Kebabı unutturacak en iyi Türk yemekleri
CNN Travel Yazarı Lisa Morrow kebabı unutturacak en iyi yöresel Türk yemeklerini listeledi. Morrow: "Kebabıyla ünlü olan geleneksel Türk sofrası, daha az baharata fakat daha çok tutkuyla yoğrulmuş ve sabırla/istikrarla şekillendirilip taze malzemelerle hazırlanmış lezzetlere de önem verir" sözleriyle en iyi Türk yemeklerini yorumladı.
1
![Kebabı unutturacak en iyi Türk yemekleri](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e95a3d75542812244c7e5ef.jpg)
CNN Travel Yazarı Lisa Morrow Türk yemeklerini övecek yorumlarda bulundu: "Türkiye 783.000 km² yüz ölçümüyle değisik bölgelerden gelen lezzetlere sahip bir ülke. Platoları ve verimli toprakları şu an sönmüş olan volkanlar tarafından meydana gelmekle beraber; karla kaplı dağları ve hızlıca çağlayan nehirleri de çok çeşitli ve zengin sofralara olanak sağlıyor. Akdeniz bölgesine özgü zeytinyağlı yemekler de dahil olmak üzere, Anadolu'da açlığınızı tatmin eden hamur işleri ve hatta Doğu'da mevcut olan sade baharatlı/acı tatlar gibi bir çok çeşit yemek Türk sofrasında yer alıyor. Ve bu sadece başlangıç/giriş menüsü! Geleneksel Türk sofrası daha az baharata fakat daha çok tutkuyla yoğrulmuş ve sabırla/istikrarla şekillendirilip taze malzemelerle hazırlanmış lezzetlere önem verir. Hatta Türkler yemeklerini o kadar çok severler ki ; Barış Manço adındaki bir sanatcı "Domates, Biber, Patlıcan" diye bir şarkı bile yazmış." İşte yazarın yorumlarıyla kebabı unutturacak en iyi Türk yemekleri...
2
![Kısır](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595975542812244c7e5a0.jpg)
Kısır
Kısır ince bulgurdan yapılan ve domates, sarımsak, maydanoz, yeşil soğan, nane gibi malzemelerle harmanlanan bir salatadır. Türkiye'nin dört bir yanındaçok sayıda versiyonu bulunur. Kimi yörelerde (örneğin Antakya) nar ekşisi de eklenerek yapılır.
Kaçırılmayacak indirim fırsatlarından yararlanmak için tıklayın
3
![Lahmacun](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595975542812244c7e59e.jpg)
Lahmacun
Lahmacun, açılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak ve karabiber, isot (kırmızı biber) gibi baharatlarla hazırlanan malzeme sürüldükten sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan Orta Doğu mutfağında bir yiyecek. Türkler, 300 yıldan fazla bir süredir bu yemeği yiyor.
4
![Ezogelin çorbası](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595955542812244c7e594.jpg)
Ezogelin çorbası
Çorbalar arasında en çok tercih edilen ve adından söz ettirecek bir hikayesi olan ezogelin çorbası Türk mutfağına has; domates (veya salçası), pirinç ve kırmızı mercimek ile yapılan bir çorba. Adı, Barak Türkmenlerinden Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine bağlı Uruş (yeni adıyla Dokuzyol) köyünden Ezo Gelin'in adından gelir. Nane ve pul biber ile servis edilir.
5
![Çiğ köfte](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595985542812244c7e5ac.jpg)
Çiğ köfte
Çiğ köfte; bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılması ile hazırlanan, ısıl işlem görmeden (pişirilmeden) tüketilen, Şanlıurfa yöresine ait bir yiyecektir.
6
![Maraş dondurması](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595995542812244c7e5ae.jpg)
Maraş dondurması
Geleneksel Türk dondurmalarının en güzeli Kahramanmaraş'ta bulunur. Keçi sütünden ve salepten yapılır. Keçilerin sütü önce bir uzman tarafından kontrol edilir. 90 °C sıcaklığa ısıtılan sütler, mikro organizmalardan arındırılır. Daha sonra bu süte önce Ahir dağından toplanan salepe şeker katılır. İyice karıştırılan bu karışım, 6-8 saat dinlendikten sonra -6 °C dereceye soğutulduktan sonra tüketime sunulur.
