Abbas Güçlü

Abbas Güçlü

aguclu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Eğer Amerika’daysanız, olası bir trafik kazasında, elinizin altında ya da araç içerisinde, bir cep telefonu varsa yandınız. Çünkü en büyük kaza nedenlerinden biri olarak görülüyormuş.

Ülkemizde de son yıllarda gerçekleşen trafik kazalarının önemli nedenlerinden birisi yine direksiyon başındayken cep telefonuyla konuşmak!

Siz siz olun ne burada ne de yurtdışında, direksiyon başındayken ne telefon kullanın ne de yanınızda telefon bulundurun!..

Ülkemize bir konferans için gelen Toledo Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Llewellyn Joseph Gibbons ile uzunca bir sohbet yaptık.

Haberin Devamı

Uzmanlık alanı dijital ekonomi yani bir anlamda dijital dünya.

E-ticaret, Siber Hukuk ve Marka Hukuku’ndaki son gelişmeleri konuştuk ve zaman zaman da daldan dala atladık.

Sohbette kendisine ev sahipliği yapan Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı ve aynı zamanda Avrupa Hukuk Fakülteleri Birliği Başkanı olan Prof. Dr. Haluk Kabaalioğlu ve Av. Dr. Ender Özeke de vardı. Mesleğinin zirvesindeyken, genetiğe ilgi duyup, o alana kayan Özeke ile başka bir zaman yine çok ilginç olacağından emin olduğum bir söyleşi gerçekleştireceğiz. Bugün tüm köşeyi Prof. Gibbons’a ayırmak istiyorum çünkü yeni dünya düzenine yönelik anlattıkları çok ama çok ilginç...

Aman dikkat!

Prof. Gibbons ile gerçekleştirdiğimiz o sohbetten önemli satır başları:

- E-Ticaret hacmi giderek büyüyor. Özellikle de Çin ve Amerika’da. Çin 426 milyar dolar ile ilk sırada. Onu 305 milyar dolarla Amerika izliyor. İngiltere’de 82, Japonya 70, Fransa’da ise 38 milyar dolar. Toplam tutar 1.67 trilyon dolar.

- E-Ticaret’te çok uyanık olmak gerekiyor ama Amerika’da da profesörler dolandırılabiliyor!

- E- Ticaret yaparken, alışveriş yaptığınız kurumun güvenirliğini mutlaka kontrol edin, o şirket hakkında yazılanları araştırın, güvenli bilgi edinmiyorsanız da alışveriş yapmayın!

- Amazon’un bu kadar büyümesinin nedeni güvenilir olması.

- Vergi Hukuku çok karmaşık. Örneğin bir ürün Çin’de üretiliyor. Amerika’da pazarlanıyor, Türkiye’de birine satılıyor ve şirketin ana merkezi de vergi cenneti bir ülkedeyse, ortaya kaos çıkabiliyor.

Haberin Devamı

- İdeal çözüm, devletlerin bir araya gelip ortak akıl üretmeleridir.

- Dijital teknoloji birçok mesleğin yok olmasına neden olacak.

- Sistemin açıklarını yakalayıp, menfaat elde etmek, yaratıcı yıkıcılık olarak tanımlanıyor.

- Birkaç yıl önce bilirkişi olarak Federal Ticaret Komisyonu önünde ifade verdim. Dava konusu, internette, insanları sahteciliğe karşı koruyan sahte bir web sitesiydi!..

- İnternet üzerindeki alışverişlerde satış şartlarının sonuna kadar okunması gerekir ama hiç kimse bunu yapmıyor.

- Hacker’lar tarafından kırılmaz denilen bir telefon eğer kırılıyorsa, dava konusu olabilir. Ama bu durumda, eğer bilerek yalan söylenilmediyse, suç teşkil etmez.

- Böylesi durumlarda büyük firmalar da, devlet de, mahkemeye gitmek yerine, emsal teşkil etmesin diye davacıyla anlaşma yoluna gidiyor.

İnternet yavaşlarsa!

- Elektronik dinlemenin kuralları var, dinleme kararı alınır ve dinlenir ama davayla hiç ilgisi olmayan kişiler de dinlendiğinde sıkıntı yaratıyor. Bu davalara hâlâ 200 yıl önceki yasalarla bakılıyor.

Haberin Devamı

- Çin’de internet yavaşladığında, devlet bizi dinliyor algısı oluştu!

- Teknoloji alanındaki kendi güvenliğinizi, kendiniz sağlayacaksınız. Eskiden kentleri korumak için giderek yükselen surlar inşa edildi. Bir taraf saldırıyor, diğer taraf kendini daha iyi korumaya çabalıyor. Bu, tarih boyunca böyle devam etti.

- Bazı eyaletlerde, telefondaki bilgilerin kopyalamasının özel hayata gereksiz bir müdahale olduğunu kabul etmek yıllar aldı.

- Bilgisayar ya da telefondaki ikinci, üçüncü şahıslara yönelik özel bilgilerin kopyalanması yasal değil. Davayla hiç ilgisi olmayan bilgilere ulaşıma sınırlama getirilmelidir. Bilgilerin gizliliğine polis de, yargı da saygı duymalıdır.

- Dava konusu datalar alınırken mutlaka kopyalanmalıdır yoksa delil kabul edilmez!

- Çin’e girerken ya da çıkarken, gümrükte tüm özel fotoğraflar kopyalanırsa bir şey diyemezsiniz ama Amerika’da bu o kadar kolay değil.

- Ebeveynler 10 milyonluk bir kentte çocuklarını sokağa çıkartırken ne önlemler alıyorlarsa, ekranda da pornoya, sahteciliğe ve şiddete karşı da o oranda önlem almalıdır...

Özetin özeti: Dijital dünya, gerçek dünyadan daha büyük tuzaklarla dolu ve bu konuda çok daha uyanık olmamız gerekiyor!..