Gümüşhane'nin yöresel yemek tarifleri
Hamur işi yemeklerinin başkenti dersek abartmış olmayız. Yörede yetişen dut ve pazıyı hemen her yemekte görebileceğiniz, sağlıklı, yöresel tariflerle Gümüşhane mutfağı PembeNar’ da.
1

Ülkemizin doğası en güzel yemekleri en lezzetli ili Gümüşhane'ye özgü harika bir yemekle başlıyoruz:Siron
Malzemeler 1 kilogram un1 tatlı kaşığı tuz1 bardak su250 gram süzme yoğurt2 yemek kaşığı tereyağıSüslemek için istediğiniz kadar cevizSironun yapılışıDerin bir kap içerisine bir miktar su konulur. Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır. Yufkalar 2 parmak genişliğinde şerit halinde kesilir. Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur. Kurutulduktan sonra düz tepsiye yan yana dizilir. Diğer taraftan süzme yoğurt su ile ezilir, ateşte ısınıncaya kadar ısıtılır. Kaynatmamanız gerekmektedir. Bu karışım sironun üzerine dökülür. Daha sonra tavada eritilen tereyağı da sironun üzerine dökülerek ceviz ile servis edilir.
2

Hafif bir alternatifle devam ediyoruz: Gendime çorbası
Malzemeler 1,5 su bardağı yarma buğday (gendim)1 su bardağı fasulye1 su bardağı mısır yarması1 kilo yoğurtBir tutam dereotu1 tatlı kaşığı tuzGendime çorbasının yapılışıGendime, fasulye ve mısır yarması bir gün önceden suda bekletilir.. Yoğurt hariç malzemenin hepsi üzerine çıkacak kadar su konulup pişirilir. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Yoğurt üstünde gezdirilir. Dereotu ile süslenerek servis edilir.
3

İçinde ki bolca pekmez ile enerji deposu:Lalanga
Malzemeler40 gram yarısı yaş maya4 su bardağı un1 çay kaşığı tuz4 su bardağı ılık su1 çay bardağı sıvı yağ1 su bardağı dut pekmeziLalanganın yapılışıYağ hariç tüm malzemeler karıştırılır. Sulu bir hamur elde edilir ve 10 dakika mayalanması için beklenir. Teflon tavayı iyice kızdırıp fırça ile yağ sürülür. Kaşıkla hamurdan alınıp tavaya yan yana dökülür. Hafif kızartılır. Altı çevrilir kızartılır. Servis tabağına alınır. Üzerine pekmez dökülerek servis edilir.
4