7
![Hamsili pilav](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595955542812244c7e590.jpg)
Hamsili pilav
Türkiye'nin her bölgesinde tüketilmesine karşın Karadeniz kültürü ve mutfağının değişmez bir parçası olan hamsinin en çok yemeği bu coğrafyada yapılmaktadır. Bunlardan biri de Rize yöresine ait hamsili pilavdır. Bu yemek, taze maydanoz ve dereotu ile karıştırılmış kızarmış soğan, tereyağı, yer fıstığı, yenibahar ve kuru üzümden yapılmış bir karışımda pişiriliyor.
8
![Mantı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595965542812244c7e596.jpg)
Mantı
Mantı, çeşitli baharatlarla çeşnilendirilen kıymanın, küçük hamur parçalarının içine konulması ve bu hamur parçalarının suda haşlanması ile yapılan yemektir. En popüler mantı türü Kayseri'de yapılanlardır.
9
![Gözleme](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595985542812244c7e5a8.jpg)
Gözleme
Gözleme ince olarak açılmış yufkanın çeşitli içlerle doldurulduktan sonra sac üzerinde odun ateşinde pişirilmesiyle hazırlanan bir çeşit aperatif Türk böreğidir. Sıklıkla köy böreği olarak adlandırılır.
10
![Lokum](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595965542812244c7e598.jpg)
Lokum
Türk Lokumu olarak bilinen Lokum, yüzyıllar öncesine dayanıyor. İster 18. yüzyıl ister 15. yüzyılda icat edilmiş olsun lokumu seri olarak üreten, popülerleştiren ve Avrupa'ya tanıtan kişinin Ali Muhittin Hacı Bekir olduğu tartışmasızdır. Lokum, Avrupa'da 19. yüzyılda bir İngiliz gezgininin Avrupa'ya Hacı Bekir'in lokumunu götürmesi ile yayılmaya başladı. Günümüzde; sade, fındıklı, Antep fıstıklı, cevizli, bademli, Hindistan cevizli, portakallı, gül yapraklı, çilekli, limonlu lokumların yanı sıra kaymaklı, naneli, vanilyalı ve zencefilli lokumlar olarak pek çok çeşit lokum üretimi yapılmaktadır.
11
![Baklava](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e95959a5542812244c7e5ba.jpg)
Baklava
Baklava, Türk, Orta Doğu, Balkan ve Güney Asya mutfaklarında yer etmiş önemli bir hamur tatlısıdır. İnce yufkaların arasına yöreye göre ceviz, antep fıstığı, badem veya fındık konarak yapılır. Genel olarak şeker şerbeti ile tatlandırılır. Ayrıca bal şerbeti de kullanılabilir. Bazı ticari firmalar kendi özel şerbetlerini kullanırlar.
12
![Ekmek kadayıfı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595955542812244c7e592.jpg)
Ekmek kadayıfı
Ekmek kadayıfı, Türk mutfağında yer alan, Afyonkarahisar kökenli bir tatlı. Yapılan hamurun arasına, fıstık veya ceviz konularak hazırlanır. Daha sonra üzerine şerbet dökülerek pişirilir. Genellikle üzerine kaymak veya dondurma konulur
13
![Piyaz](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595d35542812244c7e5bc.jpg)
Piyaz
Antalya'nın meşhur piyaz salatası, Türkiye'nin en ünlü yemeklerinden biri ve gizli maddesi fasulyedir. Haşlanmış fasulye, limon, sirke, tuz, sarım, maydanoz, zeytinyağı ve tahin ile oluşturulan bu lezzet, haşlanmış yumurta ile servis edilir.
14
![İnegöl köftesi](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595975542812244c7e5a2.jpg)
İnegöl köftesi
İnegöl köfte 110 yıldan bu yana aynı şekil ve aynı lezzet ile hazırlanan ve İnegöl´de ortaya çıkan lezzetli bir yiyecektir. İçinde dana eti ve kuzu eti beraberce kullanılır. İnegöl köftesi, Balkanlardan göç eden Türkler tarafından getirildiği söylenmektedir. Hazırlanması oldukça zahmetlidir, önce beş ya da üç numaralı ayna ile çekilen kıyma ardından dinlenmeye bırakılır. Daha sonra aynı kıyma bu kez de bir numaralı aynadan geçirilip, yoğurulur. Izgara edilmeden önce 3 saat daha bekletilir. İnegöl Köftede kullanılan baharat miktarı çok azdır, bunun nedeni baharat tadının et tadını bastıracağı korkusudur. Zaten İnegöllü ustalar, kalitesiz kıymadan hazırlanan köftede kullanılan yoğun baharatların bu kötü tadı engelleme amacı taşıdığını söylerler.
