Oynatma Listesi
HABERLER

MSB duyurdu... Teröre darbe: 1 haftada 47 PKK'lı terörist öldürüldü

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 47’si son bir haftada olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar bin teröristin etkisiz hâle getiridiği belirtildi.

Milli Savunma Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Tuğamiral Zeki Aktürk, Bakanlığın haftalık basın bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdi.

 

MSB'den yapılan açıklama şöyle: Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, terörle mücadelesini; sahanın gerekliliğine uygun, alışılmadık ve öngörülemez düzeyde, artan bir etki ve yoğun bir baskıyla sürdürmektedir.

Bu kapsamda; 47’si son bir haftada olmak üzere 1 Ocak’tan bugüne kadar 1.000 terörist etkisiz hâle getirilmiştir. Geçtiğimiz hafta içerisinde Irak’ın kuzeyindeki barınma alanlarından kaçan 2 PKK’lı terörist daha Habur’daki Hudut Karakolumuza teslim olmuştur.

Irak’ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyon bölgesinde devam eden arama-tarama faaliyetleri kapsamında teröristlere ait 4 odalı bir mağara tespit edilmiştir. Tespit edilen mağarada muhtelif miktarda; uçaksavar ve tanksavar silahı, roketatar, bomba atar, havan, piyade tüfeği, keskin nişancı tüfeği ve makinalı tüfek ile bunlara ait mühimmat, el bombaları, dürbün, telsiz ve çok sayıda malzeme ele geçirilmiştir.

 

Pençe-Kilit Harekâtı’nda bugüne kadar 931 terörist etkisiz hâle getirilmiş, değişik çaplarda toplam 1.970 silah ve 837.630 mühimmat ele geçirilmiş, 2.741 mayın/el yapımı patlayıcı tespit ve imha edilmiş, 1.021 mağara/sığınak kullanılamaz hâle getirilmiştir.

HUDUT GÜVENLİĞİ

Cumhuriyet tarihimizin en yoğun tedbirleri ve tesis edilen çok katmanlı emniyet sistemi ile korunan hudutlarımızda; 493’ü son bir haftada olmak üzere, 01 Ocak’tan bugüne kadar yasa dışı yollarla geçmeye çalışan 3.981 şahıs yakalanmıştır. Son bir haftada engellenen 1.675 şahıs ile birlikte bu yıl içerisinde engellenen kişi sayısı 54.117 olmuştur.

11 Mayıs’ta beraberinde komuta kademesi ile Marmaris’e giden Sayın Bakanımız; Aksaz Deniz Üs Komutanlığındaki inceleme ve denetlemelerinin ardından Denizkurdu-II Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’ne katılmış,14 Mayıs’ta Ankara'ya ziyaret gerçekleştiren Ukrayna Savunma Bakanı ile bölgesel güvenlik konuları ve ikili askerî iş birliği imkânlarının ele alındığı görüşmeler gerçekleştirmiştir.

Sayın Bakanımız bugün de Sayın Cumhurbaşkanımızın Gürcistan Başbakanı ile yapacağı görüşmeye refakat edecektir. Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; terörle mücadele ve hudut güvenliği ile mavi ve gök vatanımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumanın yanı sıra birçok coğrafyada kardeş, dost ve müttefik ülkelerin haklı davalarına destek olmayı sürdürmektedir. Tüm Ada’ya barış ve huzur getiren Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50’nci yıl dönümü kapsamında; resmî törenler ve anma yürüyüşleri, TCG Anadolu’nun Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ziyareti ve denizde geçit töreni, Türk Yıldızları ve Solo Türk ekiplerinin gösteri ve selamlama uçuşları, Bando ve mehteran birliği konserleri, spor müsabakaları, konferans, seminer, sempozyum, makale yarışması, ağaç dikimi, sergi ve kardeş ülke etkinlikleri başta olmak üzere birçok anlamlı ve özel faaliyetin icra edilmesi planlanmaktadır.

 Ayrıca, 50’nci yıla özel logo tasarımı, anı pulu ve madeni para basımı yapılacaktır. Bu vesileyle Kıbrıslı kardeşlerimizin meşru çıkarlarını her koşulda desteklediğimizi ve kazanılmış hakları olan egemen eşitlikleri ve eşit uluslararası statülerinin teyidinin bizler için olmazsa olmaz olduğunu bir kez daha ifade ediyoruz. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 10 Mayıs’ta aldığı Filistin’in Birleşmiş Milletler çalışmalarına daha geniş haklar ve ayrıcalıklarla katılımına olanak sağlayacak kararını memnuniyetle karşılıyoruz.

