Dünyadaki en iyi tatlara sahip 21 ülkenin meşhur lezzetleri... Türkiye bu listede nerede?
Dünya mutfakları birbirinden farklı lezzetleri içinde barındırıyor. Türkiye’den Fransa’ya, İtalya’dan İspanya’ya, Meksika’dan Tayland’a dünyada keşfedilmeyi bekleyen yüzlerce tat var. Biz de sizin için dünyadaki en güzel tatlara sahip 21 ülkenin meşhur lezzetlerini bir araya getirdik. Listede Türkiye nerede diye merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin...
1

İsviçre - Peynir ve et fondü
İsviçre mutfağının en meşhur lezzeti peynir fondü ve et fondü. Türkiye'de fondü daha çok eritilmiş çikolatayla karşımıza çıksa da İsviçre de durum farklı. Et, çiğ olarak sofranıza geliyor. Mini ateş üzerinde bulunan üstü kapalı yuvarlık bir kapta ise kızgın yağ bulunuyor. Etleri çubuklara batırıp kızgın yağda kızartıp sosyalara buladıktan sonra afiyetle tüketiyorsunuz.
2

İtalya - Pizza
İtalya dediğimiz zaman akıllara direk pizza ve makarna geliyor. İtalyan mutfağının geleneksel renkleri olan kırmızı, yeşil ve sarı her zaman lezzet karışımları yaratır. Margherita pizza İtalya'nın en meşhur lezzetleri arasında yerini almıştır. Mozzarella peyniri, taze fesleğen ve San Marzano domatesleri ile hazırlanır.
3

Ukrayna - Borsch çorbası
Ünlü Rus pancarı çorbası borsch, Ukrayna'nın tescilli lezzeti. Her şeyin aşırı yağlı yapıldığı bu mutfakta; hamur işleri, çorbalar ve et yemeklerini bulabilirsiniz. Sebze ağırlıklı olan bu çorbanın içinde neredeyse her şey var! Et suyuyla hazırlanan borsch çorbasına şans verebilirsiniz.
4

Meksika - Fajita
Kendilerine özgü özel ekmekleri, çeşit çeşit sosları, acı ve baharatın hüküm sürdüğü Meksika yemeklerini çok seveceksiniz. Mısır, kırmızı fasulye, domates ve acı biber Meksika mutfağının vazgeçilmez 4 malzemesi. Fajita ise Meksika'nın en sevilen ve tercih edilen lezzetleri arasında.
5

Filipinler - Chicken adobo
Filipin mutfağı Hindistan, İspanya, Çin ve Amerika'nın farklı geleneksel gıdalarının karışımıyla ortaya mükemmel lezzetler çıkarıyor.
6

İsveç - İsveç köftesi
İsveç köftesi lezzeti ve doyuruculuğunun yanında oldukça ucuz olması da popülerliğini arttırmış. İsveç mutfağının en bilinen ürünlerinden olan ve misket şeklindeki köftelerden oluşan geleneksel yemektir.
7

Kore- Ganjang Gejang
Uzak Doğu ülkeleri genellikle deniz ürünlerini sofralarından eksik etmezler. Kore'nin de meşhur lezzeti ganjang gejang yemeği yengeçten yapılır. Ganjang'da veya acı biber tozuna dayalı bir sosda taze çiğ yengeçlerin marine edilmesiyle yapılan çeşitli jeotgal, tuzlu fermente deniz ürünleri yemeğidir.Terim iki kelimeden oluşur; "yengeç" anlamına gelen ge ve Korece'de "çeşni" anlamına gelen jang.
8

Japonya - Sushi
Aşırı baharatlı, tuzlu veya tatlı yemeklere Japon mutfağında rastlamanız oldukça nadirdir. Özellikle bu mutfakta en zor bulacağınız şey tuz olacaktır. Japonlar genellikle tuz yerine soya sosu kullanırlar. Japon yemeklerinin başını pirinç pilavı çekse de sushi geleneksel lezzeti olarak bilinir. Çiğ balık olarak yanlış bilinen sushi, sushi sirkesi ile hazırlanmış sushipilavı yemeğidir ve birçok çeşitleri mevcuttur.
9

Amerika- Macaroni and Cheese
Peynir soslu makarna olarak bilinen ve kısaltılmışı Mac & Cheese olarak kullanılan bu lezzet, çedar peynirinden hazırlanan soslu makaroni makarnası olarak da tanımlanıyor. Ilk bilinen tarif 1769 yılındandır. Amerikan Cumhurbaşkanı Thomas Jefferson Fransa seyahat ettiğinde yiyip çok beğenmiş ve Amerikan mutfağına tanıtmıştır.
10

