Yüzbinlerce öğrenci daha iyi bir lise arayışı içerisinde. Peki, nakillerde şans doğar mı? Evet, kesinlikle doğar ve okullar açılıncaya kadar takip etmekte yarar var. Hiç ummadığınız liselerde, kontenjan açıkları oluşur ve bu da size, kaçırdığınız fırsatları, yeniden yakalama şansı yaratır…
Kontenjanlarını tümüyle dolduran birkaç kolej dışında, özel okullarda da kayıtlar devam ediyor.
Reklamlar öylesine cezbedici ki, etkilerinde kalmamak mümkün değil. Bu nedenle, kolej seçerken, reklamlardan çok, size sundukları olanaklara ve kazanımlarına bakmakta yarar var.
Örneğin:
- Mezunların, üniversite sınavlarındaki puan ortalamaları kaç?
- Mezunların, ne kadarı, üniversiteyi kazandıklarında, yabancı dil hazırlık sınıfından muaf oluyor?
- Mezunların ne kadarı, üniversitede ilk 5 tercihine giriyor?
- Öğrencilerin ne kadarı aktif spor yapıyor ve ne kadarı, sanatın herhangi bir dalıyla iç içe…
- Kütüphanesinde kaç kitap var ve günlük, aylık, yıllık ziyaretçi sayısı ne kadar? Yılda kaç kitap ödünç alınıyor?
- Yılda kaç öğrencisine burs veriyor?
- Yıllık zam oranı ne kadar?
- Öğretim kadroları her yıl sil baştan mı değişiyor yoksa uzun süreli mi çalışıyorlar?
- Evinize uzaklığı ne kadar? Kış şartlarında geliş gidişler ne kadar süre alıyor?
- Öğrencilerin dershaneye gitme, özel ders alma oranları ne?
- Yurt dışındaki en iyi üniversitelerden aldıkları kabuller ve burslar?
Benzeri soruların sayısını olabildiğince artırabilirsiniz.
Önemli olan sizin, o okuldan beklentileriniz!.. Aynı beklentiler, elbette devlet okulları için de geçerli… Ve bu noktada, şunu asla unutmayın:
Çocuklarınıza bırakabileceğiniz en iyi miras eğitimdir.
İşte bu yüzden, paralı parasız, uzak yakın, eski yeni demeden, çocuklarınız için en doğru okulu seçmeli ve gerektiğinde, elinizi cebinize atmalısınız.
Çünkü iyi bir eğitimin bedeli, hiçbir yatırımla kıyaslanamaz.
Ve eğer çocuğunuzun eğitiminde bir sorun yaşanırsa, evde huzur kalmaz!..
50 bin kontenjan!
Anadolu liselerinde 50 bin kontenjan yaratıldığı söyleniyor. 21 bin kontenjan zaten boş kalmıştı. Onunla birlikte ya da ek 50 bin kontenjan sağlansa bile, açıkta kalan öğrencilerin derdine derman olmaz. Çünkü 300 binden fazla öğrenci, gidecek lise bulamıyor.
İşte bu yüzden, imam hatip ve meslek liselerindeki 250 bine yakın boş kontenjan, acilen Anadolu lisesine dönüştürülmeli!..
Bakan Ziya Selçuk’un, ileride başını çok ağrıtacak olsa da boş kalan imam hatip ve meslek liselerini, Anadolu lisesine dönüştürün talimatı, hâlâ yeterince ciddiye alınmamış olsa gerek ki, yeterince ek kontenjan yaratılamadı.
Şu anda gidecek lise bulamayan ya da yerleştiği okuldan memnun olmayan yüzbinlerce öğrenci var. Çok daha önemlisi, okulların açılmasına çok az bir zaman kaldı. İşte bu yüzden, nasıl bir çözüm bulunacaksa, bir an önce bulunmalı ki, öğrenciler ortada kalmasın.
Doğru olan, sistemin sil baştan ele alınması ama bu kazananlar aleyhine ciddi bir moral bozukluğu yaratır ki, hiç kimsenin akılının ucundan bile geçirmemesi gerekir.
Yeni kontenjanlar yaratılırken de kim ne diyecek diye tedirginlik duyarak değil, öğrenci ve velilerin beklentileri doğrultusunda hareket edilmelidir.
Kontenjan artırımı da sadece tabela Anadolu liselerinde değil, fen ve sosyal bilimler liseleri ile diğer tematik liselerde de gerçekleşmelidir.
İyi bir lise, iyi bir üniversite, iyi bir üniversite de iyi bir meslek ve iyi bir gelecek demektir. Velilerin zorlu mücadelesi, bu yüzden.