Sabah 08’den gece yarısı 12’ye kadar eğitim olur mu? Eğer sınavlara hazırlanı- yorsanız, hele bir de iddialıysanız, buna mecbursunuz...
Sınav yarışı konusunda pek çok örnek gördüm ama bu kadarını görmemiştim. Öğrenciler neredeyse okulda yatıp kalkacaklar.
Tam bir kölelik ve üstüne üstlük bir de yıllık öğrenim ücreti olarak 70 bin lira veriyorsun... Benzeri liselerden Türkiye’nin hemen her yerinde var ve öğrencilere bu en büyük kötülüğü yapanlar da, okul sahiplerinden çok anne babalar!
Lise 3 ve 4. sınıflarda sanat, spor dersleri ile kulüp faaliyetleri tümüyle kaldırılmış. Olimpik havuzlar ve spor salonları göstermelik olmanın ötesine geçmiyor ki nereye giderseniz gidin bomboş!
Bir yerlerde bir değil, bin hata yapıyoruz, şikâyetçi olmayanımız yok ama sınav kölesi yetiştirmenin ötesine geçemiyoruz!..
Müfredat değişecekmiş!
Müfredat programları değişecek, ders yükü azalacak, teneffüsler uzayacak, sınavlar kaldırılacak, çocuklar çocukluğunu, gençler gençliğini yaşayacak, ilgi ve yeteneğe göre eğitim yapılacak. Hepsi kulağa hoş geliyor. Yıllardır aynı söylem. Keşke gerçekleşse de alkışlasak!..
Milli Eğitim Bakanlığı, proje üretmekten yılmadı. Yılacağa da benzemiyor. Çünkü her gelen bakan, kendinden önce ne yapıldığına bakmadan yeni bir proje üretiyor. Oysa eğitimde üretilmedik proje kalmadı. Sorun proje üretmekte değil, onların hayata geçirilmesinde ama nedense bir türlü arkası gelmiyor.
MEB, şimdi de üç alternatifli bir proje hazırlamış. Ama sanki hiçbirinin de uygulanabilirliği mümkün değil!
Çağımızın eğitim modeli, ilgi, yetenek ve koşullara göre oluşturulan, üretimi, girişimciliği öne çıkaran ve bireye göre şekillendirilen eğitim modelleridir ki bunun için önce altyapı ve müfredatın oturtulması gerekiyor. Bu da zaman alır ama artık bir yerden başlamak gerekir!
Cezalar da değişti!
Dijital Çağ, her şeyi olduğu gibi evdeki cezalandırma yöntemlerini de değiştirdi. Annelerin çocuklara uyguladığı cezalandırma yöntemleri arasında cep telefonuna el koyma, interneti yasaklama ve azarlama ilk üç sıraya yükselmiş! Terlik atma ve çimdikleme tarih olmuş! Sosyolojik araştırmalar bizde çok yapılmaz, yapılsa da medyada fazla yer bulmaz!
Hemen her konuda olduğu gibi örneğin bilinçli yurttaş, bilinçli tüketici, bilinçli seçmen gibi bilinçli çocuk yetiştirmek de çok önemli. Onlara, doğruyu yanlışı iyi öğretebilirsek sonrasında, büyük bir ihtimalle, geleneksel ya da yeni cezalandırma yöntemlerinden hiçbirine gerek kalmaz.
Peki, bu noktada doğru olan ne? İşte asıl sorun o!
Kimimize göre doğru olan, bir başkasına göre yanlış!
Dahası, okulda doğru olana, evde yanlış deniliyorsa, çocuk neye göre karar verecek?
İşte bu noktada cezalardan önce, doğru ve yanlışların ne olduğu konusunda ortak noktalarda buluşmalıyız.
Örneğin yaramazlığın sınırları nerede başlıyor, nerede bitiyor?
Sürekli icat çıkarmak iyi mi kötü mü?
Dijital dünyayla iç içe olmanın dozu ne?
Benzer soruları alt alta dizsek, metrelerce uzar.
Peki, cevaplarını biliyor muyuz ya da çok daha önemlisi bunun tek bir reçetesi var mı?
Var demek mümkün değil. Çünkü her çocuk farklı bir kişiliğe sahip ve biri için doğru olan çözüm, bir diğeri için yeni sorunlara yelken açmak olabilir...
İşte bu yüzden, çocuklarımızı ya da öğrencilerimizi yakından izleyip, onlara özgü çözüm yöntemleri ve ille de hak ediyorlarsa yine onlara yönelik ceza yöntemleri getirmeliyiz. Kısıtlamalar hoş bir çözüm gibi gözüküyorsa da uzun vadede sorunları da beraberinde getirebilir, aman dikkat!..
Kod Ödülleri
Bilişim Vakfı’nın düzenlediği Kod Ödülleri Eğitim Oyunu Geliştirme Yarışması’nın dün finali vardı. Bir ara uğradık, müthiş bir tablo vardı.
Öğrenciler hazırladıkları dijital oyunları jüriye sunuyordu.
Yani bir yanda sınavlar için boşa kürek çeken, öte yanda geleceğe damga vuracak dijital oyun üreten gençler vardı.
İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine yönelik, Matematik ve Fen Bilimleri alanlarında öğrenmeye katkı sağlayacak dijital oyun ya da dijital oyun fikri üretenlerin katıldığı yarışma, eminim ki önümüzdeki yılların milyoner ve milyarderlerini çıkartacak...
Özetin özeti: Doğru yol haritası çizen geleceğe damga vuracak!..