Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Üniversite ek yerleştirme sonuçları açıklandı! On binlerce kontenjan yine boş kaldı!

Bu, bir milli servet israfı ve öngörüsüzlük değil de nedir?

Tek kayıt dahi alamayan, kontenjanın yarısını bile dolduramayan fakülte ve yüksekokulların açılışına kim izin verdi?

Kapıda 2.5 milyon aday varken, böylesi bir tablo niye?

Üniversite giriş sınavlarına bu yıl 2.5 milyon aday başvurdu. Yani aday çok, onlara hitap eden fakülte yok. Öyle olmasa, 120 bin kontenjan boş kalır mıydı?

YÖK, önceki yıllarda, kontenjanını dolduramayan fakülte ve yüksekokulların kontenjanlarını azaltmış ve boş kontenjan kalmaması için elinden geleni yapmıştı. Ona rağmen hâlâ on binlerce kontenjan boş kalıyorsa, herkesin şapkasını önüne koyup düşünmesi gerekir. Çünkü ortada bir yanlış var ve sorumluları her kim ise ortaya çıkartılmalı ve gereği yerine getirilmelidir.

Gereği yerine getirilsin derken, sorunun kişilerden değil, sistemden kaynaklandığı göz önünde bulundurulmalı ve sistemi düzeltmek için her ne gerekiyorsa, o yapılmalıdır.

Günümüzün en önemli sorunu işsizlik. Gençler kendilerine iş olanağı sağlamayan bölümlere üste para da verilse yönelmek istemiyorlar.
Uzmanlar önümüzdeki yıllarda mevcut mesleklerin yüzde 60’tan fazlasının yok olacağını söylüyor ve üniversiteler kendilerini yenilemiyor. Yenilemedikleri için de o kontenjanlar boş kalıyor.

Şapka düştü, kel göründü ama herkes, kendi keline değil, karşısındakinin keline bakıp ona akıl veriyor!..

Çok yazdık, bir kez daha hatırlatıyoruz. Üniversite bütçeleri kayıt olan öğrenci başına verilmeli ve her boş kontenjan, rektöründen
o fakültenin açılışına izin veren YÖK üyeleri ve hocaların maaşına kadar, herkesi etkilemelidir. Yoksa, bu kervan yolda kalır!..

Vakıf üniversiteleri de boş kontenjanların masrafını diğer öğrencilerin sırtına yüklemek yerine kendi kaynaklarından sağlasınlar ki bir daha tek kontenjanları boş kalmasın!..

Eğitim mi, ticaret mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki gün 2019-2020 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde vakıf üniversitelerine yönelik tespiti çok ama çok çarpıcı! Erdoğan, vakıf üniversitelerinin akademik olmaktan daha çok, ticari olarak çalıştıklarına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Vakıf üniversitelerimizin üzerlerine giderek daha çok yapışan ticari kurum algısının önüne geçmek için bilimsel araştırmalara daha çok yönelmelerini özellikle sağlamalıyız. Kalite odaklı gelişme için... Kusura bakmasınlar, adı vakıf ama vakıf olmaktan çıkmışlar tamamen ticari çalışıyorlar. Vakıf dediğimiz zaman farklı şeyler anlıyoruz. Öğrencisinin cebinden ne çıkacak değil, ecdat nasıl tanımlıyor: ‘Ceb-i humayunundan ödemek suretiyle’ diyor. Şimdi de bizim vakıf üniversitelerinin patronları kendi ceb-i humayunlarından değil, orayı doldurmak için gayret ediyorlar. Tepeden tırnağa tüm kurumlarımızın misyonlarını ve işleyişlerini yeniden gözden geçirmemiz gerekiyor.”

Özetin özeti: Ülkemizin dört bir yanını üniversitelerle donattık ama içini dolduramadık, kaliteyi yükseltemedik, iş bulabilecekleri bir donanım sağlayamadık.

Bu yüzden üniversiteye dudak kıvıranların sayısı her geçen gün artıyor. Aman dikkat!..