LGS’de, geçen yıla göre, Matematik ve Fen ortalamaları yükseldi. Puanlar arttı ama yüzdelik dilimler düştü. İl sıraları açıklanmadığı için veliler önlerini göremiyor! Matematik dışında, tüm testlerde kız öğrenciler daha başarılı oldu! Kontenjanlar ve özel okulların taban puanları bugün açıklanacak! İptal yok! 66 farklı ilden 565 birinci var. Oysa geçen yıl sadece 18 birinci vardı! Sorular kolay mıydı? Zor muydu?
Kolaydı ki ortalamalar yükseldi. Ama görünen o ki bu yüksek puanlar öğrencilerin çok da işine yaramayacak.
İşte bu konudaki yüzlerce tespitten biri:
“Geçen yılın verilerine göre 1.65’lik dilimde olan oğlum, bu yıl 5.75’lik dilimde!” Çok sayıda veliden benzer yakınma geliyor.
Yapılan soru sayısı geçen yıla göre daha yüksek ama yüzdelik dilimler çok düşük!
Bunun anlamı, bu yıl, her okula giriş biraz daha zor olacak!
Yüzdelik dilim nedir?
Puan kartlarında sadece yüzdelik dilim var. Ama hem yeterli değil hem de açıklayıcı olmaktan çok uzak.
Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100’e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5’lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına geliyor.
Bir de bindelik dilimler var ki, onlar da 0.20, 0.30 gibi sıralanıyor. Yani 0.20 demek, ilk 2 bin demektir.
Bu noktada önemli olan, il ve Türkiye sıralaması. MEB, bunu niye açıklamadı, anlamak gerçekten mümkün değil. Çünkü o sıralar, çok daha sağlıklı tercihler yapılmasına olanak sağlayabilir...
Hangi okul?
Bu yıl görünen o ki üst puan dilimlerinde yoğun yığılmalar var ve çok iyi puanı olan öğrenciler bile istedikleri yere girme konusunda zorlanabilirler. Okullar arasında ön eleme yaparken, puanlardan çok yüzdelik dilimlere bakmanızda yarar var ama o da çok belirleyici olmayabilir. Önemli olan bu yılki sıralamalar ve ilgili okulların geçen yıl aldıkları son öğrencinin Türkiye ve il sıralaması!..
Öğrencilerin yüzde 12.87’si, yani yaklaşık 130 bini 400/500 puan aralığında.
Çok genel bir değerlendirme. Keşke 5 ya da 10 puan aralığıyla yığılma dağılımı verilseydi! Bu yıl, 400 puanın altındaki öğrencilerin, özellikle büyük kentlerde, sınavla öğrenci alan okullara girmesi imkânsız değil ama çok zor!
İptal yok!
Özellikle fen sorusunun iptali konusunda ciddi bir beklenti vardı, arkası gelmedi.
Velilerden çoğu çoktan iptal davası açtı, bir bölümü de sonuçları bekliyordu, onlar da mahkemelere yöneldi.
Sanıyorum bugünden sonra ciddi bir dava süreci başlar. Muhtemelen son sözü de yargı söyleyecek! MEB, en azından bu tartışmalı soruyu niye iptal etmediğini açıklayarak velileri ikna yoluna gidebilirdi.
Ortalamalar?
Geçen yıl 18 şampiyon vardı, bu yıl 565!
Sorular mı kolaydı yoksa eğitimde başarı rekorları mı kırdık! 20’şer sorunun sorulduğu testlerde, Türkçe ortalaması 11.75, Matematik 5.09, Fen Bilimleri ortalaması da 9.97 olarak gerçekleşti. 10’ar sorunun yer aldığı T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testinde 6.88; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 6.83; Yabancı Dil’de ise 4.65 oldu.
Türkçe’de 53 bin 264 öğrenci, Matematik’te 5 bin 794 öğrenci, Fen Bilimleri’nde 5 bin 56 öğrenci, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’te 235 bin 995 öğrenci, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi’nde 116 bin 246 öğrenci, Yabancı Dil testinde 97 bin 446 öğrenci soruların tamamını doğru cevapladı!
İllerin başarı sıralamasında ise yine şaşırtıcı tespitler var. En yüksek ortalamalar, en iyi ve en pahalı okulların bulunduğu kentlerden değil, Anadolu’dan geldi. Türkçe’de en başarılı il 11.67 netle Rize, Matematik’te 4.21 netle Kırşehir, Fen Bilimleri’nde de 9.40 netle Tunceli ilk sırada yer aldı.
Özetin özeti: Görünen o ki tercih ve kayıt süreci sınavlardan çok daha gergin ve yorucu geçecek. Herkese sabır diliyoruz.