Sağlık Çeneden Neden Ses Gelir? Yemek Yerken Çeneden Ses Gelmesi Normal Midir?

Çeneden Neden Ses Gelir? Yemek Yerken Çeneden Ses Gelmesi Normal Midir?

08.09.2021 - 12:24 | Son Güncellenme:

Ağız ve çene insanların günlük hayatında en çok kullandığı vücut bölgesi olarak bilinmektedir. Yemek yerken, konuşurken hatta burun tıkanıklığı gibi durumlarda nefes bile alırken ağız ve çene bölgesini aktif bir şekilde kullanırız. Bazı durumlarda çeneden olağandışı reaksiyonlar gelebilir. Ses gelmesi durumu da bu reaksiyonlardan bir tanesidir. Çeneden neden ses gelir? Yemek yerken çeneden ses gelmesi normal midir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Çeneden Neden Ses Gelir Yemek Yerken Çeneden Ses Gelmesi Normal Midir

İnsanların en önemli yaşamsal ihtiyacı yemek yenilmesi için normalinden çok güçlü bir kemik yapısına ihtiyaçları vardır. Bu sağlam yapının bir araya gelerek oluşturduğu bölgeye çene adı verilmektedir. Çene alt ve üst olmak üzere iki bölgeye ayrılır. 

Haberin Devamı

Çeneden Neden Ses Gelir? 

Çeneden ses gelmesi bazı durumlarda olağan olarak kabul edilse de ciddi hastalıkların da habercisi olma önemini taşımaktadır. Çeneden gelen sesler, diş bozuklukları, kaymalar, zorlamalar neticesinde olabilir. Bunların yanı sıra hastalık ve enfeksiyon belirtisi olarak da bilinmektedir.

Aşırı stres, yanlış pozisyonda uyuma, soğuk gibi durumlarda çeneden gelen seslerin bir nedeni olabilir. Aynı zamanda çeneden gelen ağrılar ağız ve diş hastalıklarının da bir belirtisidir. Spor yaralanmaları, sakız çiğnemek, sert kabuklu yemişleri tüketmek gibi günlük olarak yapılan rutinlerde çene ağrılarının nedenleri arasında gelmektedir. 

Yemek yerken Çeneden Ses Gelmesi Normal midir? 

Çene bir eklem ve kemik yapısından oluşmaktadır. Bu nedenle de ses gelmesi bazı durumlarda olağan olsa da olağan dışı bir durumunda tetikleyicisi olabilmektedir. Yemek yerken çeneden kısa çok fazla yüksek olmayan sesler gelebilir. Bu durum tamamen ağız yapısı ile ilgilidir. Ancak gelen sesin yanında ani ağrılar, ağzı açamamak, çenede belirgin ağrılar, dişlerde (özellikle ön dişlerden görülen) ağrılar bir sağlık sorunun habercisidir.

Haberin Devamı

Bu durumların görülmesi halinde mutlaka doktora danışılması ve ayrıntılı çene röntgeni başta olmak üzere diğer tıbbi tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Diğer yandan gelen seslerin bir diğer nedeni de çene kemiklerinin arasında oluşan havaların dışarıya çıkması durumudur. Bu durum tehlikeli değildir ve anlık olarak bir sesin gelmesine neden olur. Ancak yine de ağız ve çene yapısını özellikle yemek yerken çok zorlamamak gerekir. Zorlama durumunda olağan olan bu sesler ciddi rahatsızlıklara davetiye çıkarabilir.

Yazarlar