Anadolu futbolu, tarih boyunca Türk futbolunun önemli bir parçası olmuştur. Ancak son yıllarda yaşanan değişimler, Anadolu kulüplerinin sesini giderek kısıyor. Bu durum, kulüplerin gelir dağılımındaki adaletsizliklerden, TFF'nin yapılanma ve yönetimindeki sorunlara kadar geniş bir yelpazede değerlendirilmelidir.

Bir dönem, maç hasılatlarının yüzde 60'ının kazanan takıma, yüzde 40'ının ise kaybedene verilmesi Anadolu kulüpleri için önemli bir gelir kaynağıydı. Ancak bu sistem, daha büyük statlara ve tribün kapasitelerine sahip İstanbul kulüplerinin lehine değiştirildi. Böylece, Anadolu kulüpleri sahada kazansa da masada kaybetmeye başladı.

Haberin Devamı

TFF'nin, kulüpler arasındaki bu adaletsizliği giderecek bir rol üstlenmesi gerekiyordu. Ancak, delegasyon sistemi ile yapılan seçimlerin, Anadolu kulüplerinin yok sayılmasına zemin hazırladığı görüldü. Bunun yanı sıra, Süper Lig kulüplerinin lehine gelir dağıtımı da Anadolu'nun sesini giderek kısmasıyla sonuçlandı.

Futbolun özerkliği adına atılan adımların, aslında Süper Lig kulüplerini daha da güçlendirdiği ve Anadolu kulüplerini zayıflattığı gözleniyor. TFF yönetimindeki delegelerin çoğunluğunu Süper Lig kulüpleri temsil ederken, Anadolu kulüplerinin sesi giderek tükeniyor ve güçleri azalıyor.

Bugün, TFF yönetimini seçen delegelerin yüzde 87'si profesyonel kulüp temsilcilerinden oluşuyor. Bu durum, Anadolu'nun futbol arenasındaki etkisinin giderek azaldığının bir göstergesidir. Birçok kulüp kapandı veya kapanmakla yüz yüze geldi.

Bu durum, futbolun adaleti ve çeşitliliği adına atılması gereken adımların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözler önünde serdi.

Bir yanda mutluluk bir yanda hüzün...

İstanbul kulüpleri ile Anadolu kulüpleri arasında makas bu kadar açılmışken, adına Süper denen ligde 8 İstanbul takımı bulunuyor. Nüfusu 5 milyona yakın İzmir, maalesef şimdilik orada yok...

Neyse ki Göztepe var. TFF 1. Lig’de bitime 7 hafta kala İzmir’in umudu Göztepe, 56 puanla en yakın rakibiyle arasındaki 9 puan farkla şampiyonluğa koşuyor.

Haberin Devamı

2. ligden, bir üst lige yükselme mücadelesi veren Bucaspor 1928 ise, zirve yarışında öne geçti. TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta mücadele eden ve 7’de 7 yaparak 63 puana ulaşan sarı lacivertliler, 2. sıraya yükseldi. Buca’nın önünde sadece 6 final niteliğinde maç kaldı. İzmir’in gururu Buca, taraftarlarının da desteğiyle şampiyonluğa çok yakın....

Genç yeteneklerin keşfi ve gelişimine olan katkılarıyla Türkiye’nin gururu olan Altınordu, TFF 2. Lig Beyaz Grup’ta lider Esenler Erokspor’u 2-1 yendi ve kümede kalma yolunda dev bir adım attı.

Altınordu, sadece liglerdeki performansıyla değil, genç oyuncuların yetişmesinde oynadığı rolle de dikkat çekiyor. Son yıllarda her ne kadar hayal kırıklığı yaşatsa- larda Altınordu’nun başarısı, sadece sahadaki performansıyla değil, aynı zamanda gençlerin geleceğine yaptığı yatırımlarla da ölçülebilir.

TFF 2. Lig Kırmızı Grup’ta diğer temsilcimiz Play Off’a kalma mücadelesi veren Menemen FK, deplasmanda Sarıyer’i 4-2 yenerek 4’te 4 yaptı ve ilk 6 sıra içindeki yerini sağlamlaştırdı.

Haberin Devamı

54 puanla 5. basamakta yer alan sarı lacivert- liler, teknik direktör Yılmaz Vural’la TFF 1. Lig için kıyasıya mücadele verecek.

Bir dönem Süper Lig’de 16 sezon geçiren ve İzmir’in gururu olan Karşıyaka, 6 yıldır mücadele ettiği TFF 3. Lig’den kurtulmanın hesaplarını yapıyor.

Yeşil kırmızılılarda yönetim, teknik birim, oyuncular ve taraftar bir üst lige odaklanmış durumda...

TFF’nin aldığı karar sonrası tarihlerinde ilk kez profesyonel lige çıkan Aliağa FK ve Bornova 1877 ise ilk yıllarında büyük başarılara imza atıyor.

TFF 3. Lig 1. Grup’ta mücadele eden Aliağa FK, üst üste oynadığı 7. maçını da kazanıp grupta 58 puanla liderlik koltuğunda otururken, 3. Lig 3. Grup’ta mücadele eden Bornova 1877, 40 puanla 3. sırada Play Off yarışı içerisinde.

Bir yanımız mutlu, diğer yanımız hüzün dolu....

Farklı liglerde mücadele eden 6 İzmir takımı, sezon sonunda kente şampiyonluk sevinci yaşatmaya çok yakınken Altay’ın bir alt lige düşmesi içimizi acıtıyor.

Umudumuz futbolun oynandığı ilk şehir olma ünvanını elinde bulunduran İzmir’in, profesyonel liglerde daha fazla takımla mücadele etmesi yönünde.

Şimdiden yolları açık olsun