Sağlık Sakızın Faydaları Nelerdir? Sakız Çiğnemenin Zararları Var Mıdır?

Sakızın Faydaları Nelerdir? Sakız Çiğnemenin Zararları Var Mıdır?

08.12.2020 - 21:37 | Son Güncellenme:

Uzun yıllardan bu yana kadın erkek demeden herkesin kullandığı sakız, üstelik pek çok önemli fayda sağlıyor. Bilinmeyen faydalarını öğrenerek sakızdan çok daha fazla yaralanma şansını elde edebilirsiniz. Peki, sakızın faydaları nelerdir? Sakız çiğnemenin zararları var mıdır? İşte bu konuda merak edilenler.

Sakızın Faydaları Nelerdir Sakız Çiğnemenin Zararları Var Mıdır

Günümüze tatlandırılmış özellikleri ya da naneli ile beraber sade üzerinden sakız çeşitleri bulunmaktadır. Başta ağız ve diş sağlığı olmak üzere birçok farklı faydası üzerinden günümüzde yaygın olarak değerlendiriliyor.

Sakızın Faydaları Nelerdir?

Sakızın faydaları hem fiziksel hem de psikolojik olarak ön plana çıkar. Gün içerisinde birçok kişi için alışkanlık haline gelmiş olan sakız çiğnemek, aynı zamanda önemli faydaları üzerinden büyük önem taşıyor.

- Sakız çiğnemek belleği ciddi oranda güçlendirmektedir.
- Ayrıca gün içerisinde önemli bir motivasyon desteği sağlar.
- Özellikle çene hareketi sağladığı için hafızayı güçlendirir.
- Beyne giden kan hızı dengeye ulaşır ve daha fazla oksijen gider.
- Motivasyon ile beraber uyanıklığı arttırıcı bir etkisi bulunur.
- Sinir ve stres ile beraber gerginliğin atılmasını sağlar.
- Kas hareketleri sağladığı için dengeli şekilde kilo vermeye yardımcı olur.
- Sakız çiğnemek bağırsak hareketlerine yardımcı olur.
- Ağız kuruluğuna karşı tükürük üretir.
- Mideden ağza doğru gelecek olan reflüyü engeller.
- Ağız ve diş temizliği için oldukça önemlidir.

Sakız Çiğnemenin Zararları Var mıdır?

Özellikle sindirim sistemine gıda alması için sinyal vermesine sebep olduğundan bu şekilde zarar verir. Çünkü bu durumda gereksiz yere asit üretimi gerçekleşir ve bu da zararlıdır. Aynı zamanda buna paralel olarak karın bölgesinde birtakım ağrılar oluşabilir. Çok fazla sakız çiğnemek baş ağrısı ile beraber birtakım alerjik reaksiyonlara sebebiyet verebilmektedir. Ayrıca çok fazla sakız çiğnemek yine çene kaslarının yorulmasına ve zarar görmesine neden olabilir. Bu gibi nedenlerden dolayı mutlaka sakız dengeli ve düzenli bir şekilde çiğnenmelidir. Aşırıya kaçmadan sakız çiğnemek pek çok farklı faydasından yararlanma imkanı sunar.

Kimler Sakız Çiğnemelidir?

Aslına bakılırsa 7'den 70'e herkes sakız çiğneyebilir. Çünkü dengeli bir şekilde aşırıya kaçmadan sakız çiğnemek önemli faydalar sunar. Tabii bazı alerjik sorunları olan ya da birtakım ciddi hastalıklar taşıyan insanların sakız çiğnememesi önerilir. Aynı zamanda sakız üzerindeki yaş kriterine bağlı olarak küçük çocukların sakız çiğnemesi de tehlikelidir. Bunun dışında kadın ya da erkek ve çocuk herkes sakız çiğneyebilir. Özellikle sunduğu faydalar ile önemli bir potansiyel teşkil ediyor.

Yazarlar