Dünya Yardımlar hedefte!

Yardımlar hedefte!

15.05.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

İsrailli gruplar Gazze’ye yardım taşıyan kamyonları hedef aldı. Eylemciler yardımların Hamas’ın eline geçtiğini öne sürdü.

Yardımlar hedefte

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İsrail’in Gazze Şeridi’nde Hamas’a karşı yürüttüğü savaş devam ederken, son dönemde bölgeye yönelik yardımlarda ciddi sıkıntılar yaşanmaya başladı. İsrail’in Refah Sınır Kapısı’nı kapatması, yardımları sekteye uğratırken, bu durum uluslararası kamuoyu tarafından eleştiriliyor. İsrail’deyse, Gazze’ye ulaştırılan yardımların Hamas’a gittiği yönünde bir rahatsızlık var.

Haberin Devamı

Nitekim önceki gün İsrailli protestocular, Ürdün’den Gazze’ye giden yardım kamyonlarının önünü keserek malzemeleri yağmaladı. Protestonun arkasında olduğu bildirilen grup, Gazze’deki İsrailli rehinelerin tutukluluğunun sürmesini protesto ettiklerini söyledi. AFP ajansına konuşan bir protestocu, yardım kamyonlarının “diğer askerleri ve diğer İsrail vatandaşlarını öldürmeye çalışan Hamas’ın eline doğru gittiğini” duyduğunu savundu.

Beyaz Saray: Rezalet

Olay tepki çekerken, Beyaz Saray saldırıyı kınadı ve konvoylarının yağmalanmasını “tam bir rezalet” olarak nitelendirdi. Sosyal medyadaki videolarda, eylemcilerin kamyonlardaki yiyecek kolilerini yere attığı, hatta bazı araçları ateşe verdiği görülüyor.

Haberin Devamı

ABD merkezli İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) ise, Gazze’de 7 Ekim’den bu yana insani yardım çalışanlarının konvoylarına ve binalarına, koordinatları İsrailli yetkililerle paylaşılmasına rağmen 8 saldırı düzenlendiğini duyurdu. Bu saldırılarda 2’si çocuk en az 15 kişinin öldüğü, en az 16 kişinin de yaralandığı belirtildi. Raporda “Bu tür saldırılar, İsrail’in uluslararası insancıl hukuka uyma konusundaki kararlılığı ve kapasitesi hakkında ciddi soruları gündeme getiriyor” denildi.

İsrail tankları Refah’a ilerliyor

İsrail ordusunun Refah’ta başlattığı ‘kısıtlı’ operasyon sürerken, ordu güçlerinin kentin daha içlerine doğru ilerlediği ve bazı yerleşim bölgelerine ulaştığı kaydediliyor. BM, 450 bin Filistinlinin Refah’tan ayrıldığını duyurmuştu. Öte yandan İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını yoğunlaştırması nedeniyle, ateşkes görüşmelerinin çıkmaza girdiği belirtiliyor.