Mezopotamya’nın beşiği Mardin'in yöresel 23 lezzeti
Medeniyetler beşiği Mardin, farklı kültürlere ve dinlere ev sahipliği yapmış, mimarisiyle tüm geçmişini gözler önü seren en önemli şehirlerimizden biri. Bu eşsiz özelliklerini yemeklerine de yansıtan Mardin'in zenginliğiyle insanı şaşırtan yöresel 23 lezzetini sizinle buluşturduk. Mardin'e gittiğiniz de mutlaka bu lezzetleri tatmadan dönmeyin! İşte Mezopotamya’nın beşiği Mardin'in yöresel 23 lezzeti...
1

Soğan kebabı
Mardin lezzetlerine soğan kebabından başlıyoruz. Şehrin kolay yemeklerinden olan bu lezzet, iki soğan arasına konulan köftelerden oluşuyor. Üzerine nar ekşisi, limon ve zeytinyağı sosu eklenerek ortaya eşsiz bir lezzet çıkıyor.
2

Accin
Görüntüsü ilginç gelebilir fakat Mardin'in çok sevilen meşhur lezzeti accin; bulgurla soğanın kavrulmasıyla ortaya çıkıyor. Üzerine kişkiş ve ayrı bir tavada yapılan sahanda yumurtalar eklenip, büyük tepsilerde servis ediliyor.
3

İncasiye
Kuru siyah erik ve kuşbaşı etlerle hazırlanan bir başka Mardin lezzeti incasiye. Pek bilinmeyen bu lezzet, Mardin halkı tarafından sıklıkla yapılıyor.
4

Firkiye
Mardin'in meyvelerle etleri buluşturması en meşhur lezzetleri. Firkiye de bunlardan biri. Şehrin en özel ve farklı tariflerinden olan firkiye, kuşbaşı doğranmış kuzu eti ve çağla ile yapılıyor. Genel olarak üzerine limon sıkılıp incecik kıyılmış maydanozlar serpildikten sonra servis ediliyor.
5

Kaburga dolması
Yiyenleri hayran bırakacak Mardin'in meşhur lezzeti kaburga dolmasıyla sizleri tanıştırıyoruz. Büyük kullanılan kaburgaların içi dolmalık fıstık, kuzu ciğeri, kuş üzümü ve pirinçle dolduruluyor. Yanında ise ayrıca yapılan, içinde maydanozdan dolmalık fıstığa, bademden kuş üzümüne kadar çeşit çeşit malzemenin olduğu pilav servis ediliyor.
6

Bello
İsmi okunduğu zaman yabancı gelebilir ama bello Mardin'in mercimek köftesi diyebiliriz. Diğer mercimek köftelerinden tek farkı yumurtalı yapılması. Özel günlerde sıklıkla yapılan bellonun lezzetine doyamayacaksınız.
7

Alluciye
Yine başrolde bizi kuşbaşı doğranmış kuzu eti karşılıyor. Bu sefer yanında yeşil erikler eşlik ediyor. Mardin'in mutlaka denenmesi gereken lezzetlerinden biri.
8

İkbebet
İçli köfteyi genellikle kızartılmış şekilde görsek de, Mardin'de bu lezzet haşlanarak yapılıyor. İçli köftenin içine etli ve soğanlı harç koyulmasıyla yapılan yemek, suda haşlanarak servis ediliyor.
9

İrok
Haşlamasından sonra bir de kızatılmış içli köftesiyle meşur olan Mardin'in bu lezzetine hayır diyemeyeceksiniz. Genellikle yuvarlak olarak yapılan içli köfte, nefis iç harcıyla mideleri şenlendiriyor.
10

Dobo
Mardin'de etsiz bir yemek görebilmeniz mümkün değildir. Dobo adlı bu yemek de yine şehrin en yöresel ve en lezzetli etli yemeklerinden. Dobo aslında bir Süryani yemeği ancak Mardin’in çoğu yöresel yemeği de, Süryanilerin mutfağından geliyor. Kuzu kol ile hazırlandığından yine bir tanesiyle birçok kişi rahat rahat doyabiliyor. Bol sarımsakla yapılan et, yanına soğan, patlıcan ve pilav gibi lezzetler eklenerek servis ediliyor.
11

