Dünya Ağzından çıkanı kulağı duymadı, Türkiye'ye meydan okudu: 'Her kim 'gelmek' gibi ölümcül bir hata yaparsa...'

Ağzından çıkanı kulağı duymadı, Türkiye'ye meydan okudu: 'Her kim 'gelmek' gibi ölümcül bir hata yaparsa...'

21.11.2022 - 10:47 | Son Güncellenme:

ABD ve Fransa'yı arkasına alan Yunanistan Genelkurmay Başkanı, Silahlı Kuvvetler Günü'nde Türkiye'nin adını anmadan "Her kim 'gelmek' gibi ölümcül bir hata yaparsa, yeni bir Maraton, yeni bir Salamis ve yeni bir 731'le yüzleşecek, önceden bunu bilsin" dedi.

Ağzından çıkanı kulağı duymadı, Türkiyeye meydan okudu: Her kim gelmek gibi ölümcül bir hata yaparsa...

Yalnızca son iki hafta içerisinde Suudi Arabistan, ABD, Almanya, İsrail ve Fransa ile Doğu Akdeniz'de tatbikat yapan Yunanistan, bölgeyi müttefiklerinin üssüne çevirdi. Yunan ordusu ayrıca, Güney Kıbrıs, Bulgaristan, Kuzey Makedonya, Romanya ve Sırbistan birliklerine Avrupa Birliği ve NATO'nun ortak tatbikatı EU IR 22'de ev sahipliği yaptı.

Haberin Devamı

2020 yazında patlak veren Doğu Akdeniz krizinde bugüne kadar Türkiye korkusuyla silahlanmaya milyarlarca euro harcayan Atina yönetimi, Ankara'nın F-16 satın alması ve modernizasyon kitleri elde etmesinin önünü kesmeye çalışıyor. Washington'daki Yunan lobisi son olarak Kongre'ye 22 imzalı bir mektup sundu.

Fransa'dan Rafale jetleri, İsrail'den insansız hava araçları satın alan Yunanistan, ABD ile F-16'ları Viper seviyesine yükseltecek programı yürütüyor. Atina ayrıca F-35 savaş uçakları için de Washington'a resmen başvuru yaptı.

Ağzından çıkanı kulağı duymadı, Türkiyeye meydan okudu: Her kim gelmek gibi ölümcül bir hata yaparsa...

Yunan Başbakan Kiryakos Miçotakis'in ilkbaharda ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmada Türkiye'ye F-16 verilmemesini açık şekilde dile getirmesiyle, Doğu Akdeniz krizinde ikinci perde açılmış oldu. Bütün silahlanma ve ortak tatbikatlara rağmen, Yunanistan Türkiye'den gelen açıklamalarla hop oturup hop kalkıyor.

Haberin Devamı

Son olarak Türk savaş uçaklarının Suriye ve Irak'ın kuzeyine harekat düzenlemesi Yunanistan'da adım adım takip edildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın birçok kez dile getirdiği "Bir gece ansızın gelebiliriz" açıklamasına ise, Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros Türkiye'nin adını anmadan yanıt verdi.

Ağzından çıkanı kulağı duymadı, Türkiyeye meydan okudu: Her kim gelmek gibi ölümcül bir hata yaparsa...

Silahlı Kuvvetler Günü nedeniyle Yunan ordusuna seslenen general Floros, Atina yönetiminin barış istediğini ve bunun için çaba sarf ettiğini savundu. Devamında ise şu cümleleri kurdu:

"Ancak, her kim 'gelmek' gibi bir ölümcül bir hata yaparsa, yeni bir Maraton, yeni bir Salamis ve yeni bir 731'le yüzleşecek, önceden bunu bilsin. Ve eminim Yunan arması bir kez daha yüceltilecek, geçmişte olduğu gibi ölümüne savaş verecek. Bir toprak parçası, bir kaya, bir Yunan taşı için bile. Çünkü tüm bunlar halihazırda varlar, çünkü onlara sahip olmak için 'kan vergisi' ödedik. Ağır, hem de çok ağır. Yunan ordusunun profesyonelliği, yüksek morali, inatçılığı ve gücü; kim bizi tehdit ederse etsin, kim gelmeye karar verirse, bunu ne zaman yapmayı seçerlerse seçsinler, Yunanistan'ın bağımsız ve istikrarlı kalmasının garantisi."

Yunanistan'ın Meriç Nehri kıyısındaki eşi benzeri olmayan hibrit saldırıların üstesinden geldiğini savunan Genelkurmay Başkanı Floros, Doğu Akdeniz'de ülkesinin egemenlik haklarının sorgulanmasıyla ordu birliklerinin harekete geçirildiğini, acil şekilde caydırıcılığının sınandığını ileri sürdü.

"Ancak burada durmadık" diyen general Floros, kurdukları uluslararıs ittifaklara vurgu yapıp Yunan silahlı kuvvetlerinin hiç olmadığı kadar savaşa hazır olduğunu söyledi:

"Göreve başladığımda verdiğim ilk emir, 'Eğer barış istiyorsanız, savaşa hazırlanın' oldu. Aradığımız kalıcı barışın biricik formülü de budur. Savaşa hazırlık, bizimki gibi zorluklarla, sorunlarla ve yeni 'yayılmacılıkla' dolu bölgelerde muhakkak kalıcı barışa öncülük eder. Başka bir formül yok veya en azından ben görmüyorum."

SAVAŞLARIN İKİSİ PERSLERE, BİRİ İTALYANLARA KARŞI

Yunan generalin atıfta bulunduğu Maraton Muharebesi, Milattan Önce 490 yılında Persler ve Yunanlar arasındaki savaş. Salamis ise, yine Persler ve Yunanların giriştiği Atina'nın dibindeki deniz savaşı. Salamis'in tarihi, Maraton Ovası'ndaki muharebeden 10 yıl sonra.

Haberin Devamı

731, daha güncel bir savaş. Tam adı, 731 Tepesi Muharebesi. İkinci Dünya Savaşı sürerken, 1941 yılında Yunan ve İtalyan ordularının kozlarını paylaştığı muharebenin geçtiği yer, Arnavutluk'un güneyindeki kritik dağ geçidi Kalpaki.

Genelkurmay Başkanı Floros'un sözleri, beklendiği gibi Yunan basınının tamamında geniş şekilde yer buldu. Devlet televizyonu ERT, 'Floros: Kim 'gelmek' gibi ölümcül bir hata yaparsa, önünde Maraton bulacak' başlığıyla açıklamaları sundu.

Ağzından çıkanı kulağı duymadı, Türkiyeye meydan okudu: Her kim gelmek gibi ölümcül bir hata yaparsa...

Kathimerini, To Vima ve Ta Nea gazeteleri de ERT ile aynı başlığı kullandı. Eleftheros Typos gazetesi ise başlığında Maraton'un yanı sıra Salamis deniz muharebesini de ekledi.

Ethnos gazetesi, 'General Floros'un mesajı yankılandı' dedi, CNN Yunanistan'ın başlık tercihi 'Genelkurmay Başkanı: Yunanistan güçlü, bağımsız ve özgür kalacak' oldu.