Osmanlı saray mutfağı yemeği 'Mutancana'
Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, Yavuz Sultan Selim'in ise yönettiği Trabzon'a gelen yerli- yabancı turistler, padişahların sofralarında yer alan yemekleri tadıyor. Kentte bazı işletmeciler, artan ilgi üzerine ziyaretçilere, saray mutfağı yemeklerini sunuyor.
1

Turistler, en çok 15'inci ve 16'ncı yüzyıl Osmanlı saray mutfağında görülen, saray ziyafetlerinde sunulan ve Fatih Sultan Mehmet'in sevmesiyle bilinen et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan 'mutancana'yı tercih ediyor. Türkiye'nin tarihi ve doğal güzellikleri ile önemli turizm merkezleri arasında yer alan Trabzon, 2.5 milyonu aşan yerli-yabancı ziyaretçilerini ağırlıyor.
2

Fatih Sultan Mehmet'in fethettiği, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğduğu, Yavuz Sultan Selim'in ise yönettiği Trabzon'a gelen yerli- yabancı turistler, padişahların sofralarında yer alan yemekleri tadıyor. Kentte bazı işletmeciler, artan ilgi üzerine ziyaretçilere, saray mutfağı yemeklerini sunuyor.Turistler, en çok 15'inci ve 16'ncı yüzyıl Osmanlı saray mutfağında görülen, saray ziyafetlerinde sunulan ve Fatih Sultan Mehmet'in sevmesiyle bilinen et, bal, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan 'mutancana'yı tercih ediyor. 'Mutancana' özellikle Arap turistler tarafından tercih ediliyor.
3

Padişah sofralarını süsleyen lezzetler merak ediliyor
Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü Ali Ayvazoğlu, Osmanlı döneminde padişahlara ev sahipliği yapan imparatorluk şehri Trabzon'un doğal güzelliklerinin yanı sıra padişahların sofralarını süsleyen lezzetlerinin de merak edildiğini söyledi. Ayvazoğlu, Trabzon bir medeniyet bir kültür şehri. Dolayısı ile bütün bileşenleri ile şehrimiz turizm aktivitesisin yoğun olarak yaşandığı bir yer. Doğal güzelliklerimiz, tarihimiz var. Bunun yanında gastronomimiz ve kendimize has yemek kültürümüzde zengin. Osmanlı mutfağın da pişirilen yemeklere Trabzon ev sahipliği yapıyor. Osmanlı'nın geçmişte sahip olduğu bu kültürünü bugün de yaşatıp geleceğe aktarmaya çalışıyoruz. Trabzon turizmini bu şekilde hem çeşitlendiriyoruz hem de turizme katkı sağlıyoruz. Turizm şehrin en önemli geçim kaynağı. Doğal güzellikler, tarih ve gastronomi anlamında büyük bir zenginliğe sahibiz.
4

Diziler Padişah yemeklerine yönlendirdi
Osmanlı dönemine ait dizilerin son dönemde ekranlara gelmesiyle turistlerinde padişah yemeklerine ilgi duymaya başladığını anlatan restoran işletmecisi Eşref Keskin de Trabzon tarihi ve doğası olarak çok zengin ve güzel bir şehir. Padişahlar şehri. Özellikle yabancı ülkelerde Osmanlı dönemine ait dizilerin yayınlanması üzerine şehre gelen turistler bizden padişah yemeklerini talep etmeye başladılar.Bizde padişahların yediği ve misafirlerine yaptırdığı lezzetleri mutfağımıza taşıdık. Genellikle padişah sofralarından eksik olmayan et, bal, badem, tarçın gibi değişik ürünlerin karışımından yapılan 'mutancana' adı verilen yemeği istiyorlar. Sadece bir yemek tercihleri olmuyor. Osmanlı mutfağında olan bütün yemeklerden tadımlık masalarına yaptırıyorlar diye konuştu.
5
