Mobil oyun yarışması Büyük Oyun’a başlarken tek hayalimiz, katma değeri yüksek dijital yazılım pazarında bizim de söz sahibi olabileceğimizi göstermekti!
Bu çerçeveden baktığımızda, çok önemli bir yol kat etmenin mutluluğunu yaşıyoruz.
“Böylesi bir program, hele ki gece yarısı asla izlenmez” diyenler de oldu, “Bizim çocuklar yazmayı değil oynamayı sever” diyenler çoktu. Ama en büyük hayal kırıklığını, “Böylesi yazılımlar bizi aşar” diyenler yaşadı. Çünkü gençlerimiz, birbirinden ilginç oyunlarla geleceğe damgasını vurdular... Yazılım sektöründe dönen para, yılda bir trilyon dolar! Oyun sektörünün bu pastadan aldığı pay ise 140 milyar dolar!
Evet devasa bir pazar ve sanki daha da büyüyecek.
Biz de geçen yıl, 1 milyar dolarlık bir sıçrama yaptık, eminim ki arkası da gelecektir...
Üretime, özellikle de katma değeri yüksek üretime yönelik bir eğitim modelinin önemini her fırsatta dile getiriyoruz.
Büyük Oyun ile bunun mümkün olabileceğini, herkes anladı ama Ankara ve oyun sektörü ne kadar anladı, işte bu konuda biraz daha zamana ihtiyacımız var!.. Büyük Oyun, paydaşlardan pek çoğunun gerçek yüzünü, turnusol kâğıdı gibi ortaya çıkardı. Bazı kişi ve kurumlar, sektöre, gölge etmesin başka ihsan istemez!
Türkiye uçak, akıllı telefon, araba, yapay zekâlı robotlar gibi ürünleri, kısa sürede yapamaz! Çünkü yüksek teknoloji, birikim ve en önemlisi de zaman gerekiyor. Oysa oyun için gerekli olan sadece bir bilgisayar ya da akıllı telefon ve pratik bir zekâ. O da biz de fazlasıyla var. Yani gençlerimizi, mobil oyun ve yazılım sektörünün diğer alanlarına yöneltirsek, 5-10 yıl gibi kısa bir sürede, cari açığımızı sıfırlayabiliriz!..Yeter ki ilişkileriyle sektöre yön verenleri değil, ülke sevdasıyla bu konuya kafa yoranları öne çıkartan, gerçek bir irade ortaya konulabilsin...
Gurur duyduk
Obama’nın ABD Başkanı iken halka seslendiği bir videosu var. Bizim bu programa başlama amacımızla birebir örtüşüyor: “Amerika’nın başarısı ve gücünün daim olmasını istiyor ve hep refah içinde yaşamayı arzu ediyorsanız, elinizdeki akıllı telefonlarla, oyun oynarken, arada bir de oyun yazın...” Büyük Oyun’da finale 7 haftanın birincileri ve oyunu halk tarafından en çok indirilen aday katıldı. Sevindirici olan, finale kalan adayların, çok kısa bir sürede, mevcut oyunlarını, jürinin de eleştirilerini dikkate alarak, olağanüstü derecede geliştirmeleriydi.
Bu da bize şunu gösterdi:
Bu pırıl pırıl gençlere, daha fazla zaman ve çok daha fazla lojistik destek sağlarsak, harika sonuçlar alabilirler!..
Büyük Oyun, sadece ülkemizde değil, dünyada çok yeni bir format! Dünya oyun sektörünün önemli aktörlerinden olan jüri üyelerimize yurt dışında söylenenler gurur verici:
- Bu formatı nereden aldınız?
- Böylesi bir yarışma, ABD, Japonya, Güney Kore ya da Singapur’da yapılıyor olsaydı çok olağandı ama Türkiye’de olması çok şaşırtıcı.
- Tek kelimeyle tebrik ediyoruz...
Ödünç telefonla!
Finale kalmaya hak kazanan oyun geliştiriciler, final gecesi 250 bin liralık büyük ödül ve diğer armağanlar için Netmarble EMEA Yönetim Kurulu Başkanı Barış Özistek, MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkurt, Doğa Koleji Bilişim ve Eğitim Teknolojileri Direktörü Hakan İnanır ve Reconcact KurucusuSimay Dinç’ten oluşan jüri karşısına çıktı.
Ahmet Keleş “Drunk Bird”, Uğur Tosun, Harun Uysal, Hakan Uygun “Swordwars”, Doğan Tosun “Watch and Walk”, Metehan Şahin “Black”, Mustafa Şenel “Never Drop”, Umur Can Gürelli, Hakan Özer, Kerem Akyüz “Kâğıt Makineler”, Gökhan Kınay, Yusuf Işık, Lütfi Demir “Battle Medal” ve Jüri oyları ile finale kalamayan fakat halk oylamasıyla en yüksek oyu alan Umur Burak Tutar’ın “Ertuğrul Gazi” oyunu finalde diğer oyunlarla yarıştı.
Ödünç bir telefonla oyun yazmaya başlayan Umur Can Gürelli, Hakan Özer ve Kerem Akyüz “Kâğıt Makineler” oyunuyla ipi göğüsleyerek birinciliği elde etti. Fiziği eğlenceyle birleştirerek yola çıktıklarını belirten ekip, öğrenmenin oyunla daha kolay olacağına dikkat çekti.
Şampiyonlar, gelecek hedeflerinin, eğitim oyunlarını eğlenceli hale getirerek, başta öğrenciler olmak üzere geniş kitlelere ulaşmak olduğunu söylediler. Netmarble ve Startershub’ın 250 bin TL’lik yatırım ortaklığını alan Kâğıt Makineler oyunu, aynı zamanda Unity Europe Kopenhag’da, dünyanın en iyi oyun geliştiricileriyle bir araya gelecek.
Ayrıca Just English’in Amerika’daki şubesinde dil eğitimi alabilecekler.
İkinciliği Gökhan Kınay, Yusuf Işık, Lütfi Demir‘in Battle Medal kazanırken, üçüncülüğü de Uğur Tosun, Harun Uysal ve Hakan Uygun’un Swordwars oyunu elde ederek Netmarble tarafından yayıncı desteği, Just English’in New Jersey şubesinde 3 ay dil eğitiminin sahibi oldu. Gecenin sürprizini Prof. Dr. Erhan Erkurt Hoca yaparak, ilk üç yarışmacıya MEF Üniversitesi Bilişim Yüksek Lisans bursu ve finale kalan tüm yarışmacılara YETKEN’de girişimcilik eğitimi desteği vereceğini açıkladı.
Ayrıca Finale kalan tüm yarışmacıların İTÜ ARI Teknokent ve Hacettepe Teknokent’te ücretsiz ofis imkânı olacak. Mustafa Şenel’in “Never Drop” oyunu ise jüri özel ödülü alarak Recontact’ın Londra’daki galasına davet edildi.
Özetin özeti: Gençlerimize sahip çıkalım, çıtamızı yüksek tutalım!..