Dünya Netanyahu ve Hamas liderleri için tutuklama talebinde bulunuldu

Netanyahu ve Hamas liderleri için tutuklama talebinde bulunuldu

21.05.2024 - 07:02 | Son Güncellenme:

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Karim Ahmad Khan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ve Hamas liderleri İsmail Haniye, Yahya Sinvar ve Muhammed Deyf hakkında tutuklama emri çıkarılması talebinde bulundu.

Netanyahu ve Hamas liderleri için tutuklama talebinde bulunuldu

Netanyahu ve Gallant’ın sivillerin aç bırakılmasını bir savaş yöntemi olarak kullandığı aktarılan açıklamada, İsrail başbakanı ve savunma bakanı kasıtlı bir şekilde sivil nüfusu hedef alan saldırılar düzenlemek, imha, cinayet ile insanlık dışı uygulamaların da aralarında bulunduğu birçok insanlık dışı eylem ve savaş suçundan sorumlu olmakla itham edildi.

Haberin Devamı

Hamas liderlerinin de 7 Ekim tarihinden itibaren İsrail ve Filistin devleti topraklarında işlenen savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan cezai sorumluluk taşıdıklarına ilişkin delillere sahip oldukları belirtildi.

Karar Netanyahu’yu, Moskova’nın Ukrayna’ya karşı yürüttüğü savaş nedeniyle UCM’nin hakkında tutuklama emri çıkardığı Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le aynı kefeye koydu. İsrail ve Hamas üst düzey liderlerine yönelik tutuklama kararlarına ilişkin son sözü, Uluslararası Ceza Mahkemesi yargıçları söyleyecek. Netanyahu, talebi üniversite kampüslerinden Lahey’e taşınan “yeni antisemitizmin” bir örneği olarak nitelendirdi. ABD Başkanı Biden ise “UCM savcısının İsrailli liderler hakkında tutuklama emri çıkarılması için yaptığı başvuru çok çirkin” dedi.

Haberin Devamı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medyadan yaptığı açıklamada gelişmeyi “Gecikmiş ancak olumlu bir karar” olarak değerlendirdi, alan İsrailli yetkililer, en kısa sürede hukuk önüne çıkarılmalıdır ve hesap vermeleri sağlanmalıdır” ifadelerini kullandı.