 Uluslararası toplum, bölgede sükûnete yönelik adımlar atsa da İsrail saldırılarını sürdürmeye, masum Filistinlileri öldürmeye ve yerlerinden etmeye devam etmektedir. İsrail, hukuk tanımayan insanlıktan uzak saldırılarını artık durdurmalıdır. Bölgesel istikrar ve kalıcı barışın sağlanması adına, sarf edilen tüm gayretlerin sürdürülmesini ve kalıcı barışın bir an evvel tesis edilmesini temenni ediyoruz.

EĞİTİM-TATBİKAT FAALİYETLERİ / ULUSLARARASI GÖREVLER

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz sayısı ve kapsamı her geçen yıl artan tatbikatlarla karada, denizde ve havadaki etkinlik ve caydırıcılığını daha da güçlendirmektedir. Bu çerçevede;

Birleşik ve müşterek harekâtta, katılımcı ülke unsurlarıyla oluşturulan karargâh ve birliklerin askerî imkân ve kabiliyetleri ile harbe hazırlık seviyesini geliştirmek maksadıyla 9 Mayıs’ta başlayan ve Batı Anadolu, Orta Ege, İzmir Körfezi ve Doğanbey Atış ve Tatbikat Bölgesi’nde icra edilen EFES-2024’ün Fiilî Atışlı Arazi Safhası başarıyla devam etmektedir. 

Türk Silahlı Kuvvetlerimizin planlı ve bugüne kadar icra edilen EFES tatbikatları içerisindeki en geniş katılımlı tatbikatı olan ve 49 ülkenin yer aldığı EFES-2024’e; 1.828’i katılımcı ülkelerden olmak üzere yaklaşık 11 bin personel katılmaktadır.

7 Mayıs’ta başlayan DENİZKURDU-II/2024 tatbikatı Karadeniz, Ege, Marmara ve Doğu Akdeniz’de devam etmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, 11 Mayıs’ta icra edilen Seçkin Gözlemci Günü’ne telefonla bağlanarak tatbikata katılan birlik ve personele hitap etmiş, başarı dileklerini iletmiştir.

 Ayrıca, Ankara ve Mersin’de Yıldırım Seferberlik, Konya’da Uluslararası Anadolu Ankası, Balıkesir’de Steadfast Nerve, Azerbaycan’da Türkiye-Azerbaycan-Gürcistan Doğal Afetler Arama Kurtarma, İtalya’da Mare Aperto-Polaris/Italian Minex, Almanya’da Ramstein Alternate tatbikatları icra edilmektedir.

- 21-23 Mayıs tarihleri arasında Türk Arama-Kurtarma Bölgesi ve Ege Denizi’nin uluslararası suları ve hava sahasında icra edilecek Deniz Aslanı tatbikatına da katılım sağlanacaktır. İtalya Deniz Kuvvetlerine ait DURANT DE LA PENNE gemisi 15-20 Mayıs tarihleri arasında Aksaz’a liman ziyareti gerçekleştirmektedir. Almanya Deniz Kuvvetlerine ait GROMITZ gemisi tarafından yarın, Arnavutluk Deniz Kuvvetlerine ait LISSUS gemisi tarafından ise 18-20 Mayıs tarihleri arasında İzmir’e liman ziyaretleri yapılması planlanmaktadır.

7-9 Mayıs tarihleri arasında Bangladeş’e liman ziyaretinde bulunan TCG KINALIADA korvetimiz, Bangladeş Deniz Kuvvetleri unsurları ile geçiş eğitimleri icra etmiştir. Bangladeş’in ardından 13-15 Mayıs’ta Kuala Lumpur/Malezya’ya liman ziyareti gerçekleştiren TCG KINALIADA korvetimiz, 15 Mayıs’ta bir sonraki liman olan Jakarta/ Endonezya’ya doğru seyre başlamış ve Japonya intikaline devam etmektedir.

Deniz Müzeleri ile Türk Deniz Tarihi’nin tanıtılması, denizciliğin sevdirilmesi ve yaygınlaştırılması kapsamında TCG NUSRET Müze Gemimiz; Mayıs’ın 18-19’unda İskenderun’a, 22’sinde Silifke’ye, 24’ünde Anamur’a, 26’sında ise Alanya’ya liman ziyaretleri icra edecektir.

