Lise ve üniversiteye girişte, heyecan dalgası sürüyor. Kolejler taban puanlarını açıkladı, kayıtlar başladı.
Üniversite giriş sınavlarına ise artık sayılı saatler kaldı. Her iki maratonda da hem adaylara hem de velilere önemli görevler düşüyor.
Veliler uygun ortamı hazırlayacak, öğrenciler de golleri atacak. Ha bu arada özellikle üniversite adayları hiç endişelenmesin. Barajı aşsınlar yeter. Onun içinde soruların yüzde 20 kadarını yapmaları yeter de artar. Sonrası kendiliğinden gelecektir. Geçen yıl 350 bin kontenjan boş kalmıştı!.. Ama liseler için aynı temennide bulunmak mümkün değil. Onları, zor hem de çok zor bir tercih ve kayıt dönemi bekliyor!..
Liselere giriş!
Liselere girişte taşların yerli yerine oturması zaman alacak. Veli ve öğrenciler hâlâ önlerini göremiyor! Niye mi? Çünkü özel okul tercih ve kayıtları ile devlet liseleri adeta iç içe girdi. Puanlar, yüzdelik dilimler, kılavuzlar, taban puanlar açıklandı ama hâlâ bilinmeyen çok şey var.
Örneğin devlet okullarının kontenjanları ve yüzdelik dilimler. MEB, yüzdelik dilimleri açıklayacak olursa, ne olur ilk kayıt dönemine yönelik olanları değil son kayıt döneminin yüzdelik dilimleri ve Türkiye sıralaması verilmeli!
MEB, keşke kılavuzla birlikte bunları da açıklasaydı…
Kolej puanları açıklandı
Özel okullar dün taban puanlarını açıkladı. İlk puanlar şöyle: Robert 450; Üsküdar Amerikan 440; Tarsus Amerikan 384; İzmir Amerikan 404; Saint Joseph Fransız Lisesi 410; İzmir Saint Joseph 330; Saint Benoit 393; Notre Dame De Sion 405; Sainte Pulcherie 390; Saint Michel 390; Alman Lisesi 440; Galileo Galilei İtalyan Lisesi 390; İtalyan Lisesi 390; Sankt Georg Avusturya Lisesi 440; Koç Lisesi 450.
Açıklanan puanlar, çok düşük diye sevinmeyin! Önce düşer sonra yükselir, en sonunda bir dengeleme olur! Çünkü kontenjanın üç katı baz alınıyor! Yani aradaki fireler dikkate alınarak, 150 kontenjanlı bir okul için 450. öğrencinin puanı esas alınıyor. Puanı yetmeyenler, nasıl olsa düşer diye, şimdilik çok fazla umuda kapılmamalı.
Geçen yılın yüzdelik dilimleri de bir anlamda okulların sıralamasını belirliyor ve her yıl, o yılki öğrencilerin tercihlerine göre değişebiliyor.
Örneğin, geçen yıl, sınava 1 milyon 200 bin aday girdiği için bir yüzdelik dilime düşen öğrenci sayısı 12 binken, bu yıl 980 bin aday girdiği için bir dilime düşen öğrenci sayısı 9 bin 800.
Yine aynı şekilde, okulların kontenjanları ve full çeken öğrenci sayıları da çok değişti. Örneğin geçen yıl TEOG-2’de 17 bin, birinci vardı, bu yıl sadece 16! Geçen yıl ve bu yılki öğrenci sayısı ve profili de çok farklı!
O da sizi yanıltmasın! Peki, doğru olan ne? Sakin bir şekilde gelişmeleri izlemek, sizin için en doğru olanı bulmak! Bu zor süreçte hep yanınızda olacağız. Çünkü çocuklarımızın geleceği, ülkemizin geleceğidir...