Hep aynı marka pirinç almaya çalışın. Markalara göre pirinç türleri farklılık gösterir. Her pilav yapışınızda pirinci değiştirirseniz lapa ve lezzetsiz pilavınız kaçınılmaz olacaktır. Öncelikle pilavınızı tencereye koyup kavurmadan önce bir miktar suda bekletmelisiniz. Sıcak suda bir saat kadar bekleyen pirincin nişastası iyice akar ve lapa olmaz. Eğer pirinçler suda beklettiyseniz bir su bardağı pirince 1,5 bardak su yeterli gelir. Ancak pirinçleri sıcak suda bekletmediyseniz bir bardak pirince 2 su bardağı su koymanız gerekir. Pirincin tane tane olması için kavurma işlemini iyi yapmanız gerekir. Pirinçler iyice kavrulduktan sonra tereyağı suyuna değil kavurduğunuz sırada eklemelisiniz. Sadece sıvı yağ konularak yapılan pirinç pilavınız lezzetli olmayacaktır. Sıvı yağ da eklemiş olsanız taneli ve lezzetli olması için muhakkak kavururken bir miktar tereyağı eklemelisiniz. Bu atlanmaması gereken en önemli işlemdir. Pilavı kavururken de suyunu ekledikten sonra da muhakkak kısık ateşte pişirmelisiniz. Harlı ateşte pişen pilav ya lapa ya da çok diri olacaktır. Pilavınızın piştiğini anlamak biraz zor olduğun için tadına bakmanız gerekir. Tadına baktığınız da pilavınız hafif diri olmalı. Çünkü Dinlendikten sonra dirilik kaybolacaktır. Pişirdiğiniz pilavı kavururken içerisine birkaç damla limonla beraber bir küp şeker eklerseniz pilavınız bembeyaz ve tana tane olacaktır.