HaberlerYöresel TariflerTrabzon'un yöresel yemekleriTrabzon'un yöresel yemekleriHamsili pilavdan laz böreğine Trabzon muftağının birbirinden iştah açıcı lezzetleri ve tarifleri...1 Hamsili pilav malzemeleri: 1,5 kg hamsi2 bardak pirinç2 soğanDereotuMaydanozTaze soğan,1 çay bardağı kuş üzümü2 kaşık tereyağıYenibaharTarçınKarabiberTuz Hamsili pilav hazırlanışı: Hamsileri ayıklayıp kılçıklarını çıkarın ve derisi dışarı gelecek şekilde fırın tepsisine dizin. Pirinçleri tereyağında kavurduktan sonra kuş üzümü, ince kıyılmış soğan, baharatlar ve suyunu da ekleyip kapağını kapatın. 15 dakika piştikten sonra dereotu ve maydanozu doğrayıp pilava katın ve güzelce karıştırın. Pilavı hamsilerin üzerine boşaltıp kalan hamsileri de üzerine dizin. 35 dakika 180 derecelik fırında pişirin.2 Akçaabat köfte tarifi: 1 kilo kıyma2 diş sarımsak150 gram kuyruk yağı2 bardak ekmek içi Akçaabat köfte hazırlanışı: Kıymayla diğer malzemeleri 1 saat yoğurup dinlenmeye bırakın. Köftelerinize şekil verin.3 Guliya malzemeleri: 1 demet karalahanaMısır yarması250 gram barbunya4 arnavut biberi3 soğan6 çarliston biber3 havuç1 kaşık margarin3 kaşık sıvıyağ Guliya hazırlanışı: Mısır ve barbunyayı akşamdan ıslatın. Lahanayı yıkayıp doğradıktan sonra barbunya, mısır yarması ve acı biberle haşlayın.Tuz ekleyin. Soğan ve çarlistonu doğrayıp margarin ve sıvıyağda soteleyin. Haşlayıp süzdüğünüz sebzelerin üzerine döküp bir miktar sıcak su ekleyin ve pişirin.4 Kuymak malzemeleri: 1 bardak mısır unu100 gram tereyağı150 gram peynir1 bardak sıcak su Kuymak hazırlanışı: Mısır ununu tereyağında kavurun. Un pembeleşmeye başlayınca sıcak suyu ilave edin. Kıvam alınca peyniri de ekleyip 5 dakika kadar pişirin.5 Laz böreği malzemeleri: 10 yaprak yufka4 yumurta8 bardak süt2 vanilya3 bardak fındık içi5 bardak şeker2 paket buğday nişastası5 çay bardağı eritilmiş tereyağı1 bardak su Şerbeti için:10 bardak su10 bardak şeker1/2 limon suyu Laz böreği hazırlanışı: Süt ve şekeri kaynatın. Başka bir kapta nişasta, yumurta, vanilya ve suyu karıştırıp kaynayan sütün üzerine dökün. Muahllebi kıvamına gelene dek karıştırın. Yağladığınız tepsiye 5 kat yufka serip aralarını yağlayın ve muhallebiyi döktükten sonra kıyılmış fındık içini serpip 5 kat daha yufka serin. Şerbet malzemelerini karıştırıp pişirdikten sonra soğutun. Dilimlediğiniz böreği fırında pişirdikten sonra soğuk şerbeti dökün.trabzon yöresel yemekleritrabzon mutfağı