Haşimato hastalığı olanlar ne yemeli, ne yememeli?

Bildiğiniz üzere Haşimoto hastalığı son yıllarda oldukça artmış durumda. Hepimiz az çok bu konuda bilgi sahibiyiz. Bu yazımda size Haşimoto hastalığında neler tüketmemiz gerekir, nelere dikkat etmeliyiz bunlardan bahsedeceğim.

Haşimoto nedir?

Gırtlağın ön kısmında bulunan ve bir kelebeğe benzeyen tiroid bezi hayati önem taşıyan hormonlar salgılar. Hücreler arası iletişimden organların kusursuz çalışmasına kadar tüm metabolik faaliyetler tiroid bezi tarafından yönetilir. Haşimoto tiroid bezinin az çalışmasına neden olsa da çok çalışmasına da neden olabilir.

Haberin Devamı

Haşimoto bir otoimmün hastalığıdır. Yani bağışıklık sistemi sağlıklı hücrelere saldırarak tiroid bezinin daha az salgı yapmasına neden olur. Böyle durumda vücut, tiroid bezini ortadan kaldırmak amacıyla yüksek oranda anti-tiroglobulin ve anti-TPO antikoru üretir.

Neden oluşur, nasıl beslenmeliyiz?

Buğdayın içindeki glutenin içinde gliadin diye bir protein bulunur. Bu proteinin dizilimi ile tiroid bezinin aminoasit dizilimi birbirine çok benzemektedir. Yani bağışıklık sistemi glutene saldırırken tiroid bezi de glutene benzediği için saldırıya uğrar. Bu sebeple Haşimoto hastalığının tedavisindeki ilk önlem tüm buğday ürünlerinin kesilmesidir.

Hastalığı tetikleyen ve tedavisinde mutlaka göz önünde bulunması gereken diğer faktörler ise şöyle:

Şekersiz beslenme

Şeker ve şeker içeren besinlerden uzak durulmalı. Meyve tüketimi ise azaltılmalı.

Selenyum-çinko-magnezyum eksikliği

Bu üçlü sağlıklı tiroid fonksiyonları için önemli minerallerdir. Eksikliği giderilmeli.

İyot eksikliği

İyot sağlıklı tiroid fonksiyonları için son derece önemli bir mineraldir. Bu nedenle iyot emilimini önleyen karalahana tüketilmemeli.

Amalgam dolgular

Bu dolguların içindeki civa selenyumu bağlar ve tiroid sorunlarına yol açar.

Hazır gıdalar

Günümüzde fast food tüketimi o kadar artmış durumda ki birçoğumuz metropolde yaşamanın getirmiş olduğu hızlı tempodan ötürü hazır besinlere yöneliyoruz. Hazır yemekler, hazır hamurlu gıdalar, kızartmalar, tatlılar kısacası işlenmiş, kimyasal ve şekerle dolu besinlerden uzak durmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Polifenol içeriği yüksek besinler

Polifenoller insan vücudunda çeşitli nedenlerle ortaya çıkmış serbest radikalleri temizleme özelliğine sahiptir. Önemli oranda polifenol içeren bitkiler kuş üzümü, böğürtlen, ahududu, çilek, kuru baklagiller, yer fıstığı, yeşil çay, asitsiz zeytin yağı, kakao, erik, armut, kiraz, nar, üzüm, elma, portakal ve narenciye, brokoli, lahana, maydanoz, soğan gibi sebzeler.

Önerilen besinler

Yağlar: Haşimoto hastalarının beslenmelerinde bol miktarda soğuk sıkma sızma zeytinyağı, halis tereyağı ve Hindistan cevizi yağı bulunmalı.

Balık: Deniz balıkları bol miktarda iyot içeriyor. Sardalya, hamsi gibi ağır metaller içermeyen küçük balıkları tercih edin.

Kaya tuzu: Sofra tuzu yerine iyot zengini kaya tuzunu tercih edin.

Yumurta: Selenyumdan zengin serbest gezen tavuk yumurtası tüketin.

Ay çekirdeği: Bol miktarda selenyum içerdiği için tüketilmesi öneriliyor.

Soğan ve sarımsak: Hem selenyum zengini hem iyot zengini bu iki besini sofranızdan eksik etmeyin.

Haberin Devamı

Ceviz: Değerli besin cevizi de selenyum içeriğinden ötürü unutmuyoruz.

Önerilmeyen besinler

Soya: Soya ve soya ürünleri tiroid hormonlarını baskıladığı için tüketilmemesi önerilir. Bazı köfte çeşitleri soya ile yapıldığından onlardan da uzak durulmalı.

 

Uzm. Dyt. Emel Yılmaz

Mail: info@emelyilmaz.com.tr

www.emelyilmaz.com.tr