Çiğ köftenin ana vatanı olan Adıyaman'ın 16 meşhur lezzeti
Uzun uzun Nemrut Dağı'ndan, Cendere Köprüsü'ne ya da Göksu Mağarası'na kadar tarihi kültürel mirasıyla meşhur olan Adıyaman'ın yöresel lezzetleri de dillerden düşmüyor. Çiğ köfteyi tüm dünyaya armağan eden Adıyaman'ın 16 meşhur lezzetini sizin için bir araya getirdik. Adıyaman'a gitmeden önce şehrin en lezzetli yemeklerini önceden öğrenerek mideleri bayram edebilirsiniz. İşte çiğ köftenin vatanı olan Adıyaman'ın 16 meşhur lezzeti...
1

Besni (Adıyaman) tavası
Adıyaman'ın en doyurucu ve en lezzetli tatlarından biri de besni yani Adıyaman tavası. Et yemeklerinden vazgeçemeyen Adıyaman; kuzu eti, patlıcan, domates, biber, soğan ve sarımsak birleşiminden oluşan bu yöresel lezzeti ortaya çıkardı. Besni tavası genellikle büyük tava ya da tepsilerde sunularak servis ediliyor.
2

Çiğ köfte
Bulgur, isot, kıyılmış et, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatların yoğurulup karıştırılmasıyla hazırlanan, şehrin ustalarından çıkan bu yöresel tat Adıyaman sınırlarını aşarak mükemmel lezzetiyle tüm dünyaya yayıldı. Ayran veya şalgam ile servis edilen çiğ köfteye kimse hayır diyemiyor.
3

Meyir çorbası
Adıyaman lezzetlerini merak edenler, özellikle bu çorbayı mutlaka denemeli. Ana malzeme olarak yoğurt kullanılan meyir çorbası, nohut, patlıcan, dövme ve soğan gibi tatlarla birleştirilip ortaya harika bir lezzet çıkarılıyor. Tek öğün yerine geçen meyir çorbası oldukça doyurucu bir içeriğe sahip.
4

Buhara pilavı
Pirinç ve etin uyumunun bir araya geldiği buhara pilavı, sofralarında güzel lezzetlere yer vermek isteyenler için mükemmel bir lezzet sunuyor. Nohut ve kuzu kavurmayla kaplanan pilavın içine bol baharat da katılarak yapılan buhara pilavı, Adıyaman'ın vazgeçilmez yöresel yemekleri arasında yer alıyor.
5

Yarpuzlu köfte
Adıyaman'da kalabalık sofraların vazgeçilmezi olan yarpuzlu köfte; kuşbaşı kuzu eti, dana kıyma, yemeğe adını veren ve bir çeşit yabani nane olan yarpuz, nohut ve bulgur kullanılarak hazırlanıyor.
6

Tevenk sarması
Sarmaya kimse hayır diyemez fakat bu sarma başka bir sarma! Yaprak sarmalardan farkı bulgurlu bir iç harcı kullanılması. Daha sonra minik minik sarılıp, pişirildikten sonra üzerine yoğurt ve sos eklenerek servis ediliyor.
7

Tırşik
Tırşik; yoğunluklu olarak domates, patlıcan, kabak ve fasulye sebzelerinin de içine girmesiyle oluşturulan şifa kaynağı bir lezzet. Sofralarınızda çoğunlukla ana yemek olarak yerini alırken aynı zamanda meze veya yardımcı yemek olarak da servis edilir.
8

Burma tatlısı
Şehrin en meşhur tatlılarından biri olan burma tatlısı, bayramlarda ya da kabalık misafirlere servis edilen lezzetlerden biri. Tıpkı çiğ köfte gibi burma tatlısı da artık her yerde gözümüze çarpıyor. Ancak yerinde tatmak size daha farklı bir lezzet sunacaktır. Bol Antep fıstığı ya da ceviz kullanıldığında damak çatlatan burma tatlısını hala yemediyseniz mutlaka Adıyamanlı bir ustanın elinden denemelisiniz.
9

Adıyaman köftesi
Her yörenin köftesi olduğu gibi Adıyaman'ın da meşhur köftesi bulunuyor. Közlenmiş patlıcanın kabukları soyulur, etrafı dana ve kuzu etinin karışımından oluşan bir kıyma sarılır ve fırına verilir.
10

İçli köfte
Adıyaman'dan yola çıkarak tüm yörelere dağılan içli köfte her yerde yapılsa da Adıyaman’da yapılan gibi olmuyor. Bulgur ve irmik kullanılarak hazırlanan hamuruna kıymalı, soğanlı, maydanozlu karışımın doldurulup pişirilen bu lezzete kimse hayır diyemiyor.
11

Dövmeç
Mezelerin kraliçesi olarak bilinen dövmeç; patlıcan, domates ve biber sebzelerinin püre haline getirildikten sonra sarımsak eklenerek yapılıyor. Kızarıncaya kadar pişirilen farklı ve denemesi mükemmel bir lezzet olarak biliniyor.
12

Kavurmalı hitap
Bol kavurma ve baharatla hazırlanan, iç harcın hamurla birleşmesiyle oluşan kavurmalı hitap tarifi hemen öğrenilip evde yapılması, doya doya yenilip konu komşuya dağıtılması gereken meşhur lezzetlerden. Mutlaka denemelisiniz.
13

Pirpirim salatası
Adıyaman’da pirpirim semizotu olarak biliniyor. Sadece salatası değil, yemeği ve cacığı da yapılıyor. Adıyaman’ın baharatlı ve etli yemeklerinin yanında mideyi rahatlatan bol limonlu pirpirim salatası tercih ediliyor. Cacığı da yapılan bu lezzeti unutmamak lazım.
14

Şillik (Şıllık) tatlısı
Adıyaman'ın yemekleri meşhur olduğu kadar tatlıları da usta ellerden çıkıyor. Burmadan sonra en çok bilinen tatlılardan biri de şillik tatlısı. Un ve süt ile hazırlanan ve krep gibi pişirilen hamurlar pekmez ve tereyağ ile yapılan şerbetle adeta dile geliyor. Aralarına isteğe göre eklenen fıstık ya da cevizlerse bu tatlıyı bambaşka bir boyuta ulaştırıyor.
15

Tene helvası
Tene helvası Adıyaman'da tabaklar dolusu tüketilen bir tatlı. Nişasta, pekmez ve tereyağı üçlüsünün birleşiminden oluşan tatlının üstü bol cevizle süslenerek servis ediliyor.
16
