YenişehirBüyükşehir öncülüğünde ‘Mersin Hackathon'u düzenlendi

Büyükşehir öncülüğünde ‘Mersin Hackathon'u düzenlendi

16.10.2024 - 12:43 | Son Güncellenme:

Büyükşehir öncülüğünde ‘Mersin Hackathon'u düzenlendi

Büyükşehir öncülüğünde ‘Mersin Hackathonu düzenlendi

MERSİN, (DHA)- MERSİN'de Büyükşehir Belediyesi’nin paydaşları arasında olduğu 'Yeşil Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı" projesi kapsamında 'Mersin Hackathon’u gerçekleştirildi.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nın ev sahipliği yaptığı Hackathon, Mersin’in iklim değişikliğine bağlı etkilerini azaltmak ve kıyı dirençliliğini artırma konularını kapsıyor. Lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle düzenlenen Hackathon’a Mersin’deki okulların yanı sıra Türkiye’nin birçok farklı ilinden üniversitelerin öğrencileri katılım sağladı.

Bir otelde gerçekleştirilen ve 2 gün süren Hackathon’un ilk gününde; Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir açılış konuşmaları yaptı. 9 ekibin yarıştığı etkinlikte her ekipten bir sözcü çok kısa sürede projesinin ana hattını tanıttı. Mentörler de ekip çalışmaları sırasında öğrencilere eşlik ederek belirli sürelerde destek oldu.

Haberin Devamı

Farklı disiplinlerden öğrencilerin oluşturduğu ekiplerin katılımıyla gerçekleştirilen Hackathon’un ikinci gününde öğrencilere jüri sunumuna hazırlık eğitimi vererek, jüri karşısına çıkacak ekiplerin anlamlı, uygulanabilir çözümler geliştirmelerini sağladı. Çözüm önerilerinin orijinal, inovatif, yazılım ve teknoloji temelli, uygulanabilir ve yaygınlaştırılabilir olması gerektiğinin vurgulandığı etkinlikte; mentörler de ekiplerin sorularını yanıtladı ve sunum hazırlıklarına destek verdi. Proje sonunda jürinin yapmış olduğu değerlendirmeyle: Ecoshine grubu birinci, Ekoalgtek ikinci, Digimersin ekibi ise üçüncü oldu.

'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE DİRENÇLÜ BİR KENT YARATMAK İSTİYORUZ'

Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Mersin Büyükşehir olarak çevre ve iklim üzerine birçok çalışma yaptıklarından söz ederek, Litvanya’nın Klaipeda şehri ile ortak yürüttükleri ve Klaipeda Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Deniz Bilimleri Enstitüsü ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın da paydaş olduğu Avrupa Birliği (AB) projesi olan ‘Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ projesini anlattı. Dr. Halisdemir, “Biz iklim değişikliğine dirençli bir kent yaratmak istiyoruz. Maalesef iklim değişiyor. Bu iklim değişimini durdurma şansımız şu an mümkün değil. Ama bu iklim değişikliğinin vereceği olumsuzlukları minimize etmek bizim elimizde. Biz Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen bütün görevleri layıkıyla yapmaya çalışıyoruz. Başkanımız bu konuda gerçekten çok duyarlı, çok vizyon sahibi ve bizlere de öncü oluyor” dedi.

Haberin Devamı

' MERSİN'İN KIYU DİRENCİNİ ARTIRMAK İÇİN BİR YOL HARİTASI RAPORU HAZIRLIYORUZ'

'Yeşil Bir Gelecek İçin Liman Şehirleri Ortaklığı’ Projesi’nin içerisinde ‘Kıyı Dirençliliği’ başlıklı bir konu olduğundan söz eden Dr. Halisdemir, “Mersin’in kıyı direncini artırmak için bir yol haritası raporu hazırlıyoruz. Bu çok ciddi ve önemli bir rapor. ODTÜ Deniz Bilimleri ve Klaipeda Üniversitesi’nden değerli hocalarımız da bu konuda ciddi emekler sarf ediyor ve bunu kamuoyuna, bakanlıklarımıza sunacağız. Bu raporları asla raflarda tutmayacağız ve uygulanmasını da sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Projeyi yürütürken halkın ve özellikle de gençlerin fikirlerine çok önem verdiklerini ifade eden Dr. Halisdemir, “O amaçla hem Mersin’de hem Litvanya’nın Klaipeda şehrinde Hackathon düzenliyoruz. Bu Hackathonda özellikle lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bilimsel veriler ışığında fikirlerini alıyoruz. İyi uygulamaları ortaklaştırıp, çözüm önerilerini getirmeyi planlıyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Katılımcılara sertifikalarının verildiği Hackathon, dereceye giren takımlara ödüllerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi. (DHA)

FOTOĞRAFLI