Kars'ın meşhur yemeği: Hıngel mantı
Orta Asya-Kafkasya yemeği olarak bilinen hıngel mantısı birçok yörede farklı isimlerle telaffuz ediliyor. Melez ve çerkez mantısı olarak da bilinen hıngel mantısı; hangel, hingel, hıngal, ve hinkali ismleriyle karşımıza çıkabilir. Kars'ta çoğunlukla yapılan ve meşhur olan hıngel mantısının tarifini sizinle paylaşıyoruz.
1

Her yörede farklı isimlerle anılan hıngel mantısı, bir mantı çeşididir. Özellikle Orta-Asya ve Kafkas yemeği olarak bilinen hıngel mantısı, Kars ve Erzurum'da sıklıkla yapılmaktadır. Hinkali ismiyle de Gürcü mutfağına özgü bir mantı olan hıngel mantısı en çok Kars yöresinin meşhur yemeği olarak bilinir.
2

Çerkezler ise bu mantıya haluj ismini vermiştir. Biz sizin için en basit haliyle Kars yöresini ele alarak hıngel mantısının tarifini paylaştık. Hıngel ya da hengel mantısını patatesli, kıymalı veya sade hazırlayabilirsiniz. İşte sade versiyonu ile hıngel mantısı tarifi...
3

Malzemeler:
Hamuru için:1 adet yumurta, 2 su bardağı ılık su, 1 tatlı kaşığı tuz ve 5 su bardağı un. Üzeri için: 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 su bardağı yoğurt, 2 diş sarımsak.
4

Nasıl yapılır?
Unu derin bir karıştırma kabına alın. Kenar kısımlarda kalan unun üzerine tuz serpiştirin. Orta kısmını havuz gibi açıp yumurtayı kırın. Ilık suyu azar azar ekleyip tüm malzemeyi toparlanana kadar yoğurmaya başlayın. Hazırladığınız sert yapılı hamuru dört eşit bezeye ayırın. Unlanmış mutfak tezgahı üzerinde bir merdane yardımıyla açın. Yuvarlak bir kalıp ya da bardak ağzı yardımıyla şekil verin. Hamur bezeleri bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın.
5
