. Müfredat değişikliği ve yeni ortaöğretim programında son durum nedir?..” Umarız, en kısa zamanda bu konuda hemen bir açıklama yapılır...
Yeni nesil lise
Eğitim sistemimizin çok sorunları var ama sanki liselerin sorunları çok daha fazla! Bu yüzden, çağımıza uygun yeni lise modellerinin denenmesi gerekiyor. Teknoloji ve İnsan Koleji TİNK de bunlardan biri. Kurulalı çok olmadı ama ne onlar kendilerini iyi anlatabildiler ne de öğrenci, öğretmen ve veliler tıkanan lise eğitiminin ve sınavların kölesi olmaktan kurtulabildiler!..
TİNK Koleji’nin kurucusu Zeynep Dereli, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ve sonrasında Türk eğitim sistemine yön veren bir aileden geliyor. ABD’deki ve ülkemizdeki çok parlak kariyerini bir kenara bırakıp, tıpkı aile büyükleri gibi eğitime soyundu.
Farklı bir lise modeli deniyor. Amacı, gençlerimizi, bilişim çağının girdileriyle donatıp, üretken hale getirmek. İlk mezunlarını yeni verdiler ve başarılması güç sonuçlar elde etmeye başladılar.
İlk üç yıl biraz zaman kaybeder gibi olsalar da şimdi daha net bir şekilde hedefe kilitlenmiş gözüküyorlar.
Mesleki eğitime ciddi yatırımlar yapan girişimciler de var. Keşke, bu kervana daha fazla yatırımcı katılsa da bu sınav odaklı eğitimden kurtulabilsek.
Diplomayla iş ve meslek sahibi olunmadığını çok net anladık. Dün bir arkadaşımız geldi, abartılı değil, tam beş lisans diploması var ama hâlâ iş bulamıyor!
İşsizlik sıralamasının en tepesinde üniversite mezunlarının olması da tesadüf değil. Diploma var ama hem iş yok hem de yeterli donanım!..
TİNK benzeri projeler hayat bulmalı ki çocuklarımız geleceğe küskün değil, heyecanla hazırlansınlar ve aldıkları eğitimin bir karşılığı olsun. Yenilik deneyenler de hayalcilikten uzak, ayağı yere basan modelleri hayata geçirmekle kalmayıp sürdürülebilir hale getirsinler ki kazanan ülkemiz olsun...
Bu konuda velilerimize de büyük görevler düşüyor.
Sabah akşam eleştirdiğimiz liselerin ve sınavların peşinden koşacağınıza, yenileri de yakından inceleyin. Girmek istediğiniz okulları yeni nesil liseler açmaya zorlayın!
Gelecek diplomada değil, üreten insan yetiştiren yeni model lise ve üniversitelerde ama bırakın velileri, MEB ve YÖK bile hâlâ bunun farkında değil!
Özetin özeti: Okulları esir kampına çeviren, çocuklarımızı da sınav kölesi haline getiren bu test odaklı eğitimden hâlâ bıkmadık mı!..