Kakaolu baklava güllaca rakip oldu! - Evde kakaolu baklava nasıl yapılır?
Çikolata ve baklava severler için ikisini birleştiren lezzet kakaolu baklava güllaca rakip oldu. Adana'da, baklava üreticisi Mehmet Tekin, ramazanda en çok kakaolu baklavanın tercih edildiğini bu ürünün güllacın yerini almak üzere olduğunu söyledi. Peki, evde kakaolu baklava yapmak mümkün mü?
1

Gaziantepli Mehmet Tekin, Adana'da ailesiyle birlikte 40 yıldır fıstıklı baklava, şöbiyet, dürüm, dolama, bülbül yuvası, fıstık ezmesi ve su böreği üretimi yapıyor.
3

Tekin, "Çok özel bir ürün, güllaç tabii iftar sofralarının vazgeçilmez bir ürünü. Ancak özel kakao ve özel sütle imal edilen bu baklava güllacı geçmek üzere.
4

Şu anda yetiştirmekte zorlanıyoruz, ürüne çok ciddi bir talep var" dedi. Güllacın kilosunu 50 TL, kakaolu baklayı da 78 TL'den satışa sunduklarını belirten Tekin, fiyatlara zam yapılmadıklarını da sözlerine ekledi.
5

Ayrıca Tekin, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından dolayı dışarı çıkamayan vatandaşların evlerine de gün boyu servis yaptıklarını, ramazanda kimseyi tatlısız bırakmayacaklarını söyledi. Peki bu eşsiz lezzeti evinizde de denemeye ne dersiniz? Sizin için evde kakaolu baklava tarifi paylaştık.
6

Evde kakaolu baklava nasıl yapılır?
Hamuru için; 2 yumurta, 1 su bardağı süt, 1 çay bardağı, zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı sirke, yarım çay kaşığı tuz, 3 yemek kaşığı kakao, 1 paket kabartma tozu, yaklaşık 3,5 - 4 su bardağı un. Hamuru açarken; 1 su bardağı nişasta, 3 yemek kaşığı kakao.
7

Araları için; 160 gram (2 paket) eritilmiş bitter ya da sütlü çikolata ve 1 yemek kaşığı çikolata kreması ile 1 su bardağı dövülmüş ceviz. Şerbeti için; 3 su bardağı su, 3 su bardağı toz şeker, 3-4 damla limon suyu. Üzeri için; 100 gram eritilmiş tereyağı
8

Yapım aşamaları:
Öncelikle şerbeti yapmaya başlayın. Tencereye su ve şeker alınıp 15 dakika kaynatılır.Üzerine limon suyu damlatılıp 5 dakika daha kaynatılır ve ocaktan alınır, soğumaya bırakılır. Hamuru için; yumurta, süt, zeytinyağı, tuz, sirke, kakao ve kabartma tozu yoğurma kabına alınıp karıştırılır. Kontrollü bir şekilde un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir.
9

Hamur en az 1 saat dinlendirilir. Vaktiniz varsa 1 gece öncesinden yoğurup streçe sarıp dolapta dinlendirebilirsiniz. Dinlenen hamur 3'e bölünür. Her hamur 10 parçaya bölünür ve toplamda 30 adet küçük beze elde edilir. Açarken kullanmak üzere ayrı bir kapta; nişasta ve kakao karıştırılır.
10

İlk 10 beze pasta tabağı büyüklüğünde açılır aralarına bolca nişastalı karışım serpilerek üst üste koyulur. Tamamlandıktan sonra topluca büyütülür ve yağlanmış fırın kabının tabanına yerleştirilir. Üzerine eritilmiş çikolata gezdirilir ve bolca ceviz serpilir.
11

İkinci 10'lu grupta aynı şekilde aralarına kakaolu nişasta serpilerek açılır üst üste koyulur, topluca büyütülür ve üzerine serilir. Kenarlardaki fazlalıklar kesilir. Çikolata ve ceviz serpilir. Son 10lu grupta aynı şekilde açılarak üzerine koyulur.
12
