Binlerce hatta on binlerce denklik mağdurunun olduğu iddia ediliyor.
Yurt dışından aldıkları diplomaların YÖK tarafından onaylanmasını yıllarca bekleyenler var.
Konu, TBMM’nin en önemli gündem maddelerinden biri. Çünkü mağdurlar, milletvekillerinin kapısını sürekli olarak aşındırıyor.
Bu konuda siteler, dernekler, platformlar kurdular ama nafile.
YÖK Nuh diyor, peygamber demiyor.
ÖSYM aracılığıyla kendi gönderdiği öğrencilerin bile denkliğini tanımıyor. Yaptığı sınava girenlerin hiçbiri bu sınavı aşamıyor...
Bu yöndeki en büyük itirazlar da zaten bu yönde.
Madem bir sınav yapıyorsun, yurt içinden mezun olanlar da girsin, madem devam zorunluluğu getiriyorsun, Türkiye’deki üniversitelere de getirilsin, madem o üniversiteleri tanımıyorsun, niye öğrenci gönderiyorsun diyorlar. Haksız da sayılmazlar...
Dünyanın dört bir yanında tanınan diplomaların burada tanınmamasının mantığını anlamak zor ama YÖK’ü dinleyince, onlara hak vermemek de elde değil. Ama üç beş bin kişi usulsüzlük yapıyor diye herkese eziyet çektirmelerinin mantığını anlamak, dayatmalarını kabul etmek çok zor!..
Rakamlar korkunç!
YÖK’ün denklik adına çektirdiği eziyetleri akıl sır almıyor ama yurt dışından alınan her diplomayı olduğu gibi kabul etmek de mümkün değil. Bu durum sadece bizde değil, dünyanın her yerinde aynı. Dünkü gazeteleri okuduysanız, Amerika’da pek çok ünlü çocuklarını para karşılığında en iyi üniversitelere yerleştirmiş!..
Gelelim YÖK’ün verdiği bilgilere. İşte o çok önemli ayrıntılardan bazı satır başları:
- Sahte belge, yasalara aykırı yatay ve dikey geçiş, yetersiz kalış süresi nedeniyle en fazla reddedilen bölümlerin başında hukuk, tıp, işletme, inşaat mühendisliği ve mimarlık geliyor.
- 2018’de başvurusu reddedilenlerin yüzde 20’si eğitim gördükleri ülkede yetersiz kalış süresinden kaynaklanıyor. Örneğin, Bulgaristan’da 8 gün, Kosova’da 34 gün, Bosna-Hersek’te 38 gün kalan öğrenciler, hukuk diploması alarak denklik başvurusunda bulundu.
- Makedonya’da 8 gün kalan bir öğrenci, mühendislik diploması, KKTC’de 28 gün kalan bir başka öğrenci özel eğitim alanında tezli yüksek lisan diploması alarak denklik istedi.
- Öğrenim gördüğü ülkede 8 ile 38 gün arası kalarak, lisans eğitiminin tamamlanamayacağı gibi, bu diplomaların akademik hayatımız ve iş gücü piyasamız için tehdit oluşturduğu, herkesin dikkate alması gereken bir husus olduğu herkesçe bilinmelidir.
- Başvuru sahiplerinin bir kısmı kendi alanlarında yapılan Seviye Tespit Sınavlarına defalarca girmelerine rağmen 100 üzerinden 40 puan bile alamıyor! Baskı ve algı oluşturarak sınavsız denklik istiyor!
- 2018’de bir önceki yıla göre üç kat fazla okul tanıma belgesi ve denklik başvurusu yapıldı. Alınan 14 bin 345 okul tanıma belgelerinden 10 bin 858’inin başvurusu sonuçlandırıldı, 5 bin 706 adaya denklik belgesi verildi, 532’sininki ise reddedildi.
- Yüksek lisansta en fazla denklik verilen 4 ülke İngiltere, ABD, Almanya, Fransa olurken, lisansta ise ilk 4, Azerbaycan, Suriye, Bulgaristan ve Ukrayna oldu...
YÖK’ün bu konuda dile getirdikleri bunlar. Hatta bir adım ötesinde gidip, denklikte Avrupa ülkelerinden daha ilerideyiz ve yeniden yapılanma konusunda bizden destek istiyorlar diye hava bile atıyorlar.
YÖK, geçen hafta da yurt dışındaki paravan dergilerde parayı bastıranın makalesini yayımlattığını öne sürerek, bundan böyle o yayınları kabul etmeyeceğini duyurdu...
Söylenecek çok söz var ama adil olmak için sadece iki soru sormak istiyorum:
MEB’in yaptığı seviye tespit sınavlarında 100 üzerinden 10-15 puan alan öğretmenler hâlâ görevde değil mi, parayla makale yayımlatanların unvanları geri alındı mı?..
Yurt dışından gelenlere aslan kesilip, yurt içinde mezun olanlara karşı üç maymunu oynayarak bu sorunları çözemeyiz...
Özetin özeti: Kurunun yanında yaş da yanmamalı, yapılan hatalar ya da usulsüzlükler de yapanın yanına kâr kalmamalı!..