HaberlerYöresel TariflerGaziantep'in yöresel yemekleriGaziantep'in yöresel yemekleriDünyanın en zengin mutfaklarından birine sahip olan Gaziantep'in birbirinden lezzetli yöresel yemekleri1 Baklava malzemeleri: 1 kilo un3 yumurta10 gram tuz50 gram nişasta1 kilo tere yağ500 gram antepfıstığı500 gram süt50 gram irmik750 gram şeker350 gram suBaklava hazırlanışı:Una 3 yumurta ve 10 gram tuzu ekleyip yoğurun. Fitil şeklinde uzatıp iki parmak eninde kesin ve hamurları oklavayla nişasta serpiştirerek 25-30 cm'e kadar açın. Hamurları üst üste getirin ve 60 cm eninde 12-140 cm boyunda açın. Tepsiniz büyüklüğünde kesin.2 kat yufka serip çekilmiş fıstıktan serpin. 12-14 kat kadar yufka serilene kadar aynı şekilde devam edin. Daha sonra baklavanızı kesip üzerine erittiğiniz tereyağını gezdirip fırına verin.1 kilo şekeri 350 gramla suyla kıvam alana dek kaynatın. Kepçeyle yavaş yavaş baklavanızın üzerine dökün.2 Şiveydiz malzemeleri: 2 kilo taze sarımsak2 kilo taze soğan500 gram kuşbaşı et½ bardak nohut5-6 bardak su1½ tatlı kaşığı tuz3 bardak süzme yoğurt1 yumurta2 kaşık tereyağı1 kaşık nane1 çay kaşığı karabiberŞiveydiz hazırlanışı:Nohudu bir gece önceden ıslatın. Eti yıkayın ve üstünü aşacak kadar su ile tencereye koyun. Kaynamaya başlayınca suyun üzerinde oluşan köpükleri etin suyuna karıştırmadan kevgirle toplayın. Nohut ve tuzu ekleyin. Et ve nohut iyice yumuşayıncaya kadar pişirin. Et pişince tencereye doğradığınız soğan ve sarımsakları ekleyin. Kısık ateşte soğan ve sarımsaklar yumuşayıncaya kadar pişirin.Yoğurdu yumurta ile pürüzsüz olana kadar karıştırın. Kısık ateşte sürekli aynı yöne doğru karıştırarak ısıtın. Yoğurdu ısıtırken içine azar azar yemeğin pişme suyundan ilâve edin ve iyice ısınıp kabarmaya başlayınca karıştırarak yemeğe ekleyin. Karıştırmaya devam ederek kaynatın ve altını kapatın.Tereyağı veya zeytinyağını küçük bir tavada kızdırın ve naneyi ekleyin. Naneli yağı şiveydizin üstüne gezdirin, karabiberi ekleyin ve servis yapın.3 Alinazik malzemeleri: 250 gram kıyma2 kaşık zeytinyağı½ tatlı kaşığı pulbiber½ tatlı kaşığı karabiber½ tatlı kaşığı tuzAltı için:4-5 orta büyüklükte patlıcan3 bardak süzme yoğurt3-4 diş sarımsak1 tatlı kaşığı tuzAlinazik hazırlanışı:Kıymayı tavada yarım fincan su ile tuz ekleyerek suyunu salıp çekinceye kadar çevirin. Zeytinyağı, karabiber ve pulbiberi ekleyip karıştırın ve bir süre daha kavurun.Patlıcanların üzerine bıçakla birkaç delik açın ve közleyin. Kabuklarını soyun, ince ince doğrayın ve ezerek iyice püre haline getirin. Süzme yoğurdu hafif ateşte sürekli karıştırarak ısıtın. İçine sıcak beklettiğiniz közlenmiş, doğranmış patlıcanları ve kalan tuzla dövülmüş sarımsağı ilâve edin.Patlıcanlı yoğurtlu karışımı servis tabağına alın ve üstüne kavrulmuş kıymayı yayın.4 Firik pilavı malzemeleri: 2 bardak firik 1 bardak pilavlık bulgur 2 orta boy soğan 3 kaşık tereyağı 250 gram kuzu kuşbaşı 4 bardak su 1 tatlı kaşığı karabiber 1,5 tatlı kaşığı tuz Firik pilavı hazırlanışı:Et ve soğanı yağda et suyunu bırakıp, çekene dek pişirin. Yıkanmış firik ve bulguru ekleyin. Birkaç kez çevrildikten sonra, tuz, karabiber ve su katın, karıştırın. Tencerenin kapağı kapalı olarak, orta ateşte 15-20 dakika pişirin.5 Simit kebabı malzemeleri: 1 kilo kebaplık zırh kıyması1 1/2 tatlı kaşığı tuz1 bardak simit (ince bulgur)1 bardak ılık su1 baş sarımsak1 kaşık toz kırmızıbiber1 tatlı kaşığı kimyon1 tatlı kaşığı nane1 çay kaşığı karabiberSimit kebabı hazırlanışı:Simit ve ılık suyu çukur bir kap içine koyun ve 15-20 dakika bekletin. Sarımsağı dişlere bölün, ayıklayın ve çok ince kıyın. Tuzu ekleyin.Simit içine kıyma, toz kırmızıbiber, karabiber, kimyon, nane ve kıyılmış sarımsakları ekleyin. 5-10 dakika köfte yoğurur gibi yoğurarak malzemeyi iyice karıştırın.Hazırlanan simitli kıymadan avuç içi parçalar alıp önce şişe tutunması sağlayın. Avucunuzu ıslatıp parmakların yardımı ile şişte düzgünce şekil verin. Mangalda ya da yağlanmış fırın tepsisinde pişirin.gaziantep'in yöresel yemeklerigaziantep mutfağı