Milliyet Executive 'Yapay zeka stresi' işinizi etkiliyor mu?

'Yapay zeka stresi' işinizi etkiliyor mu?

09.10.2023 - 03:07 | Son Güncellenme:

ABD'de yapılan bir ankette çalışanların üçte birinden fazlasının, yapay zekanın görevlerinin bir kısmını veya tamamını 'tarihe gömmesinden' korktuğu ortaya çıktı. Bu endişe çalışanları nasıl etkiliyor? Peki bununla nasıl başa çıkılır?

Yapay zeka stresi işinizi etkiliyor mu

Amerikan Psikoloji Derneği (APA) tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, yapay zeka nedeniyle işini kaybetme korkusu çalışanların ruh sağlığını olumsuz etkiliyor. Mashable Türkiye'de yayınlanan habere göre geçtiğimiz nisan ayında 2515 ABD'li yetişkinle yapılan ankete katılanların üçte birinden fazlası, yapay zekanın görevlerinin bir kısmını veya tamamını 'tarihe gömmesinden' korktuğunu ifade etti. Bu katılımcıların çoğunda stres oranı yüksekti; neredeyse üçte ikisi günü boyunca gergin veya stresli hissettiğini belirtti. Yapay zeka konusunda endişeli grubun yarısı, işlerinin ruh sağlıklarını olumsuz etkilediğini dile getirdi. Bu katılımcılar öfke, içe kapanma, motivasyon eksikliğinin yanı sıra daha az üretken ve etkisiz hissetme gibi tükenmişlik belirtileri gösteriyor. Daha genç çalışanlar, beyaz olmayan çalışanlar ve lise veya altı eğitim seviyesine sahip olanlar, ankete katılan diğer yetişkinlere kıyasla yapay zekanın işleri üzerindeki etkisi konusunda daha da endişeliydi. APA'da uygulamalı psikoloji kıdemli direktörü olan Dr. Dennis P. Stolle Mashable'a verdiği demeçte, bulguların bir tesadüften daha fazlası olduğunu söylüyor. Stolle'a göre işverenlerin çalışanlarını görüşlerini paylaşacak kadar güvende hissetmeleri için onları teşvik etmesi ve sonrasında bu görüşleri dinleyip ona göre hareket etmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Teknolojiden yararlanın...

Örneğin yapay zeka konusunda endişe duyan kişiler, bu teknoloji hakkında bilgi daha fazla edinebilir ve kendi kariyer kazanımları için bu teknolojiden yararlanmaya çalışabilirler. Stolle, karşılaşılan sorunlar hakkında yapıcı bir şekilde konuşmayı benimseyen iş arkadaşlarından destek alınmasını tavsiye ediyor. Hem bu tür diyaloglar çalışanların işverenlerine sunacakları 'yaratıcı ve makul önerilere' de yol açabilir. Çalışanlar ayrıca yapay zeka veya başka bir işyeri meselesi hakkında görüşlerini dile getirmenin daha az riskli bir yolu olarak işveren tarafından sunulan anonim memnuniyet anketlerini doldurabilir. Son olarak stresli çalışanların sevdikleriyle iş yerinde neler yaşadığını paylaşması da önemli.

Yazarlar