15
![Testi kebabı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595995542812244c7e5b2.jpg)
Testi kebabı
Testi kebabı Yozgat iline ait bir et yemeğidir. Bir özelliği de, testiyi kıracak olan kişinin, kırmadan önce bir dilek tutmasının gelenek haline gelmiş olmasıdır. Sığır eti, domates, biber, sarımsak ve bir tereyağı ile testinin içine doldurularak pişirilir.
16
![Mercimek köftesi](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595975542812244c7e59c.jpg)
Mercimek köftesi
Mercimek Köftesi, mercimek ve bulgur gibi besleyici değeri yüksek olan malzemeler içeren, kolay hazırlanan, yaygın olarak pişirilen, lezzetli bir vejeteryan lezzetidir. Diyarbakır yöresi tarafından belluh olarak da bilinir. Bu mükemmel lezzetleri marul yaprağının üzerine koyun ve limon sıkarak afiyetle tüketin.
17
![Perde pilavı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595985542812244c7e5aa.jpg)
Perde pilavı
Perde pilavı, fes şeklindeki bakır tencerelerde pişirilir ve Siirt’in en meşhur misafir yemeğidir. Yumurta, süt ve yağ ile yoğurularak hazırlanan hamur, özel tencereye yufka şeklinde sıvanır. Bu hamur üzerine badem içi ile şekiller verilir. Önceden kızartılan keklik veya tavuk eti et suyu ile hafifçe pişen pirinçle beraber çeşitli baharat, badem içi, çam fıstığı ile birlikte hamurla sıvalı tencereye yerleştirilir. Tencerenin ağız tarafı da hamurla sıvanarak kapağı örtülür. Önceleri kor ateş üzerinde döndürülerek pişirilen perde pilavı, şimdi fırınlarda pişirilmektedir. Pişen pilav, genişçe bir tepsi içine, tencerenin ters yüz edilmesiyle kolay şeklinde boşaltılır. Sıvanmış hamur, börek gibi kızarmıştır. Bu kabuk yarılarak servis yapılır. Bu yemek genellikle düğünlerde servis edilir.
18
![Pide](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595985542812244c7e5a6.jpg)
Pide
Pide, Türk ve Orta Doğu mutfaklarında yaygın olan yassı bir ekmek çeşididir. Türkler arasında en favori yemeklerden biridir. En lezzetli olanları Karadeniz bölgesine ait olur.
19
![Şakşuka](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e9595975542812244c7e5a4.jpg)
Şakşuka
Şakşuka patlıcan, biber, sakız kabağı gibi sebzelerin kavrulduktan sonra, üzerine domates sosu dökülmesiyle hazırlanan, Türk mutfağından meze. Bu mükemmel lezzet genellikle yoğurt veya sarımsaklı yoğurt ile sunulur.
20
![Yaprak sarma](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e95959a5542812244c7e5b4.jpg)
Yaprak sarma
Sarma, yaprak sarması ya da yaprak dolması, bulgur ya da pirinç başta olmak üzere çeşitli iç malzemelerin, genellikle beyaz lahana, kara lahana, dut yaprağı, kiraz yaprağı veya asma yaprağıyla sarılmasıyla yapılan bir yiyecek. Isparta versiyonuyla domates, bir demet maydanoz, soğan, sarımsak, salça, zeytinyağı, karabiber, tuz ve su ile pişirilir. Bu karışım bir asma yaprağının üzerine yerleştirilir ve dikkatlice yuvarlanır. Yaprakların çoğu pazarda satılırken, en iyileri genellikle komşunun ağacından toplanır. Bunun dışında yaprak sarma Türk Ege mutfağının da bir parçasıdır.
21
![Su böreği](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5e95959a5542812244c7e5b6.jpg)