Yağmurlu serin ve yemyeşil bir bölgede yer alan Rize ilimizin yemeklerinde tereyağı adeta vazgeçilmez bir öneme sahip. Tereyağı ve peynir ile yapılan mıhlama Rize ilinin vazgeçilmez lezzetleri arasında yer almakta. Sebze yemeklerinden lahana haşlaması, karalâhana dolması, pazı kavurması, turşu kavurma… Çorbalarından hamsi çorbası, ayran çorbası ve kabak çorbası… Tatlılarından pekmezli asude, enişte lokumu ve pepeçura oldukça meşhurdur. - 3 demet karalahana - Sıcak su - Sıvı yağ - 1 çorba kaşığı salça İç harcı için ; - 1 adet soğan - Yarım demet maydanoz - Pul biber ve tuz - 200 gr pirinç - 2 çorba kaşığı salça - Sıvı yağ İlk olarak karalâhanaları iyice yıkayın. Yıkamış olduğunuz karalâhanaları derin bir tencere içerisine alıp 10 dk haşlayın. Daha sonra başka bir kabın içerisine soğuk su koyup haşlamış olduğunuz lahanaları soğuk su içerisine atın. Süzgeç yardımı ile lahanaların suyunu iyice süzdükten sonra sularını hafifçe sıkın. Bir tencere içerisinde soğanı ve maydanozu ince ince doğrayıp salça ile beraber kavurun. Daha sonra üzerine pirinci ve yukarıda malzemeler kısmında belirttiğimiz baharatları ilave edip karıştırın. Karalâhanaları düz bir zemine alın ve ikiye bölün. İçerisine iç harcınızı da ilave edip sarma işlemine geçebilirsiniz. Sardığınız lahanaları derin bir tencere içerisine alıp içine yeterli miktarda su, tuz ve sulandırılmış salça ilave edip ilk olarak yüksek ateşte daha sonra kısık ateşte pişirebilirsiniz. Afiyet olsun… - 2 çorba kaşığı tereyağı - 2 çorba kaşığı mısır unu - 1 bardak su - Ve bir kâse çeçil peyniri Mıhlama hazırlanışı: 2 çorba kaşığını bir tava içerisinde eritin. Daha sonra mısır ununu ekleyip kavurma işlemine başlayın. Yeterince kavurduktan sonra 1 bardak su ilave edip karıştırın. Son olarak doğradığınız peynirleri ve tereyağını ekleyerek servis edebilirsiniz… Afiyet olsun… - 2 adet kabak - 3 yemek kaşığı un - 1 yemek kaşığı margarin - 750 ml. Süt - 3 su bardağı su - Yarım demet dereotu - Yarım bardak ayçiçeği yağı - Biraz kırmızı pul biber Unu ayçiçeği yağında kavurun ve kabağı rendeleyin. Süt, su ve kabağı kavrulan unun üzerine ekleyip kaynayıncaya kadar karıştırın. Çorba kaynadıktan sonra kıvamı koyulaşıncaya kadar pişirme işlemine devam edin. Pişirme işlemi tamamlandıktan sonra üzerine yağda kavrulmuş kırmızı pul biber ve dereotu ekleyebilirsiniz. - 500 gr fasülye turşusu - 2 adet orta boy soğan - 2 çorba kaşığı sıvıyağ - 2 diş dilimlenmiş sarımsak Turşu kavurması yapılışı: Turşunun tuzunun azalması için iki saat önceden çıkartın ve temiz suda turşuları bekletin. tuzu yeterince çıktığında fasulyeleri süzün ve istediğiniz boyutlarda doğrayın. Yemeklik doğradığınız soğanları sıvıyağ konmuş tavada sarımsakları da ekleyerek pembeleşinceye kadar kavurun. Son olarak fasulyeleri de ekleyip kavurma işlemine devam edin. 10 dk fasulyeler hafif yumuşayıncaya kadar kavurun. Dilediğiniz gibi süsleyip servis edebilirsiniz afiyet olsun. Afiyet olsun… - 2 kg siyah ufak cins üzüm - 6 yemek kaşığı mısır unu - 200 gr toz şeker - 1 yemek kaşığı file badem - Yarım bardak su - 2 yemek kaşığı un Pepeçura hazırlanışı: Üzüm suyu için; Üzümleri yıkayıp saplarından ayırın. Derin bir tencereye üzümleri atıp üzerine yarım bardak su ilave edin. Tencereyi ocağın üzerine alıp kısık ateşte 10 veya 15 dakika pişirin. Ocağı kapatın ve üzümleri süzgece alıp elinizle süzgeçten geçirin. Daha sonra mısır unu ve normal unu bir tencerede karıştırın. İlk olarak bir bardak üzüm suyu ilave ederek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Kalan üzüm suyunu da ilave edip karıştırma işlemine devam edin. Kısık ateşte koyulaşmaya başlayınca şekeri ekleyin. 5 dk. daha pişirip ocaktan alın. Pepeçurayı kâselere alıp soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun…