Yazın en efsane 5 çorbası
Yazın çorba mı içilir demeyin! Bu çorbalar yazın o sıcak günlerinde sofranızın vazgeçilmezi olacak.
1

İBİK ÇORBASI - AMASYA
İbik çorbası için malzemeler : 1 su bardağı yeşil mercimek2 su bardağı süzme yoğurt6 su bardağı suHamuru için;1 su bardağı Eriş un1 adet yumurtaTuzÜzeri için;1 yemek kaşığı tereyağı1 tatlı kaşığı nane
2

İbik çorbası yapılışı:
Unu, yumurtayı, tuzu ve aldığı kadar suyu bir karıştırma kabında birleştirip yoğurun ve katı bir hamur elde edin. Hamuru streç filme sarın ve yaklaşık 30 dakika dinlendirin.Dinlenmiş hamurun altına ve üstüne bir miktar un serpin ve oklavayla açın.Üzerine tekrar bir miktar un serperek hamuru oklavaya sarın.Oklavanın boyu istikametinde ikiye kesin. Hamuru aynı paralelde boyuna yarım santim şeritler halinde kesin. Tekrar enine yarım santim kalınlığında kesin.Mercimekleri yıkayın ve 6 su bardağı suyla haşlayın, haşlandıktan sonra hamuru ilave edin. Hamur piştikten sonra karıştırılmış yoğurdu alıştırarak çorbaya ekleyin.Bir tavada naneyi tereyağında kızdırarak çorbanın üzerine dökün ve servis edin.
3

KELECOŞ – VAN
Kelecoş çorbası için malzemeler:1 su bardağı haşlanmış nohut1 su bardağı haşlanmış buğday1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek1 adet orta boy soğan500 gr kuşbaşı et1 su bardağı yoğurt3 yemek kaşığı Eriş unTuz1 çay bardağı zeytinyağı
4

Kelecoş yapılışı:
İnce kıyılmış soğanı zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.Etleri ilave edin ve kavurmaya devam edin.Etler suyunu salıp çekince 5 su bardağı kadar sıcak su ekleyin ve ardından ayrı ayrı haşlanmış nohut, buğday ve yeşil mercimeği ekleyin. Meyanesi için unu, 1 su bardağı yoğurt ve 1 bardak suyla birlikte çırpın. Daha sonra kaynayan çorbanın içine yavaş yavaş ekleyip kaynayana kadar karıştırın. Arzuya göre bu aşamada yarım su bardağı erişte ekleyip erişteler yumuşayana kadar kısık ateşte kaynamaya devam ettirebilirsiniz.Tuz ile lezzetlendirin. Servis tabaklarına paylaştırın.
5

YUVALAMA ÇORBASI - ANTEP
Yuvalama çorbası için malzemeler:Köfteler için;200 gr az yağlı kıyma1 su bardağı kırık pirinçYarım su bardağı ERİŞ UN2 yemek kaşığı irmikÇorbası için;500 gr kuzu incik1 su bardağı haşlanmış nohut1 adet orta boy soğan1,5 litre suTuz ve çekilmiş tane karabiberYoğurt sos için;300 gr süzme yoğurt1 adet yumurta1 yemek kaşığı Eriş un1 su bardağı suTereyağı ve pul biber (arzuya göre nane)
6

Yuvalama çorbası yapılışı:
Haşlanmış nohut, bütün soğan ve incikle beraber tane karabiber ve tuz ekleyerek düdüklü tencerede haşlayın (15dk kadar). Etleri soğutup kemiklerinden ayırıp küçük küçük doğrayın.Top köfteler için pirinci sıcak suda ıslatın(30 dk kadar). İrmiği ayrı bir kasede 2-3 yemek kaşığı suyla ıslatın ve şişmesi için bekletin. Şişen irmiği ve unu yoğurma kabına alın. Kıyma ve pirinci birlikte mutfak robotundan geçirin, un ve irmikle karıştırın ve iyice karışana kadar yoğurun. 30 dakika kadar buzdolabında dinlendirin.Köfte harcını 2 eşit parçaya bölün. Bir kase içine aldığınız az zeytinyağına elinizi batırarak harcınızdan nohut büyüklüğünde toplar yapın.Çorba için et suyunu süzerek tencereye alın, kaynadığında top köftelerinizi atın, 2-3 dakika kadar haşlayın.
7

Köfteleriniz haşlanırken sos için süzme yoğurdunuzu 1 su bardağı soğuk suyla ezin, yumurta ve 1 yemek kaşığı unu da ekleyerek iyice karıştırın, yoğurdu çorbaya alıştırmak için 2 kepçe kadar haşlama et suyundan yoğurt sosa ekleyin, yoğurt sosu yavaşça akıtarak ve karıştırarak çorbanıza ekleyin.En son haşlanmış nohut ve pişmiş etleriniz ekleyin. Pişen çorbayı servis tabağına alın. Kızdırdığınız tereyağını pul biber ve nane ile karıştırarak çorbanın üzerine döküp servis edin.
8

OĞMAÇ ÇORBASI – MANİSA
Oğmaç çorbası için malzemeler:500 gr Eriş unYarım su bardağı su1 litre sütTuzÜzeri için;1 yemek kaşığı tereyağı1 çay kaşığı nane
9

Oğmaç çorbası yapılışı:
Unu su ile karıştırarak sert bir hamur haline getirin. Daha sonra bu hamuru elde ovalayarak minik topçuklar oluşturun.Kaynamakta olan suyun içine bu topçukları atarak yavaş yavaş karıştırıp üzerine pişmiş süt ilave edin. Çorba kıvamına gelinceye kadar pişirin. Tuz ile lezzetlendirin. Tereyağını eritin ve üzerine nane ekleyin. Çorbanın üzerine ilave ederek servis edin.
10

YUVARLAMA – AYDIN
Yuvarlama çorbası için malzemeler:350 gr yağsız dana kıyma1 adet yumurta3-4 yemek kaşığıTuz, karabiberKızartmak için yarım su bardağı ayçiçek yağıYarım su bardağı nohut1,5 su bardağı yoğurtYarım kahve fincanı erimiş tereyağıYarım çay kaşığı pul biber
11
