Bu sosları bilmeden yemek yapmayın! Fransız mutfağının 5 temel sosu
Klasik Fransız mutfağı, mutfak dünyasında olağanüstü derecede etkili olmuştur. Fransız mutfağı, lezzetli sosların kullanımıyla ünlüdür. Sonuçta, iyi hazırlanmış bir sos neredeyse her yemeğe nem, zenginlik, karmaşıklık ve renk katar. Çoğunluğu beş ana sosun birinden elde edilen sayısız Fransız sosu çeşidi vardır. Peki, bütün sosların atası olarak bilinen 5 temel sos nelerden oluşur? İşte iştah kabartan ve yemeklerin lezzetini 10 katına çıkaran Fransız mutfağının 5 temel sosu...
1

MİLLİYET.COM.TR / PEMBENAR ÖZEL
Fransız mutfağında ortaya çıkan ve tüm dünyaya yayılan 5 temel sos vardır ve bunun haricindeki bütün soslar bu temel soslara dayanır. Bu soslardan dördü 18. yüzyılda Antonin Carême tarafından geliştirilmiştir. Bu soslar: Beşamel sos (béchamel sauce), beyaz sos (velouté), kahverengi sos (espagnole brown sauce) ve domates sos (tomato sauce).
2

Daha sonra bu 4 sosa 19. yüzyılda Auguste Escoffier tarafından yaratılan sarı sos (hollandaise sauce) eklenerek temelde 5 sostan oluşmuştur. Peki bu soslar nelerden yapılır?
3

1. Beşamel sos
Beşamel sos, un, tereyağı ve sütten yapılan zengin, beyaz bir sostur. Genellikle klasik krem bazlı soslar oluşturmak için kullanılır. Beşamel yapmak için bir tencerede tereyağı ve unu kokusu çıkana kadar kavurun.
4

Daha sonra içerisine ılık sütü ekleyin ve koyulaşıncaya kadar karıştırmaya devam edin. Son olarak bir miktar tereyağı, tuz ve karabiberi de ekleyerek pişirme işini sonlandırın. Beşamel sos ve türevi soslar güveç, kremalı çorbalar ve makarnalar dahil sayısız yemekte kullanılabilir.
6

3. Espagnole (kahverengi sos)
Espagnole, kavrulmuş tereyağı ve un, kahverengi et suyu, püre domates ve mirepoix'ten yapılan temel bir kahverengi sostur. Mirepoix, genellikle tereyağı, sıvı yağ veya diğer yağlarla uzun süre kısık ateşte renklendirilmeden veya kızartılmadan pişirilmiş doğranmış sebzelerden yapılan bir aroma esasıdır.
7

Espagnole ve türevi soslar ağır ve kalın olma eğiliminde olduğundan, genellikle sığır eti veya ördek gibi koyu renkli etlerle birlikte servis edilir.
8

4. Hollandaise (sarı sos)
Hollandaise, tereyağı, limon suyu ve çiğ yumurta sarısından yapılan keskin, kremsi bir sostur. Kusursuz bir holandez yapmanın anahtarı, biraz ılık yumurta sarısı, oda sıcaklığında tereyağı ve sürekli çırpmaktır.
9

Malzemelerin sabit kalması ve ayrılmaması için tereyağını sarılara yavaş ve aşamalı olarak eklemek çok önemlidir.
10

Hollandaise ve türev sosları genellikle yumurta, sebze veya kümes hayvanları ve balık gibi hafif etler üzerinde servis edilir.
11

5. Tomato (domates veya kırmızı sos)
Domates sosu, Fransız sosları arasında tartışmasız en popüleridir. Klasik Fransız domates sosu, un ve tereyağı ile koyulaştırılır ve aromatik sebzelerle tatlandırılır.
12

Bununla birlikte, çoğu modern domates sosu, öncelikle otlar ile tatlandırılmış ve zengin, lezzetli bir sosa indirgenmiş püre domateslerden oluşur.
13
