Dünya Korkulan olmadı bölge nefes aldı

Korkulan olmadı bölge nefes aldı

21.04.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrail’in İran’a gerçekleştirdiği saldırının nispeten sınırlı kalması, Ortadoğu’da derin bir nefes alınmasını sağladı. İran’dan gelen açıklamalar ise İsrail’in saldırısını küçümser nitelikte.

Korkulan olmadı bölge nefes aldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in İran’a gerçekleştirdiği saldırının nispeten sınırlı kalması, Ortadoğu’da derin bir nefes alınmasını sağladı. İsrail ve İran gibi iki büyük gücün karşılıklı saldırıları, daha büyü kibir savaşın çıkacağı yönünde endişelere neden oluyordu. Özellikle ABD’nin yoğun biçimde İsrail’e sert bir misillemeden kaçınması konusunda yaptığı baskının önemli olduğuna dikkat çekiliyor. Uzmanlar, İran’dan yeni bir karşı saldırı ise beklemiyor. İki ülke arasında gerginlik bitmiş değil. İran’ın vekilleri aracılığıyla İsrail ve ABD unsurlarına saldırılar düzenlemeye devam etmesi de olası. Ancak şimdilik İsrail ve İran arasında doğrudan bir savaş ihtimali ortadan kalkmış gözüküyor.

Haberin Devamı

‘İHA değil oyuncak’

Nitekim İran’dan gelen açıklamalar da İsrail’in saldırısını küçümser nitelikte. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsfahan bölgesine gerçekleşen saldırıyla ilgili ABD merkezli NBC News kanalına röportaj verdi. İran’ın bölgede savaş ve gerginlik istemediğini belirten Bakan Abdullahiyan, İran’ın 13 Nisan’da İsrail’e yönelik saldırısının sadece 1 Nisan’daki konsolosluk saldırısına misilleme olarak gerçekleştirildiğini hatırlattı. İran’ın İsrail’e yeniden bir karşılık verip vermeyeceği konusuna değinen Abdullahiyan, “İsrail yeni bir maceraya atılmazsa biz de bir şey yapmayız” dedi.

İsrail’in sınırlı saldırısıyla ilgili konuşan Abdullahiyan, “İsfahan’da yaşananlar bir saldırı değildi. Kullanılan İHA’lar ülkemizde çocukların oynadığı 2 veya 3 oyuncak mini drona benziyordu” dedi. Bakan ayrıca saldırının İsrail tarafından gerçekleştirildiğinin de henüz kanıtlanmadığını ifade etti. Abdullahiyan “İsrail, İran’a karşı yeni bir macera arayışına girerse önceki saldırıdan daha yıkıcı ve güçlü bir karşılık veririz” dedi.

Haberin Devamı

Irak’ta Haşdi Şabi üssüne hava saldırısı

Irak’ın başkenti Bağdat’ın güneyindeki Babil’de İran destekli Şii Haşdi Şabi güçlerinin Kalso askeri üssü hedef alındı. Patlama sesleri yükselen askeri üssünde yangın çıktı. Haşdi Şabi’den yapılan açıklamada, askeri üssünde maddi hasar meydana geldiği ve yaralananlar olduğu ifade edildi. Güvenlik kaynakları ise üsse yönelik hava saldırısı gerçekleştirildiğini, Haşdi Şabi üyesi 1 kişinin öldüğünü, 6’sının yaralandığını aktardı. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada, ABD’nin söz konusu üssü saldırı gerçekleştirildiğine dair iddiaların doğru olmadığı bildirildi. Irak hükümetinden yapılan açıklamada, meydana gelen patlama öncesinde ya da sonrasında Babil semalarında herhangi bir uçuş yapılmadığını duyuruldu.

Korkulan olmadı bölge nefes aldı

Refah’ta gergin bekleyiş

İsrail ile İran arasındaki gerginlik azalsa da, Gazze’deki savaş devam ediyor ve İsrail’in Refah kentine yönelik operasyonu endişe yaratıyor. Refah’a sığınan 1 milyonu aşkın Filistinlinin endişeli bekleyişi sürerken, İsrail’in bu konuda nasıl bir adım atacağı merakla bekleniyor. Son olarak ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Washington yönetiminin Refah kentine düzenlenecek herhangi bir askeri operasyonu desteklemediğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Hamas, Katar’dan ayrılacak mı?

ABD basınında yer alan haberlerde, Hamas’ın siyasi merkezini Katar’dan başka bir ülkeye taşıyacağı öne sürüldü. Wall Street Journal (WSJ) gazetesinde yer alan habere göre, Hamas’ın siyasi şefleri operasyon üslerini Katar dışına taşımayı planlıyorlar. Arap yetkililere dayandırılan haberde Hamas’ın son dönemde liderlerinin Katar’da yaşaması için iki bölge ülkesiyle temasa geçtiği ve bunlardan birinin Umman olduğu iddia ediliyor. Umman, WSJ’nın yorum talebine yanıt vermedi. Gazete, Hamas Siyasi Bürosu’nun, 2012 yılından bu yana bulunduğu Katar’ın başkenti Doha’dan ayrılması durumunda bunun İsrail ile yürütülen dolaylı ateşkes ve rehine takası görüşmelerini “tepetaklak edeceği” ve ABD ile İsrail’in Hamas’a mesaj iletmesini zorlaştıracağı değerlendirmesinde bulundu. WSJ’nin iddiasına göre, İsrailli yetkililer, aylardır Katar’ın Hamas’a yeterince baskı yapmadığı endişesiyle Mısır’dan ateşkes ve rehine takası görüşmelerinde daha çok rol üstlenmesi için çalışma yürütüyor.