Ciğerin daha önce hiç duymadığınız faydaları
Seveni olduğu kadar sevmeyeni de bir o kadar çok olan ciğerin sağlığınız açısından oldukça faydalı bir yiyecek olduğunu biliyor muydunuz? Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar'ın ciğer hakkında yapmış olduğu açıklamalardan sonra ciğer vazgeçilmez yemeğiniz olacak.
1

Onkoloji Enstitüsü Radyasyon Onkolojisi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Yavuz Dizdar" Eti yediğin zaman protein alırsın, ciğeri yediğin zaman protein, vitamin dahil pek çok şeyi alırsın" dedi.
2

Ciğerin insan vücudu için önemli bir yere sahip olduğunu dile getiren Dr. Dizdar, "Sonuçta vitamin, mineral ve proteinler karaciğerde depolanıyor. Ciğer yiyince topluca dengeli biçimde hepsini almış oluyorsunuz. Bunun içerisinde nispeten şeker ve aminoasit de var. Aklınıza gelebilecek her türlü besleyici şey ciğerde var" diye konuştu.
3

Dr. Yavuz Dizdar, ciğerin vitamin, mineral ve protein dahil insan vücudu için gerekli ne varsa hepsini içerdiğini söyledi. D vitamini de yapılsa A vitamini de yapılsa hepsinin karaciğere gittiğini belirten Dr. Dizdar, "Çünkü karaciğer vücudun metabolizma merkezi, döngünün bütününü o yapıyor. İçerisinde vitaminleri depolama kapasitesi var, kıymetli olan yanı bu. Bu açıdan da etten üstündür." açıklamasını yaptıCiğeri yanlış pişiriyormuşuz!
4

"Ciğer çok fazla ısıl işlemden geçerse besin değerleri yok oluyor" diyen Dr. Dizdar, "Karaciğer vücudun kan yapım yeri, sonra kan yapım yeri karaciğerden dalağa, oradan da kemik iliğine geçiyor. Ama karaciğerin o özelliği aynen kalıyor.Ciğer kızartılırken çok fazla ısıl işlemden geçirilmemeli. Hafif kızartıldığında içerisindeki besin değerlerini koruyor ama çok kızartıldığında içerisindeki besleyici unsurların bir kısmı sıcaklıkla bozuluyor. Ciğerin hafif pembemsi kalması gerekli" uyarısında bulundu.Peki, ciğer nasıl pişirilmeli?
5
