Sağlık Splenomegali (Dalak Büyümesi) Nedir, Neden Olur? Splenomegali Tedavisi Nasıl Yapılır?

Splenomegali (Dalak Büyümesi) Nedir, Neden Olur? Splenomegali Tedavisi Nasıl Yapılır?

11.09.2021 - 02:07 | Son Güncellenme:

Sağlık problemleri her insanın bazı nedenlerden dolayı yaşayacağı sorunlardır. Dalak büyümesi bu sağlık sorunlarından biridir. Dalak büyümesinin belirtileri ve neden olduğu pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Splenomegali (dalak büyümesi) nedir, neden olur? Splenomegali tedavisi nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar...

Splenomegali (Dalak Büyümesi) Nedir, Neden Olur Splenomegali Tedavisi Nasıl Yapılır

Splenomegali (dalak büyümesi), bazı belirtilerle kendini gösteren veya doktor kontrolünde ortaya çıkan bir durumdur.

Splenomegali (Dalak Büyümesi) Nedir? Neden Olur?

Dalak büyümesi, doktorların kontrolüyle ortaya çıkan bir durumdur. Bazen belirti gösteren bazen de belirti göstermeyen bir sağlık sorunudur. Dalak büyümesinin tam olarak ne olduğunu öğrenmek için bazı araştırmalar yapılabiliyor. Dalak, karnın sol tarafında midenin yanında bulunuyor. Yapı olarak yumuşak ve süngere benzeyen bir organdır. Dalağın insan vücudunda sahip olduğu bazı görevler vardır. Bu görevler şu şekildedir;

Haberin Devamı

Hasar görmüş kan hücrelerini ortadan kaldırır.

Beyaz kan hücresi üretir.

Hastalıklara karşı savunur.

Kan hücrelerini depolar.

Dalak büyümesi, vücudu olumsuz olarak etkileyen bir durumdur. Dalağın büyümesiyle birlikte, anormal bir şekilde kırmızı kan hücreleriyle beraber normal olan hücrelerde filtrelenir. Bu sayede trombosit hapsedilir.

Aşırı biriken kırmızı kan hücreleri dalağı tıkayabiliyor ve bu durum dalağın çalışmasını engelliyor. Dalağın büyüme göstermesi durumunda kan akışı yetersiz seviyelere ulaşabiliyor. Bu yetersiz seviyeler organa bazı zararlar verebiliyor. Frengi ve sıtma gibi hastalıklar dalağın büyümesine neden olabiliyor.

Splenomegali Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dalağın büyümesi birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Öncelikle dalağın büyümesine neden olan durumun tespit edilmesi gerekiyor. Bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle ortaya çıktıysa, doktorlar genellikle antibiyotik tedavisi uygular. Fakat viral bir enfeksiyon durumu bulunuyorsa, antibiyotik tedavisi işe yaramaz. Dalağın büyüme oranı dikkatle takip edilir. Eğer çok büyük bir sorun teşkil ediyorsa, dalak çıkarma ameliyatı yapılabilir.

Yazarlar