Haşu
Mardin pilavları da çok farklı şekillerde hazırlanıyor. Lezzetine doyum olmayan haşu pilavı da bunlardan biri. Kavrulan etller, pişmiş pilavın üzerine ekleniyor. Ayrı olarak haşlanan bademler, maydanoz ve baharatla beraber karıştırılarak servis ediliyor.
12

İşkembe dolması (Kibbe)
Kibbe ya da kibe olarak adlandırılan, işkembe dolması olarak bilinen bu lezzet Mardin'de sıklıkla yapılıyor. Kuzu ya da oğlak işkembesi kullanılarak yapılan, fazlaca özen gerektiren kibbe, işkembenin et, pirinç, nane, yeni bahar ve isteğe bağlı olarak nohutun dahil olduğu, doyuruculukta üstüne tanımayan lezzetlerden.
13

Maklube
Arap yemeği olan maklube, Mardin sofralarında da eksik olmuyor. Kavrulan kuşbaşı etler, pişirilmiş pirinç pilavının üzerine yerleştiriliyor. Genellikle büyük tepsinin ortasına yerleştiriliyor ve yanına sıra sıra salata ve yoğurt koyuluyor.
14

Kiliçe
Mardin'in çöreği de olmaz olur mu? Kiliçe olarak bilinen Mardin çöreği, Hristiyanların cenaze, düğün gibi özel günlerde yaptığı lezzetler arasında. Türkiye’nin diğer bölgelerinde cenazelerde helva kavruluyorsa, Mardin’de kiliçe yapılıyor. Hayat çöreği olarak da bilinen kiliçe; un, şeker, süt gibi temel malzemelerin mahlep, tarçın, anason ve rezene gibi farklı tatlarla buluşmasıyla oluşuyor.
15

Kıtel Raha
Mardin'in meşhur Süryani yemeklerinden biri olan kıtel raha, içli köftenin harçsız ve düz hali diyebiliriz. Düz bir şekil verilerek suda haşlanan bu lezzet, Süryani rahibelerinin oruçlu olduğu günlerde sık sık tükettiği meşhur lezzetlerden biri. Hatta söylenenlere göre bütün gün tok tutuyor.
16

Lebeniye çorbası
Mardin'in çorbalarından da bahsemeden olmazdı. İşte karşınızda lebeniye çorbası! Pirinç, nohut ve köfte ile yapılan çorba, özel terbiyelenmiş yoğurtlu karışım eklenerek yapılıyor.
17

Mardin usulü dizme
Patlıcan, kabak, köfte ve patatesin birleşiminden oluşan bu meşhur lezzet, sıra sıra dizilerek pişiriliyor. Üzerine salçalı sos dökülerek servis edilen dizme yemeği, Mardin'de sevilerek tüketiliyor.
18

Sembusek
Mardin'in yöresel hamur işleri lezzetlerinden biri de sembusek. Sembusek, kapalı lahmacun ya da pide olarak düşünebileceğiniz et ve hamurun bir araya gelmesiyle oluşuyor. Sac üzerinde pişirilen bu lezzetin yanında ayran da harika gidiyor!
19

Kahiye tatlısı
Mardin'in tatlılarına baktığımız da ilk sırada meşhur kahiye tatlısı yer alıyor. Künefe peyniriyle hazırlanan bu nefis tatlı, Antep fıstığıyla birleşiyor.
20

Harire tatlısı
Bir diğer tatlı lezzeti ise harire tatlısı. Pekmez, un, toz şeker ve tarçın gibi basit ve birbirine pek yakışan malzemelerle hazırlanıyor. Tadı öyle güzel ki kaşık dolusu yeniliyor.
21

Zingil tatlısı
Lokma tatlısına çok benzeyen zingil tatlısı, Mardin yöresinde sıklıkla tüketiliyor. Kolayca yapılan hamurun kızartıldıktan sonra şerbete batırılmasıyla ortaya çıkıyor. En büyük püf noktası ise şerbetinin en az 3 saat önceden özenle hazırlanıyor olması.
22

Sumak şerbeti
Yemeklere katılan sumak, Mardin'de şerbet olarak içiliyor. Mardin şerbeti olarak da bilinen sumak şerbeti, sumak çekirdeklerini ılık suda, limon suyu ve balla tatlandırılıyor. Daha sonra iyice süzülüyor ve içerisine buz eklenerek servis ediliyor.
23