NATO Müttefik Hava Komutanlığınca Artırılmış Teyakkuz Faaliyetleri ile eşgüdümlü yürütülen Esnek Caydırıcılık Seçenekleri kapsamında, bugün Romanya hava sahasında icra edilen Entegre Hava Füze Savunması faaliyetine Hava Kuvvetlerimiz tarafından F-16 uçakları ile katılım sağlanmaktadır. Güvence Tedbirleri kapsamında Havadan İhbar Kontrol uçağımız tarafından yarın Romanya hava sahasında uçuş görevi icra edilecektir.

Kamu Denetçiliği Kurumunun verdiği tavsiye kararlarına duyarlılık gösteren, bilgi ve belge taleplerine olumlu yaklaşan kurumların başında yer alan Bakanlığımıza; 2023 yılı tavsiye kararlarına %99.68 ile en yüksek oranda uyum sağlayan idare olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Alt Komisyonu tarafından plaket verilmiştir.

Harita Genel Müdürlüğümüzün ev sahipliğinde 14-16 Mayıs tarihleri arasında 15’inci NATO Müşterek Coğrafi Standartlar Çalışma Grubu Toplantısı Ankara’da gerçekleştirilmiştir.

SAVUNMA SANAYİ / ENVANTERE GİREN YENİ SİLAH SİSTEMLERİ

Yerli ve millî ve savunma sanayi ürünlerimizle Türk Silahlı Kuvvetlerimizin etkinlik ve caydırıcılığının artırılması faaliyetlerine de devam edilmektedir.

Bu kapsamda; ROKETSAN tarafından yerli ve millî imkânlarla geliştirilen ve seri üretime geçilen “AKYA Ağır Sınıf Harp Torpidosu”nun denizaltılarımıza teslimatına 07 Mayıs’ta başlanmıştır. Kara Kuvvetleri Komutanlığımızca; muhtelif miktarda Temel Eğitim Helikopterinin ve modernize edilen M60 T tankının muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmıştır.

Sonuç olarak dünyanın en güçlü ordularından biri olan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, asil milletimizin sevgisi ve güveninden aldığı ilhamla üstlenmiş olduğu tüm görevleri başarıyla yerine getirmeye, başta yakın coğrafyamız olmak üzere küresel güvenlik, barış ve istikrarın tesisine yönelik faaliyetlerine artan bir gayretle devam edecektir.

UKRAYNA SAVUNMA BAKANI’NIN ZİYARETİ

Millî Savunma Bakanlığı kaynakları, Ukrayna Savunma Bakanı’nın Ankara ziyaretinde nelerin görüşüldüğüne dair sorulara şu cevabı verdi:

“Ukrayna Savunma Bakanı Sayın Rüstem Umerov’u ülkemizde ağırlamış olmaktan memnuniyet duyduk. Oldukça samimi, yapıcı bir ortamda gerçekleşen ve ilişkilerimizi daha da güçlendiren görüşmede;

-Ukrayna’nın bağımsızlığına ve toprak bütünlüğüne olan desteğimiz, Karadeniz’de gerilimin önlenmesi gerektiğine olan inancımız ve Montrö Sözleşmesi’ni tavizsiz bir şekilde uygulamaya devam edeceğimiz, Karadeniz Tahıl Girişiminin yenilenmesi için gayretlerimiz dile getirilmiştir.“

TASARRUF TEDBİRLERİ

Bakanlık kaynakları, Millî Savunma Bakanlığı’nın tasarruf tedbirleri kapsamında neler yapacağına dair sorular üzerine şunları söyledi:

“Hâlihazırda yürürlükte bulunan idari hususlardaki tasarruf tedbirlerine en fazla uyan bakanlıklardan biriyiz. Söz konusu yeni tedbirler kapsamında; Bakanlığımızın Savunma ve Güvenlik alanındaki görev ve sorumluluklarını etkileyecek bir husus bulunmamaktadır. Hazine ve Maliye Bakanlığımızın alınacak tasarruf tedbirleri hakkında yapmış olduğu açıklamada da görüleceği üzere savunma ve güvenlik alanları hariç tutularak gerekli hassasiyet gösterilmiştir. Bakanlığımız da önümüzdeki dönemde, açıklanan tasarruf tedbirlerini hassasiyetle uygulamaya devam edecektir.”

GÜNCELLENME
DETAYLARI GÖSTER