Domates çorbası içmeniz için 8 bilimsel neden - Evde sağlıklı domates çorbası nasıl yapılır?
Domates, vitamin, mineral ve antioksidanlarla doludur. Domatesin sağlığa faydalarından en iyi şekilde yararlanmanın lezzetli yollarından biri de, domates çorbasıdır. Yazın ferahlatıcı ve soğuk haliyle yapılan, kışın ise konserve olarak stokladığınız domateslerden, içinizi ısıtan domates çorbası hazırlayabilirsiniz. Peki, domates çorbasının bilimsel olarak kanıtlanmış faydalarını biliyor muydunuz? Araştırmalar, bu harika sebzenin kalp hastalığı ve kanser de dahil olmak üzere birçok hastalığa karşı koruyabileceğini kanıtladı. İşte domates çorbası içmeniz için 8 neden ve evde yapımı sağlıklı domates çorbası tarifi. MİLLİYET.COM.TR / PEMBENAR ÖZEL
1

Oldukça besleyicidir
Domates çorbası, kalorisi düşük olmasının dışında, potasyum, C, K ve A vitaminleri bakımından zengindir. Aynı zamanda sağlığa sayısız faydası olan bol miktarda likopen içerir.
2

Antioksidanlar açısından zengindir
Domates çorbası, diğer çorbalar arasında likopen, flavonoidler (vücudun minik ordusunu oluşturan antioksidanlar), C ve E vitaminleri de dahil olmak üzere mükemmel bir antioksidan kaynağıdır.
3

Domates çorbası içerek, vücudunuzun bol miktarda antioksidandan yararlanmasını sağlayabilirsiniz.
4

Kanserle savaşır
Dometes, yüksek likopen içeriği sayesinde kanserle mücadele açısından bilim insanları tarafından hala incelenmektedir.
5

Yapılan çok sayıda araştırma, özellikle pişmiş domateslerden yüksek likopen alımı ile prostat kanseri riski arasında doğrudan bir ilişki bulmuştur.
6

Araştırma, likopenin kanser hücresi ölümüne nedenolabileceğini bulmuştur. Ayrıca bu süreçte tümör büyümesini de yavaşlatmıştır.
7

Bunun sonucunda pişmiş domateslerin çiğ domatesten daha güçlü bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.
8

Cilt ve göz sağlığını korur
Domateste bulunan antioksidanlar, beta karoten ve likopen cildinizi zararlı güneş ışkıklarından korur.
9

Karotenoidler ve A vitamini açısından zengin olduğu içinyaşa bağlı görme kaybı riskini azaltır.
10

Kemikleri güçlendirir
Domatesteki likopen, kemikleri korur ve kırık riskini azaltmaya yardımcı olur. Domates çorbası içerek kemiklerinizi güçlendirebilirsiniz.
11

Kalp hastalığı riskini azaltır
Domates çorbası, karotenoid ve C vitamini içeriği nedeniyle kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olur.
12

Erkeklerde doğurganlığı artırabilir
Oksidatif stres (hücrelerinizi yaşlandıran, hastalandıran ve hücre yaşam süresini kısaltan biyokimyasal bir süreç), erkek kısırlığının başlıca nedenidir.
13

Sperm canlılığı ve hareketliliğinin azalmasına neden olur. Yapılan araştırmalar, likopen takviyeleri doğurganlık tedavisini olumlu sonuçlandırmıştır.
14

Bunun nedeni, likopenin antioksidan özelliğisayesinde daha fazla sağlıklı sperm üretmeye yardımcı olduğu görülmüştür.
15

Kısırlığı olan 44 erkekte yapılan bir araştırma, domates suyu veya çorbası gibi besinleri tüketmenin, likopen seviyesini önemli ölçüde artırarak sperm hareketliliğinde iyileşme sağladığını buldu.
16

Bağışıklığı artırır
Bir kase domates çorbası, içerdiği karotenoid ve C vitamini sayesinde sizi soğuk algınlığından korur, bağışıklığınızı güçlendirir.
17

Bilim tarafından desteklenmeyen diğer faydaları
Bazı insanlar domates çorbasının sağlığa başka yararları olduğunu da iddia ediyor. Ancak bunlar bilim tarafından desteklenmiyor.
18

Bu faydalara göz atarsak; saç büyümesini teşvik edebilir, vücuttaki zararlı yağları ortadan kaldırabilir ve kilo vermenize yardımcı olabilir.
19

Evde sağlıklı domates çorbası nasıl yapılır?
Marketlerde hazır konserve satın almak yerine, evinizde daha sağlıklı ve sıcak versiyonunu hazırlayabilirsiniz. Biz de sizin için fesleğenli domates çorbası tarifini paylaştık:
20

Fesleğenli domates çorbası için malzemeler:
3 su bardağı doğranmış domates, 1/2 su bardağı doğranmış soğan, 1 su bardağı tavuk veya sebze suyu, 4 diş ince doğranmış sarımsak, 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı, 1/2 çay kaşığı kurutulmuş kekik,bir tutam ezilmiş kırmızı biber, tuz ve taze çekilmiş karabiber, 1 su bardağı kabaca doğranmış fesleğen yaprağı.
21

Nasıl yapılır?
Orta ateşte büyük bir tencerede zeytinyağı ve soğanı yumuşayana kadar kavurun. Sarımsakları ekleyin ve 2 dakika daha pişirin.
22

Fesleğen yaprakları dışında kalan malzemeleri ekleyin. İyice karıştırın ve tuz ve karabiberi ekleyin. Isıyı orta-düşük seviyeye düşürün ve fesleğen yapraklarını ilave edip, 20 dakika pişirin.
23
