Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Milyonlarca üniversite adayı ve ailelerine büyük geçmiş olsun. Sırtlarından büyük bir yük kalktı ama hâlâ kaygılılar. Belli ki tercihleri yapmadan ve kazananlar açıklanmadıkça rahatlamayacaklar. Onlara önerimiz, artık her şeyi oluruna bırakmaları! Çünkü boşuna kaygılanmanın ötesine geçemeyecekler!

Peki, AYT zor muydu?

İyi hazırlananlar için “zor olmayan” bir sınavdı.

Adaylardan pek çoğu, yıllardır boşuna kürek çekmişiz duygusuna kapılmıştı sanki. Çok çalıştığımız bazı konulardan bir tane bile soru çıkmadı görüşündeydi...

Haberin Devamı

Ortak kanı, Fen soruları zordu yönündeydi.

Önceki yılların ortalamalarına bakıldığında, bu tespit hiç şaşırtıcı olmadı. Çünkü Fen hep zordu.

Peki, kim daha avantajlı olur ve puanlarda bir değişim olur mu?

Sanki bu sınavda ve bu yıl, az yanlışı olan kazanacak!

Adaylara ve Hocalara göre, TYT’ye verilen zaman, geçen yıla göre daha az, AYT soruları ise bu yıl daha kolaydı.

Süre açısından bakıldığında ise dün az, bugün çoktu!

Doğru olan dünkü sorulara daha çok zaman verilmesiydi!

Dün hemen herkes zaman yetmedi derken, bugün yine hemen herkes zaman sorunu yaşamadım görüşündeydi!..

Yanlış ya da tartışmalı soru var mı?

Şu ana kadar yok! Umarız da çıkmaz. Dünkü Matematik sorusuyla ilgili olarak da her an bir iptal kararı gelirse hiç şaşırtıcı olmaz!..

Puanlara gelince, geçen yılki aynı puanlar için sanki AYT’de çok daha net gerekecek!

Tercihler?

Sınav kaygısının bitmesiyle birlikte yeni bir süreç başlıyor. Ve bu yeni süreç, en az sınavlar kadar önemli! Neden mi?..

Üniversite öğrenimi, gelecek için en önemli kavşaklardan biri.

Doğru karar verip, doğru yöne sapmadığınız takdirde, tüm emeklerinizin boşa gitmesi bir yana, yeni sıkıntılarla karşılaşmanız ve hayatınızın altüst olması işten bile değil!

Gelecek için aranan en önemli kriterlerden biri başarı ise bir diğeri de mutluluktur.

Ve her ikisinin yolu da seçeceğiniz meslekten geçiyor.

İşte bu noktada, yani tercih aşamasında önemli olan üniversite mi yoksa meslek mi?

Üniversite elbette önemli ama biri dört, beş yıllık bir süreç, diğeri yani meslek, bir ömür boyu taşıyacağınız bir etikettir.

Haberin Devamı

İlle de şu üniversiteden mezun olayım diye tüm bölümleri yazma yerine, aradığınız meslek hangi üniversitelerde ise oralara yönelmek çok daha doğru tercih olacaktır.

Biraz daha açarsak, eğer bilgisayar mühendisi olmak istiyorsanız, sadece tek üniversiteye yönelmek yerine daha çok üniversiteye yönelmek, sizi hedefinize ulaştıracaktır.

Bazı adaylar, ille de BÜ, İTÜ ya da ODTÜ mezunu olacağım diye neredeyse tüm bölümleri yazıyorlar ve çoğu da en çok istediği bölümden çok farklı olanlara giriyor. Oysa o puanla, bir başka üniversitede, en çok istediği bölüme rahatlıkla girebilirler!

Yaptıkları işin hatalı olduğunu anladıklarında ise iş, işten geçeli çok oluyor!..

Başarılı olmanın yolu, ilgi ve yetenekleriniz doğrultusunda seçeceğiniz meslekten geçiyor.

Sevmediğiniz bir meslekte başarılı olmanız mümkün değil. Başarılı olmadan mutluluk çok zor! Dolayısıyla, gelecek için en büyük yatırım, doğru seçeceğiniz bir meslektir!..

Sınavlardan sonra, çok büyük yorgunluklar yaşandığı için, tercihler konusunda, gerekli hassasiyet gösterilmiyor, yeterli zaman ayrılmıyor. Böylesine önemli bir karar, genelde tercihlerin son gününe bırakılıyor ve anlık kararlar veriliyor.

Haberin Devamı

Ne olur siz onlardan olmayın!..

Bugüne kadar hâlâ bu konuda bir karar vermediyseniz, ne olur artık bu işi ciddiye alın ve tüm zamanınızı bu işe ayırın. Girmeyi düşündüğünüz üniversiteleri, kentleri gezin, seçeceğiniz mesleklerle ilgili tüm ayrıntıları inceleyin ve en önemlisi de kararınızı son dakikaya bırakmayın.

Üniversite diploması, artık eskisi kadar işe yaramıyor. İşsizlik sıralamasının en tepesinde, üniversite mezunları var. İşte bu yüzden, severek çalışacağınız, bu benim mesleğim diye gururlanacağınız bir bölüme yönelin ki, işsiz kalmayasınız.

Niye mi? Evet, milyonlarca üniversite mezunu işsiz ama mesleğine aşık olan ve bu konuda kendini donatanı ara ki bulasınız!

Özetin özeti: Geleceğinize de en az sınavlar kadar önem verin, bu konuya kafa yorun, araştırın, gezin, konuşun, kazandığınızda ve mezun olduğunuzda o meslekle gurur duyacağınız bir seçim yapın! Başkalarının istediği üniversite ya da mesleği seçme yerine, yüreğinizin sesine kulak verin!