Trabzon'un yöresel yemekleri
Hamsili pilavdan laz böreğine Trabzon muftağının birbirinden iştah açıcı lezzetleri ve tarifleri...
1

Hamsili pilav malzemeleri:
1,5 kg hamsi2 bardak pirinç2 soğanDereotuMaydanozTaze soğan,1 çay bardağı kuş üzümü2 kaşık tereyağıYenibaharTarçınKarabiberTuzHamsili pilav hazırlanışı:Hamsileri ayıklayıp kılçıklarını çıkarın ve derisi dışarı gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.Pirinçleri tereyağında kavurduktan sonra kuş üzümü, ince kıyılmış soğan, baharatlar ve suyunu da ekleyip kapağını kapatın. 15 dakika piştikten sonra dereotu ve maydanozu doğrayıp pilava katın ve güzelce karıştırın.Pilavı hamsilerin üzerine boşaltıp kalan hamsileri de üzerine dizin. 35 dakika 180 derecelik fırında pişirin.
3

Guliya malzemeleri:
1 demet karalahanaMısır yarması250 gram barbunya4 arnavut biberi3 soğan6 çarliston biber3 havuç1 kaşık margarin3 kaşık sıvıyağGuliya hazırlanışı:Mısır ve barbunyayı akşamdan ıslatın. Lahanayı yıkayıp doğradıktan sonra barbunya, mısır yarması ve acı biberle haşlayın.Tuz ekleyin.Soğan ve çarlistonu doğrayıp margarin ve sıvıyağda soteleyin. Haşlayıp süzdüğünüz sebzelerin üzerine döküp bir miktar sıcak su ekleyin ve pişirin.
4

Kuymak malzemeleri:
1 bardak mısır unu100 gram tereyağı150 gram peynir1 bardak sıcak suKuymak hazırlanışı:Mısır ununu tereyağında kavurun. Un pembeleşmeye başlayınca sıcak suyu ilave edin. Kıvam alınca peyniri de ekleyip 5 dakika kadar pişirin.
5
