Şanlıurfa'nın yüz güldüren tarifi: Ağzı açık
Şanlıurfa yöresinin karın doyuran ve yüz güldüren hamur işi tariflerinden biri olan ağzı açık pidesini sizinle paylaşıyoruz. Peki, mideleri coşturan ağzı açık nasıl yapılır? İşte tüm detaylarıyla sizin için derledik...
2

Ağzı yumuk olarak da yapılıyor!
Şanlıurfa'nın kıymalı pidesi, ağzı yumuk olarak da isimlendiriliyor. Ağzı açık'tan tek farkı, hamurun ağız kısmının büzülmesinden oluşuyor. Peki, evinizde ağzı açık nasıl yapabilirsiniz? Un, yoğurt, zeytinyağı ve ılık suyla ele yapışmayacak kıvamda tutulan hamur, yufkadan biraz daha kalın olacak şekilde açılıyor. Yuvarlak şekilde kesilen hamurların kenar kısımlarında pay bırakılıp orta kısmına hazırlanılan çiğ kıyma harcı yayılıyor. Orta kısmını arzu ettiğiniz kadar açıkta bırakabilirsiniz, korkmayın kızartma esnasında kıymalar dökülmüyor. Kenarları küçük hareketlerle sıkılarak kızartılan hamurlar sıcağı sıcağına servis ediliyor. İşte ağzı açık için malzemeler...
3

Malzemeler:
Hamuru için; 4 su bardağı un, 2 yemek kaşığı yoğurt, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz ve 1,5 su bardağı su. (oda sıcaklığında)
İç harcı için; 300 gram orta yağlı kuzu kıyma,1 adet orta boy kuru soğan,1 diş sarımsak (arzuya göre),1 adet yumurta, 2 yemek kaşığı un, 1 çay kaşığı pul biber, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1/2 çay kaşığı tuz.
Kızartmak için; 2 su bardağı sıvı yağ.
4

Nasıl yapılır?
Ağzı açık hamuru için; az miktarda unu bir kenara ayırın. Kalan unu derin bir karıştırma kabına alın. Yoğurt, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Oda sıcaklığında içme suyunu azar azar ekleyip hamuru yoğurmaya başlayın. Kalan unu gerektiğinde azar azar ekleyin. Ele yapışmayan ve kolay açılabilmesi için yumuşak bir hamur hazırlayın. Üzerini temiz bir mutfak örtüsüyle kapatıp oda sıcaklığında 20-25 dakika kadar dinlendirin. İç harcı için; kuru soğan ve sarımsağı küçük küpler halinde doğrayın, arzuya göre rendeleyin. Orta yağlı kuzu kıyma, yumurta, un, pul biber, karabiber ve tuzla karıştırarak yoğurun.
5
