İçeriğindeki zengin mineral ve vitaminler nedeniyle kahvaltı sofralarının baş köşesinde yer alan pekmezin ana maddesi üzüm, Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde kadınlar tarafından bağlardan toplanarak, yıkandıktan sonra bir süre kurutuluyor. Dalından tek tek ayıklanarak çuvallara konan üzümler, içerisine beyaz toprak konularak, tepelemek suretiyle suyu çıkartılıyor. Büyük kazanlarda yarım saat süreyle kaynatılan üzüm suyu, sabaha kadar bekletiliyor. Sabah veya akşam serinliğinde tekrar kazanlara konan üzüm suyu, 5 ile 8 saat süreyle odun ateşinde ikinci kez kaynatılıyor. Koyulaşan ve siyah renge kavuşan üzüm pekmezi, 3 ile 5 gün süreyle güneş altında üzeri ince bez ile örtülerek bekletildikten sonra sofralardaki yerini alıyor. Cam kavanozlara konarak raflardaki yerini alan üzüm pekmezi, genellikle kahvaltı sofralarında tüketilirken, yaz aylarında ise dağlardan getirilen kar ile karıştırılarak Karsambaç olarak da tercih edilebiliyor. Kızyusuflu Köyü'nde yaşayan Habibe Türkmenoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pekmezin özellikle soğuk kış aylarında şifa niyetine tüketildiğini söyledi. Her yıl Ağustos veya Eylül aylarında üzüm pekmezi yaptığını anlatan Türkmenoğlu, yöre halkının bu ürünü mutfağından eksik etmediğini ifade etti. Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir ise bağlardan toplanan ve zahmetli bir yolculuk sonrası sofralara gelen pekmezin kilosunun 12 ile 20 lira arasında satıldığını kaydetti.