Gaziantep'in vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı!
Gastronomi kenti Gaziantep'in vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan tepsi yemekleri ile lahmacun gibi çeşitli ürünlerin pide fırınlarında pişirilmesi, yeni tip coronavirüs (Covid-19) tedbirleri kapsamında bayram sonrasına kadar yasaklandı.
1
![Gaziantepin vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe5a255427f06ac7ed855.jpg)
Dünyaca ünlü mutfağıyla UNESCO tarafından gastronomi dalında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Gaziantep'te, yeni tip coronavirüs (covid-19) salgını nedeniyle İl Hıfzıssıha Kurulu kararıyla bir dizi yeni tedbir alındı.
2
![Gaziantepin vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe34755427f06ac7ed83b.jpg)
Bu kapsamda kentteki pide fırınlarında vatandaşların tepsi yemekleri gibi ürünleri pişirtmesinin yoğunluk oluşturarak salgının bulaşma riskini artırması nedeniyle, bu faaliyetler Ramazan Bayramı'nı sonuna kadar yasaklandı.
3
![Tepsi yemeklerine sınır](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe3c255427f06ac7ed843.jpg)
Tepsi yemeklerine sınır
Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, yaptığı açıklamada, yeni karar kapsamında fırınlarda belirtilen süre içerisinde tepsi yemeklerinin pişirilmeyeceğini açıkladı.
4
![Lahmacun pişirilmeyecek](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe38455427f06ac7ed841.jpg)
Lahmacun pişirilmeyecek
Tepsi yemeklerinin yanı sıra lahmacun, börek ve kahke gibi ürünlerin de pişirilemeyeceğini kaydetti.
5
![Gaziantepin vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe42155427f06ac7ed845.jpg)
Karayılan, fırınların sadece ekmek üretimi gerçekleştirebileceğini aktardı.
6
![Gaziantepin vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe44455427f06ac7ed847.jpg)
İftardan 2 saat önce ekmek üretiminin de durdurularak, fırınların sadece gün içerisinde ürettikleri ekmekleri satabileceklerini bildirdi.
7
![Fırınlardaki yemek geleneği](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe34755427f06ac7ed83d.jpg)
Fırınlardaki yemek geleneği
Eşsiz yemekleri ve zengin mutfağıyla ramazanın yaşandığı kentte, iftar saatine doğru tava gibi tepsi yemekleri kolaylıkla pişirilip vatandaşlara ulaşıyordu.
8
![Gaziantepin vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe4ef55427f06ac7ed84f.jpg)
Kebaptan lahmacuna, pilav, nohut, kuru fasulye gibi ev yemeklerinden dolma ve güvece kadar birçok lezzet de, taş fırınlarda piştikten sonra sofralara gidiyordu.
9
![Gaziantepin vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe34655427f06ac7ed837.jpg)
İftar saatinde yaşanan aşırı yoğunluk nedeniyle fırınlarda zor anlar yaşanırken, piştikten sonra tezgahta bekleyen onlarca çeşit yemek ise iştahları kabartıyordu.
10
![Gaziantepin vazgeçilmez yemeklerine coronavirüs yasağı](https://image.milimaj.com/i/milliyet/75/750x0/5ebbe34755427f06ac7ed83f.jpg)