MEB’in sözleşmeli dayatmasından vazgeçmesi kolay olmadı ama tekrar başladı ve onlarca sorunu beraberinde getirdi.
En önemlisi de öğretmenler arasında ikilik yarattı. Oysa aynı fakültelerden mezunlar ve aynı işi yapıyorlar.
İşte onlara göre sözleşmeli öğretmen (SÖ) ve kadrolu öğretmen (KÖ) arasındaki farklar:
- SÖ’nün il içi ve il dışı tayin hakkı yoktur. KÖ’lere bu hak tanınmaktadır.
- KÖ’lerde parçalanmış aile yokken, sözleşmelilerde eş ve çocuklar başka kentlerde.
- SÖ’nün ek dersinden SGK kesintisi yapılmaktadır. KÖ’lerde böyle bir kesinti söz konusu değildir.
- SÖ’ler idareci veya müfettiş olamazlar. KÖ’lerin bu konuda herhangi bir sıkıntısı yoktur.
- SÖ’lerin hizmet puanları yoktur. Bu sebeple 1 yıl ya da 20 yıl çalışmış olmalarının bir önemi yoktur.
- SÖ’lerin maaşları her ilde farklılık göstermektedir. (Hatta ilçelerde bile.)
- KÖ’ler vergi dilimine 22.000 TL’den sonra girerken, sözleşmeli öğretmenler 12.000 TL’den girmektedir.
- Bazı illerde maaşlar sözleşmede yer aldığı gibi her ayın 15’inde yatmamaktadır. Ayın 23’ünü ve 24’ünü bulmaktadır.
- SÖ’ler de kadroluların almış oldukları temel ve hazırlayıcı eğitim kurslarını almalarına rağmen, kadroluların stajyerliği kalkarken, asalete geçerken bu eğitim sözleşmelilere Mesleki Eğitim adı altında verilmektedir. Herhangi bir şekilde asalete geçme söz konusu değildir. (4 yıl sonra denilmektedir.)
- KÖ’lerde kıdem ve kademe ilerleme varken, sözleşmelilerde göreve yeni başlayanla 15 senelik olanlar aynı maaşı alacaktır.
- Milli eğitim müdürleri, yardımcıları, şube müdürleri, okul müdürleri ve hatta bakanlık çalışanları dahi SÖ’nün özlük haklarıyla ilgili bir bilgiye sahip değiller. Her ilde ve her kurumda farklı uygulama var.
- Milli eğitim müdürü ve okula gelen müfettişlerden “Bakın siz sözleşmelisiniz” diye başlayan sözlerle devamlı tehdit edilmektedirler.
- SÖ, geleceğini göremediğinden gönül rahatlığıyla aile kuramamakta, bankalardan kredi kullanamamakta ve hatta sözleşmeli öğretmenlere kız dahi verilmemektedir.
- SÖ’ler, kutsal ve onurlu bir meslek olduğu halde göğsünü gere gere öğretmenim diyememektedir.
- Öğretmenler odasında 3 çeşit öğretmen bulunmakta. a) Kadrolu öğretmen, b) Sözleşmeli öğretmen, c) Ders saat ücretli öğretmen… Kadrolu danışman öğretmen, sözleşmeli aday öğretmene mobing uygulayabilmektedir..
- SÖ’ler, görevli oldukları okullarda öğrencileri tarafından “Öğretmenim siz sözleşmeli misiniz?”, “Siz geçici misiniz?” gibi sorularla rencide olmakta ve bu sorulara cevap vermekte zorluk çekmektedirler.
- Sözleşmemizin 17. maddesi; “İşbu sözleşme ……. tarihinden ….. tarihine kadar geçerlidir” şeklinde. Yani her yılın sonunda görevimiz resmi olarak sona ermektedir.
- Bazı illerde öğretmenlere dağıtılan banka promosyonları kadrolu öğretmenlere dağıtılıp sözleşmeli öğretmenler bu hakkın dışında bırakılmaktadır.
- Sözleşme metnimizin 13. maddesinin C bendi; (Taraflar, bir ay önce ihbar etmek şartıyla, sebep göstermeksizin sözleşmeyi her zaman feshedebilir) şeklinde. Bu madde ile Bakanlığın bu konudaki ciddiyeti, niyeti ve sözleşmeli öğretmenliğe yaklaşımı gözler önüne serilmektedir. Eğitim ve öğretimin devam ettiği dönemde aralıksız iki aylık süre zarfında sözleşme ücreti karşılığı ders yükünün doldurulamaması durumunda sözleşmesi feshedilir. Bu da iş garantisinin olmadığının resmi kanıtıdır.
- MEB yurt dışı öğretmen görevlendirmelerinde şart olarak “Milli Eğitim Bakanlığı’nda en az 5 yıl (kadrolu) çalışmış olmayı öne sürmektedir. SÖ’lerin yoktur.
- SÖ’lerin batıdaki okulların norm kadrolarını doldurdukları iddia edilmektedir. Oysaki genelde 3. hizmet bölgesinde olduğu gibi batıdakiler de ilçelerin en ücra okullarında görevlendirilmektedir.
- SÖ’lere hiçbir şekilde özür grubu tayin hakkı verilmemiştir.
- Bir sorunumuzu illerde ve ilçelerde yöneticilere dile getirdiğimizde “Sözleşmelisiniz bilerek geldiniz denilmektedir.” Oysaki seçme şansımız yoktu. Yıllardır işsizdik. Mecburduk.
- Muhatap olduğumuz toplumun her kesimi bizi küçümsemektedir. Berber, esnaf, polis vb. Polis kontrolünde öğretmen kimliğini gösterdiklerinde “Hııı, siz sözleşmelisiniz” gibi cümleler duyabiliyoruz.
- Daha önce eğitim kurumlarımız SGK dökümünde gözükmesine rağmen MEBBİS’te görülmemektedir.
- SÖ’ler milli eğitim müdürlüklerine bağlı, memur işi yapan işçiler gibiler. İş güvenceleri yoktur. Bu yüzden SÖ’ler tam zamanlı olmasa dahi şirketlerde ortaklık, hisse sahibi gibi ek gelir elde edebilecekleri iş ortaklıklarına sahip olmalıdır. Örneğin kadrolu öğretmen 8 saate kadar özel okullarda ders verebilirken sözleşmeli öğretmenin böyle bir hakkı yoktur.
- KÖ, ücretsiz uzun süreli izin alabilirken, SÖ’ler ücretsiz izin alamamakta.
- KÖ, asker öğretmen olabilirken, SÖ asker öğretmen olamıyor.
- KÖ’ye dil tazminatı ödenirken, SÖ’lere ödenmiyor.
- KÖ’lere nikâh izni 7 gün, sözleşmelilerde 3 gün; kadroluların yakınlarının ölüm izni 7 gün, sözleşmelilerde 3 gündür.
- KÖ’ler heyet raporu aldıklarında maaşlarından kesinti olmazken, SÖ’lere heyet raporu aldıklarında maaşlarının 1/3 oranında kesinti uygulanmaktadır.
Özetin özeti: Bu konu kesinlikle bir kez daha düşünülmelidir!