Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Liselere Giriş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasından sonra, bir milyondan fazla ailede adeta matem var!

Mevcut sınav sisteminin sevineni de yok, önünü göreni de!

İlk 1000’e giren öğrenciler bile, istediği okula girememe endişesi yaşıyor.

Peki, ne oldu da böylesi bir kaos yaşanıyor?

Bu yıl, ortaokullardan bir milyon 200 bin civarında öğrenci mezun oldu ve sadece 139 bini, LGS puanıyla bir yere yerleşecek. Diğerleri ise başının çaresine bakacak.

Yüz binlercesi ya istemediği bir liseye gitmek zorunda kalacak ya da açık liseye yönlendirilecek!

Haberin Devamı

LGS, ülke genelindeki bin 531 lisedeki 139 bin 120 kontenjan için düzenlendi. LGS puanıyla, mesleki ve teknik okullara 24 bin 180, imam hatip liselerine 28 bin 230, fen liselerinin 34 bin 590, Anadolu liselerine 42 bin 100, sosyal bilimler liselerine de 9 bin 420 öğrenci alınacak.

Diğer bir milyon öğrenciyi ise tam bir macera bekliyor. Tedirginliğin nedeni de bu zaten. 90 sorudan, 85’ini yapan öğrenciler ve hatta ilk beş bine giren öğrenciler bile tedirgin!..

Moraller bozuk!

Velilerden öylesine duygu dolu mesajlar geliyor ki, insanın yüreği parçalanıyor. Evlerde büyük acılar yaşanıyor. Verdiği emeğin karşılığını alamadığına inanan o kadar çok ki!

MEB, suskunluk yerine keşke veli ve öğrencileri rahatlatacak açıklamalar yapsa.

Hemen her fırsatta konuşan bakan Selçuk, günlerdir ortalıkta yok. Şimdi değil de, ne zaman konuşacak. Yol haritasını o değil de kim açıklayacak?..

İşte velilerden gelen bazı mesajlar:

l 23 yıllık öğretmenim, oğlum LGS’ye girdi. Ve yanlış olan fen sorusu dışındaki bütün soruları doğru yanıtladı. Tek hedefi Galatasaray Lisesi olan oğlum bu yanlış soru yüzünden sanırım hedefine ulaşamadı. Oğlumun entelektüel bilgisi zaman zaman 23 yıllık öğretmen olarak beni zorluyor. Rus edebiyatından tutun da Fransız varoluşçularına, Felsefeden tutun da Divan Edebiyatı’na, Adam Smith’ten tutun da Makyavel’e kadar ayrıntılara vakıf 14 yaşındaki bir çocuğun hayal kırıklığını, eminim ki siz de istemezsiniz diye düşünerek, bir ricam olacak: Şu fen sorusunun iptali konusunda açılmış bir davanın olup olmadığını MEB’den öğrenme şansınız varsa sosyal medyadan bilgilendirirseniz minnettar kalacağım.

Haberin Devamı

l Çocuğumun, psikolojisi çok kötü ve stresten ve üzüntüden vücudunda göğüs bölgesinde kistler oluştu. Doktor direkt şunu sordu: Yakın zamanda sınava falan girdi mi veya yakın akraba ölümü oldu mu? Düşünsenize sınav stresi ve üzüntüsü anneni, babanı ve babaanneni kaybetmekle aynı zararı verebiliyor, bu küçük bedenlere. Küçük yaşta yaşadıkları yük, çok ağır, bu haksızlık deyip sürekli ağlıyor!

l Hayattan bezdik. Sınavdan beri evde matem var. Zehir gibi zeki yavrum, kendi becerisine uygun yazılımcı olma yolunda hangi lisede yürüyecek bilemiyor. 14 yaşında, TÜBİTAK’tan bilgisayar, ulusal olimpiyatlardan madalya alan oğlum, her gece ağlıyor, kahroluyor. Bu çocuk, hem LGS’ye hem de olimpiyatlara, nefes almadan çalıştı! Ödülü bu mu?

Yüzdelik dilimler?

Her ne kadar faklı iller daha başarılı gibi gözükse de en başarılı öğrenciler yine İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük illerde.

Haberin Devamı

İlk yüzde 5’lik dilimi aşan öğrenci sayısı İstanbul’da 10 bin 185, Ankara’da 4 bin 327, İzmir’de 2 bin 534, Bursa’da 2 bin 79, Kocaeli’nde ise bin 220. Diğer kentlerde ise binin üzerine çıkan öğrenci sayısı yok. İlk yüzde 1’lik dilime giren öğrenci sayısında da yine İstanbul en önde. İstanbul’da 2 bin 255 öğrenci ilk yüzde 1’lik dilime girerken, bu sayı Ankara’da 873, İzmir’de 483, Bursa’da 410, Konya’da ise 386...

Özetin özeti: Allah, velilere de öğrencilere de sabır versin.