Montenegro - Polenta
Fransız ve Rus mutfağından benzer lezzetleri içinde barındıran Montenegro yani Karadağ ülkesi; peynir, şarap, farklı çorbalar ve et yemekleriyle ünlü bir ülke. En meşhur yemekleri arasında polenta bulunuyor. Polenta mısır unu ve mısır aromasından hazırlanmış, Karadağ'ın en meşhur yemeği.
11

Hindistan - Naan ekmeği
Geleneksel Hint yemeklerinin çoğunu yoğun baharatlardan oluşur. Her yemeğin yanında ise yine geleneksel olarak naan servis ediliyor. Naan, çoğunlukla Batı Asya, Güney Asya, Endonezya, Myanmar ve Karayip mutfağında bulunan mayalı, fırında pişmiş bir gözleme olarak biliniyor.
12

İspanya- Paella
İspanya, birçok sokak lezzetleri ve çeşitli yemekleriyle biliniyor. Hatta 2015 yılında Dünya'nın en iyi 50 restaurantı arasındaki sıralamada ilk sırada İspanya'nın meşhur El Celler de Can Roca restorantı bulunuyor. En çok tüketilen lezzetlerin başında paella yer alıyor. Genellikle karışık deniz ürünleriyle hazırlanan paella, İspanya'nın risottosu olarak biliniyor.
13

Pakistan - Köri
Pakistan yemeklerinde de Hint yemeklerinde görülen yoğun baharat aromaları mevcut. Köri, biber tozu, zencefil, kişniş, kırmızı biber, tarçın ve sarımsak en çok kullanılan malzemeler. Et ve sebzeyle yapılan, köri baharatı ile lezzetlendiren köri yemeği meşhur yemekleri arasında yer alıyor .
14

Portekiz - Pastel de Nata
Portekiz denilince akla ilk gelen o meşhur lezzet pastel de nata yani belem turtası! Çok sevilen ve turistler tarafından da büyük ilgi gören bu tatlı milföy hamuru ve yumurtalı karışımdan oluşuyor. Üzerine ise tarçın serpilip servis ediliyor.
15

Avustralya- Pavlova
Avustralya yemeklerinin çoğunda balık görmek sizi şaşırtmasın. Buradaki birçok insan özellikle somon balığına önem veriyor. Fakat pavlova denilen bir lezzet var ki Avustralya'nın en meşhur lezzeti diyebiliriz! Gevrek bir kabuk ve yumuşak, içinde hafif, genellikle meyve ve çırpılmış krema ile süslenmiş beze tatlısıdır.
16

Vietnam - Pho bo çorbası
Vietnam yemeklerinin ana malzemeleri; balık sosu, karides ezmesi, balık sosu, pirinç, meyve ve sebzelerdir. Diğer Asya ülkelerinden tek farkı daha sağlıklı yemeklere sahip olmasıdır. Bunlardan biri de pho bro çorbası. Pho bro çorbası şehriye ile hazırlanan Vietnam'ın en popüler yemeğidir.
17

Fransa - Ratatouille
Kruvasanıyla ünlenen Fransa sadece bununla sınırlı kalmıyor. Fransa'nın geleneksel meşhur yemeği ratatouille, haşlanmış sebzelerden hazırlanıyor. Bu meşhur lezzeti mutlaka denemelisiniz.
18

Avusturya - Şnitzel
Avusturya mutfağının en bilinen yemeği şnitzel, dana etinin galeta ununa batırılarak kızartılmasından elde ediliyor.
19

Yunanistan - Souvlaki kalamaki
Yunanistan'ın en meşhur lezzetleri arasında fast - food yemekleri bulunuyor. Souvlaki, Yunanistan’ın en temel fast-food yemeklerinden birisi. Çöpşiş’ten biraz daha büyük et parçalarının şişe dizildiği bir yemek. Üstelik limon sıkılarak yeniyor ve yanında lavaştan daha kalın bir ekmek servis ediliyor.
20

Tayland - Tom yum goong
Tom yum veya tom yam, genellikle karidesle pişirilmiş bir tür sıcak ve ekşi Tay çorbasıdır. Tom yum'un kökeni Tayland'dadır. Tayland da bu çorba sıklıkla tüketilir.
21
