Büyük yarışın ilk basamağı dün yapıldı, ikincisi de bugün.
Milyonlarca aile ve milyonlarca gencimiz için bugün, her açıdan, tam bir özgürlük günü.
İstedikleri zaman uyuyacak ve uyanacaklar, istedikleri zaman tatile gidebilecekler, hafta sonları, yaz tatilleri, akşamlar artık onların olacak, istedikleri zaman sinemaya, tiyatroya, konsere ya da gezmeye gidebilecekler ve en önemlisi de üzerlerindeki baskı artık sona erecek. Yıllardır süre gelen sınav esareti son bulacak...
Tüm adaylara ve ailelerine, bugün başlayan özgürlük günlerini ve birkaç ay sonra başlayacak üniversite yıllarını gönüllerince geçirmelerini dileriz...
TYT zor muydu?
TYT’de sorular o kadar uzun metinliydi ki yüz binlerce aday zaman sorunu yaşadı. Kime sorsanız, önce zaman yetmedi diye söze başladı.
Peki, sorular zor muydu? Çok zor olmasa da yine de zorlayan sorular vardı diyen çoktu.
Her sınavda olduğu gibi dopingli adaylar mutlu, girmiş olmak için sınava girenler ise aradığını bulamamanın hüznünü yaşadı.
Hocaların yorumu ise soruların müfredata uygun, muhakemeye dayalı, tüm konuları kapsayıcı ve iyi hazırlananlar için çok da zor olmadığı yönünde...
2.5 milyon adayın yarıştığı TYT’de, buluşulan ortak noktada, soruların güçlük derecesi ya da çeldiriciler değil, metinlerin uzun oluşuydu. Neredeyse bir sayfaya varan sorular vardı diyen adaylar, ciddi anlamda zaman sorunu yaşadıklarını özellikle vurguladılar.
Bu durum bugünkü sınavlarda da yaşanır mı? Evet yaşanacaktır. Hatta bundan sonraki sınavlarda da.
Peki, kaç aday barajı aşar? 2 milyona yakını aşarsa hiç şaşırtıcı olmaz!.
Hatalı soru
Hatalı olduğu iddia edilen Matematik sorusuyla ilgili olarak ÖSYM’den her an bir açıklama gelebilir. Yanlışsa iptal edilir, doğruysa da ayrıntılar paylaşılır.
Gelen bilgiler, açıklama işinin MEB gibi uzatılmayacağı ve gün içinde yapılacağı yönünde.
Ve eğer iptal gelirse, anlı şanlı dershaneleri, okulları, üniversiteleri, ÖSYM’yi değil tek bir kişiyi kutlamak gerekir.
O da Mehmet İrday!
Neden? Çünkü sadece o cesaretle çıkıp bu sorunun hatalı olduğunu söyledi. Hem de herkesten önce!
İrday, “Tek ve çift sayısı öncüllü sorusunda doğru cevap ‘Hiçbiri’ olmasına rağmen bu cevap seçeneklerde yer almamaktadır. ÖSYM tarafından bu sorunun cevabının II ve III (2 ve 3) olarak verilecek olduğunu biliyor olmamıza rağmen soru kesinlikle iptali gerektirir” diye konuştu.
Sonra arkasından cılız başka eleştiriler geldi.
Eminiz ki en önemli değerlendirmeyi ve gerekeni ÖSYM yapacak ve adaylar mahkeme kapılarında sürünmeyecektir!
AYT nasıl olur?
Peki, bugünkü AYT de dünkü gibi “çok da zor olmayan” sorulardan mı oluşur?
Hiç sanmıyoruz!
AYT’de güçlük derecesi yüksek soru sayısı kesinlikle çok daha fazla olacaktır. Yoksa iki milyon civarı adayı birbirinden ayırmak mümkün olmaz. İşte bu yüzden, bugün, peş peşe birkaç soru çok zor gelirse sakın panik yapmayın. Sizin için zor olan sorular başkaları için de zor olacaktır... Eğer bu yazıyı sınavdan sonra okuyorsanız, bir süreliğine her şeyi unutun ve özgürlüğünüzün keyfini çıkarın...
Üniversiteli olmanıza son bir adım kaldı. O da tercihler. Onu da atlatın, kayıt dönemi ve gerisi çok daha kolay gelecektir.
Tercihler?
Üniversiteli olma maratonunda çok önemli süreçleri geride bıraktınız ama bir o kadar daha önemli olmasına rağmen, gerekli titizliği göstermediğimiz tercihler var ki orada yapacağınız en ufak bir hata her şeyi alıp götürebilir. Tıpkı cephede kazanılan zor savaşların masada kaybedildiği gibi!.
Tercihler konusunda, en azından gideceğiniz kentler, seçeceğiniz üniversite ve fakülteler konusunda karar verin ki zamanı geldiğinde son dakika tuzağına düşmeyin.
Özetin özeti: Milyonların kaderi,böylesi birkaç saatlik sınavlarla belirlenmemeli!..