Konya'da ne yenir? Etli ekmeğin ana vatanı Konya'nın en meşhur 17 lezzeti
İç Anadolu Bölgesi’nin güzel şehri etli ekmeğin ana vatanı Konya, Mevlana Celaleddin Rumi’nin şehri olarak da bilinmektedir. Türkiye'nin yüzölçümü bakımından en büyük şehri olan Konya, mutfak konusunda farklı çeşitlerde inanılmaz lezzetli yemek ve tatlılara sahiptir. Peki, İç Anadolu Bölgesi şehirlerimizden biri olan Konya'da ne yenir? İşte evliya şehri olarak da bilinen Konya'nın meşhur olan 17 lezzeti...
1

Etli topalak çorbası
Konya'nın yöresel lezzetlerinden biri olan topalak çorbası; bulgur köftesi, büyükçe et parçakaları ve nohut ile hazırlanan bir yemektir. Çorba yumurta ile terbiye edildikten sonra parmaklarınızı yiyeceğiniz bir lezzet haline geliyor. Bazı yörelerde 'yuvarlama çorbası' olarak da bilinir.
2

Papara
Unutulmuş, kurumaya yüz tutmuş ekmekleri değerlendirme amaçlı yapılan bir yemektir. Üzeri yörelere göre farklı çeşitlerde tatlandırılsa da Konya'da yoğurt ve özel soslar ile lezzetlendirilir. Özellikle Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezidir.
3

Arabaşı çorbası
Konya'nın en meşhur çorbalarından biri olan arabaşı çorbası; sadece, un, tuz ve su ile yapılan hamur ile servis ediliyor. Çorbası ise bütün bir tavuğun tencere içinde pişmesiyle yapılıyor. Oldukça doyurucu olan bu lezzet birçok kişi tarafından tercih ediliyor.
4

Çebiç
Çebiç kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olarak biliniyor. yapılacak eve erkenden gidilmelidir. Bir evde çebiç yapılacaksa o eve sabahtan gidilmeli. Sabah vakitlerinde kuzunun ciğeri ızgarada pişirilerek servis edilir. Bazı Konyalılar en lezzetli ‘çebiç’in Eylül ayında yapıldığını söylerler. Çünkü bu dönemdeki kuzu tam olgunluk döneminde olur. Bu da çebiçe büyük lezzet katar. Ayrıca pişen kuzu öğle yemeği sırasında bulgur pilavıyla da servis edilir.
5

Bamya çorbası
Yörenin en bilinen ve en meşhur çorbalarından biri de bamya çorbası. Düğünlerde ve özen günlerde sıklıkla yapılan bamya çorbası, ipe dizilerek kurutulan bamyalar, kuşbaşı doğranmış dana eti ve limon suyu ile birlikte hazırlanır.
6

Kaygana
Hem tatlısı hem de tuzlusu yapılan kaygana Konya'nın bilinen yöresel yemekleri arasında yerini alıyor. Un, süt, yumurta ve kabartma tozuyla yapılan hamurun içine istediğinizi koyarak kahvaltılık hazırlayabilir ya da sade yaparak kızartıp şekere bulayabilirsiniz.
7

Etli ekmek
Konya ile özdeşleşen en meşhur lezzetlerden biri de etli ekmek. 800 yıldır Konya'da üretiken etli ekmeği her yerde yiyebilirsiniz ama Konya’daki tadı asla bulamazsınız. Mutlaka Konya'da ilk sırada yenilmesi gereken lezzet etli ekmektir.
8

Batirik
Batırık; bulgur ile yapılan bir çeşit sulu salatadır. İçindeki domates, salatalık ve bulgurdan ötürü kısırı ya da mercimek köftesini andırır. İçerisine değişkenlik gösterebilen tahin, ceviz, menengiç, düğürcük gibi malzemelerin eklendiği bu lezzet, daha sonradan aynı mercimek köftesi yapımında olduğu gibi soğan, domates, biber, maydanoz, salça ve baharat çeşitleriyle tatlandırılıyor.
9

Fırın kebabı
Konya denilince akla ilk gelen şey tabii ki de et! Fırın kebabının yapımı kullanılan hayvandan, ocağa kadar değişkenlik gösteriyor. Bu yüzden Konya’da olsanız bile, fırın kebabı için özel bir yer tercih etmeyi unutmayın.
10

Konya usulü tirit
Ülkemizin birçok yöresinde farklı şekillerde yapılan tirit, Konya'da da en sevilen yemeklerden biridir. Düğün zamanlarında yapılan bu lezzet güveç kabına konularak pişiriliyor.
11

Düğün pilavı
Konya'nın düğün yemekleri arasında tiritten sonra düğün pilavı geliyor. Konya usulü düğün pilavının içerisine önceden haşlanmış kuşbaşı kuzu eti, biraz nohut ve biraz da kuş üzümü ekleniyor. Bolca karabiberin eklendiği bu pilav, Konya’da yöresel etkinlikleri ve özellikle de köy düğünlerinde servis ediliyor.
12

Mevlana böreği
Gelelim Konya'nın meşhur böreklerine... En bilinen börek çeşitleri arasında mevlana böreği bulunuyor. Üçgen şeklinde yapılan mevlana böreği arasına soğan, kıyma ve maydanozdan oluşan bir iç harç hazırlanıyor. Piştikten sonra kıtır kıtır olan bu böreği mutlaka deneyin.
13

Saç böreği
Konya’nın yöresel yemeklerinden biri de saç böreği… İncecik yufkanın içerisine biraz beyaz peynir biraz da ıspanaklı harç eklenerek hazırlanan bu börek, şehirde her öğün tercih edilen lezzetlerden biri. Konya saç böreğini diğer saç böreklerinden ayıran bir özelliği ise üzerinde tereyağı eritilmesi.
14

Su böreği
Çay saatlerinin vazgeçilmezi su böreği artık neredeyse her yerde yapılıyor. Ancak Konya’daki su böreğinin sırrı el açması yufkalar. Yufkayı ustası açarak ortaya harika bir börek çıkıyor.
15

Sacarası tatlısı
Konya'nın olmazsa olmaz tatlılarına gelelim... Burada ana yemek sonrası tatlı yemek isterseniz sacarası şiddetle tavsiye edilir. Eski zamanlarda iki sac arasında pişen bu tatlı adını buradan alıyor. Günümüzde ise fırında pişirilip servis ediliyor.
16

Dilber dudağı tatlısı
Şerbetli tatlıların en iyisi olarak bilinen dilber dudağı, minik sandviçler şekline getirilen hamur parçalarının içerisine bol ceviz konularak hazırlanıyor. Konya’nın yöresel yemekleri listesine giren bu çıtır baklava, fırında kızartıldıktan sonra şerbetlenip sofralarda yerini alıyor.
17
