HaberlerYöresel TariflerErzurum'un yöresel yemekleriErzurum'un yöresel yemekleriBirbirinden gösterişli sunumlarıyla Erzurum mutfağının meşhur lezzetleri...1 Cağ kebabı malzemeleri: 1 adet kuzu budu1 adet soğan100 gram yoğurt4 adet domates6-7 adet yeşilbiber1 çay kaşığı tuz1 çay kaşığı karabiberLavaş ekmeği 2 Cağ kebabı yapılışı: Kuzu budundan, parmak kalınlığında yapraklar kesin. Yoğurt, karabiber, tuz ve yemeklik doğranmış soğanı karıştırın ve etleri hazırlamışolduğunuz bu terbiyede 24 saat bekletin. Bir günün sonunda, yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişe takın ve yatık haldeyken ateşte çevire çevire kızartın. Pişen kısımlarından aynı dönerde olduğu gibi ince parçalar keserek, çağ kebabına mahsus küçük şişlere takarak, yanında yine ateşte pişmiş, domates, biber, kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis yapın.3 Herle aşı malzemeleri: 2 çorba kaşığı tereyağı 3 çorba kaşığı un 1 litre su Tuz Herle aşı yapılışı: Bir tencerede, tereyağında unu kokusu çıkıp, kızarana kadar karıştırarak kavurun. Üzerine suyu ve tuzu ilave edin. Kaynayana kadar karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kısıp, bir iki taşım daha kaynatın. Sıcak servis edin.4 Şalgam dolması malzemeleri: 1 kilo şalgam 200 gram kıyma 1 çay bardağı bulgur 1 adet soğan1 çay bardağı sıvıyağ 1 çorba kaşığı tereyağı 1 çorba kaşığı salça Reyhantuzkarabiber5 Şalgam dolması yapılışı: Kıymayı derin bir kaba alın. Soğanı rendeleyip ilave edin. Bulgur, sıvıyağ, tuz ve karabiberi katın. Karıştırın. Şalgamları soyup, 5 mm kalınlığında dilimleyin. 10 dakika haşlayın. Hazırladığınız harca elinizle köfte şekli verin. Şalgam dilimlerinin arasına yerleştirin. Tencereye dizin. Üzerine tereyağında kavrulmuş salçayı gezdirin. Su ilave edin. Şalgamlar yumuşayana dek pişirin. Üzerine reyhan ilave edip servis yapın.6 Hingel malzemeleri: 2 adet yumurta1 tatlı kaşığı tuz5 bardak un1.5 bardak su İç harcı için:3 patatesTuzKarabiberKimyonPulbiber Üzeri için:2 kaşık tereyağıPul biber7 Hingel yapılışı: Hingel hamurunu hazırlamak için unu, suyu, tuzu ve yumurtayı derin ve büyük bir kasede karıştırıp yoğurarak sert kıvamlı bir mantı hamuru hazırlıyoruz. İç harcını hazırlamak için; patatesleri haşlayıp ezdikten sonra karabiberi, kimyonu, pul biberi ve tuzu ilave edip karıştırarak iç harcımızı tatlandırıyoruz. Hamuru bezelere ayırıp açıyoruz. Hamuru karelere kesiyoruz. Hamurların içlerini patatesli harcımız ile doldurup üçgen şeklinde kapatıyoruz. Bir tencereye su koyup kaynatıyoruz ve içerisine tuz atıyoruz. Hazırladığımız hingelleri tuzlu kaynar suda haşlıyoruz.Haşlanan hingelleri çıkartıp servis tabağına alıyoruz. Tereyağını eritip üzerine pul biber ekleyip kavuruyoruz. Yağı hingelin üzerine döküp servis yapıyoruz.8 Ayran aşı malzemeleri: 1,5 bardak aşurelik buğday2 kase yoğurt2 kaşık un1 orta boy soğan1-2 kaşık tereyağı3 kase kadar suTuzFesleğen yada reyhanTaze kişnişAyran aşı yapılışı: Aşurelik buğdaylar pişirilir. Yoğurt unla sulandırılır pişmekte olan buğdaya yavaş yavaş ilave edilir ve sık sık karıştırılır. Tuzu ilave edilir. Diğer tarafta yağ eritilir, yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur. Fesleğen yada reyhan da soğanlarla buluşturulur. Kaynayan çorbamız 1-2 dakika sonra ateşten alınır ve soğanlarımız ilave edilir. Servis yapılırken ince kıyılmış aş otu diğer adıyla kişniş ilave edilir.9 Borani malzemeleri: 3 patates 1 litre su 1 kase yoğurt 2 diş sarımsak 2 yemek kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı nane 1 tatlı kaşığı pulbiber Tuz Borani yapılışı: Bir tatlı kaşığı tuz attığınız suda, patatesleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Patatesler soğuduğunda, kabuklarını soyup, ince halkalar halinde dilimleyin. Ezdiğiniz sarımsakları yoğurtla karıştırın. Geniş bir kaba yaydığınız patatesleri yoğurtla karıştırın. İyice kızdırdığınız tereyağını da yoğurdun üzerine gezdirin. Dilerseniz, kuru nane ve pul biberle renklendirerek servis edebilirsiniz.10 Kadayıf dolması malzemeleri: Yarım kilo kadayıf2 bardak ceviz içi4 yumurta1 bardak süt Kızartmak İçin:Sıvıyağ Şerbeti İçin:4 bardak şeker4 bardak su1 dilim limon11 Kadayıf dolması yapılışı: Kadayıftan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım ve içine ceviz içi koyalım. Kadayıfları lahana sarması gibi saralım. Bütün kadayıfları bu şekilde hazırlayalım. Bir kabın içine yumurtaları kıralım ve yumurtaları iyice çırpalım. İçine sütü ilave edelim ve tekrar çırpalım. Sardığımız kadayıfları, yumurtalı süte batıralım ve hafifçe sıkalım. Derin bir kabın içinde, bol sıvı yağ ile kızartalım. Tencereye toz şekeri, suyu, limonu koyalım ve 15 dk kaynatalım. Soğuk şerbetin içine, kızarttığımız kadayıfları sıcak sıcak atalım ve 1 dk şerbette tutalım, süzgeçle çıkaralım.Erzurum'un yöresel yemeklerierzurum mutfağıcağ kebabıkadayıf dolması