26 Nisan 2014’te Burcu Koçoğlu’nu yazmıştım.
ODTÜ İnşaat’tan mezun olmak üzereydi.
Roma La Sapienza Üniversitesi ve Politecnico di Milano Üniversitesi İnşaat Mühendisliği yüksek lisans programlarından kabul almış ve desteğe ihtiyacı vardı.
Tek maaşlı memur emeklisi bir ailenin üç çocuğundan en büyüğüydü.
Erkek mesleği olarak bilinen inşaat mühendisliğini niye seçtiğini sorduğumuzda şu cevabı vermişti:
1999’daki büyük Marmara depremi sırasında 9 yaşındaydım. O zor günleri hep bir çocuk gözüyle, çocuk yüreği burkulmasıyla izledim. Ne zaman ki biraz daha büyüdüm, o zaman anladım ki isyanım doğaya değil, deprem ve risklerini azaltmada ihmalkârlığa ve yetersiz çalışmalara olmalıydı. İşte o zaman karar verdim, insanlara güvenli yapılar sağlamak için bu alanda yetkin ve donanımlı bir mühendis olmaya. Şimdi mezun olurken bu düşünceme biraz daha yaklaşıyorum ama hayallerin sınırı yok. Ve benimki, ‘Risk Azaltma’ konusunda, gelecekteki çalışmalara da belki ilham verebilecek, başarılı bir akademik çalışma yürütmek ve erkek egemen bu meslekte, genç bir kadın mühendis olarak başarıyla var olmak...”
Burcu’ya beklediği destek Limak’tan geldi, hayallerine kavuştu ve Milano yolcusu oldu.
Sonrasını, Limak Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Özdemir’den dinleyelim:
Mutlu son
“Burcu’nun, İtalya’da Politecnico di Milano Üniversitesi’ndeki yüksek lisans eğitimini tamamlayarak mezun olduğu haberini sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Yetkin ve donanımlı bir mühendis olma hayalinin peşinde başarıyla ilerleyen Burcu, ‘Risk Azaltımı’ alanında uzmanlaşmak üzere dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan İtalya Politecnico di Milano’dan kabul ve burs almış, ancak maddi imkânsızlıklar nedeniyle hayalinden vazgeçmek üzereyken aracılığınızla sesini bizlere duyurmuştu.
Güzel bir tesadüfle, daha çok kızımız mühendislik bölümlerini seçsin ve kadınlar iş dünyasında daha nitelikli işler yapsın diyerek hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ni oluşturduğumuz günlerde kendisiyle tanıştık.
Burcu’yla hayallerimizin kesiştiği noktada, bizi buluşturduğunuz ve bir kızımızın hayaline ulaşmasında yardımcı olmamıza aracı olduğunuz için size gönülden teşekkür ediyorum.
Biliyoruz ki ülkemizde tıpkı Burcu gibi başarılı ancak maddi imkânsızlar nedeniyle hayallerine kavuşamayan birçok kızımız var.
Bu noktada, kızlarımızın desteklenmesi ve kadının iş dünyasındaki yerinin artırılmasında kamu politikalarının yanı sıra iş dünyasına da büyük sorumluluklar düşüyor.
Ağırlıklı mühendislik projeleri üstlenen grubumuzda, kadınların mühendislik alanında oldukça başarılı olduğunu, ancak işe alımlara geldiğimizde kadın aday yetersizliğini yıllar boyu bizzat gözlemledim.
Limak Vakfı olarak işte buradan yola çıkarak, Türkiye’nin Mühendis Kızları Projesi’ni hayata geçirdik.
Mühendis kızlar
“Bu vesileyle, projeye ilişkin kısa bir bilgi paylaşımı yapmak isterim. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ortaklığından yürüttüğümüz projemiz; ülkemizin dört bir yanındaki kız öğrencilerin mühendislik eğitimine özendirilmesiyle başlayıp, devamında birçok destek faaliyetini içeren lise ve üniversitede okuyan kız öğrencilere yönelik iki ayrı programda oluşuyor:
n Üniversitelere yönelik olarak; hâlihazırda devlet üniversitelerinin elektrik-elektronik, endüstri, inşaat, makine ve çevre mühendisliği bölümlerinde okuyan toplam 54 kız öğrenciye burs, mentorluk, staj imkânı, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi işbirliği ile ‘Sosyal Mühendislik Sertifika Programı’na katılım hakkı ve mezun olduktan sonra da ihtiyaçlar çerçevesinde Limak ve sektördeki diğer kuruluşlarda istihdam gibi olanaklar sağlıyoruz.
Projeye dâhil olan öğrencilerimizi sosyal sorumluluk yüklenmeye de teşvik ediyoruz. Geçtiğimiz yıl 4 öğrencimiz başarıyla mezun oldu; İnşaat Mühendisi Özlem ve Elektrik Elektronik Mühendisi Nadire, Limak Grubu’nda, İnşaat Mühendisi Merve ve Endüstri Mühendisi Meryem ise sektördeki farklı kuruluşlarda işe başladı. Haziran ayında 12 kızımız daha mezun olacak.
Liselere yönelik olarak ise; Fen Lisesi ve Anadolu liselerinde eğitim göre kız öğrencilerin mühendislik mesleğini tanımaları ve seçmeleri halinde elde edecekleri gelecek fırsatları konusunda haberdar olmalarını sağlayacak, eğitim ve farkındalık çalışmaları yürütüyoruz. Bu ayaktaki hazırlıklarımız tamamlanmak üzere ve mayıs ayında pilot ilimiz Hatay’da ilk uygulamayı yürüteceğiz.
Amacımız toplumun genç ve dinamik potansiyelini nitelikli insan gücüne dönüştürerek sahip olduğu üstünlüğü çok daha büyük ve belirleyici bir güç haline getirebilmek. Bu amacı gerçekleştirmek için en değerli yatırımın insana yapılacak yatırım olduğu bilinciyle ve ‘Gençlik, gelecektir’ anlayışıyla hareket ediyor ve ilhamımızı Burcu, Özlem, Merve, Meryem, Nadire ve onlar gibi başarılı, azimli kızlarımızdan alıyoruz. Bir kızımızın hayatının değişmesi demek bir geleceğin değişmesi demektir.
Bu yoldaki çabalarımıza aracılığınız için bir kez daha teşekkür eder, toplumsal dayanışmaya fırsat sağlayan yol gösterici yazılarınızın devamını dileriz.”
Özetin özeti: Kadın dayanışması diye işte ben buna derim. Daha nice buluşmalara…